Delo (Slovenia)

Več mednarodne­ga nadzora za ukrajinske jedrske objekte

Povečanje varnosti Vodstvo Mednarodne agencije za jedrsko energijo pošilja v državo dodatne strokovnja­ke

- Jure Kosec

Strokovnja­ki iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) bodo po novem stalno prisotni ne samo v Zaporožju, ampak tudi v drugih ukrajinski­h jedrskih elektrarna­h, s čimer si želi vodstvo organa Združenih narodov dodatno zmanjšati možnost nastanka jedrske nesreče v državi, ki se skoraj enajst mesecev upira ruskim napadom.

Mednarodna prizadevan­ja za večjo jedrsko varnost na ozemlju Ukrajine se bodo okrepila z napotitvij­o dodatnih strokovnja­kov v tamkajšnje jedrske objekte. Poleg štirih ekspertov IAEA, ki so od jeseni prisotni v jedrski elektrarni Zaporožje, bodo predstavni­ki agencije s sedežem na Dunaju odslej stalno spremljali tudi obratovanj­e preostalih treh delujočih jedrskih elektrarn ter elektrarne v Černobilu, prizorišča največje jedrske nesreče v zgodovini.

Turneja po jedrskih elektrarna­h

Generalni direktor agencije Rafael Mariano Grossi se je odločil, da bo največjo razširitev aktivnosti IAEA od začetka vojne zaznamoval s turnejo po jedrskih elektrarna­h Južna Ukrajina, Rivne in Černobil. Njegov najnovejši obisk v Ukrajini je predvideva­l tudi postanek v Kijevu in srečanje z ukrajinski­m predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim ter drugimi predstavni­ki oblasti, s katerimi je Grossi redno v stiku, predvsem zaradi skrbi, povezanih z varnostjo jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je od prvih tednov vojne pod nadzorom ruskih sil.

»IAEA bo kmalu stalno prisotna v vseh ukrajinski­h jedrskih elektrarna­h, tudi v Černobilu. To je pomemben korak v našem prizadevan­ju za pomoč Ukrajini v teh zahtevnih časih,« je v zadnji izjavi pred odhodom na pot sporočil Grossi. Strokovnja­ki za jedrsko varnost in zaščito bodo po njegovih besedah spremljali razmere v elektrarna­h, ocenjevali njihovo opremo in druge potrebe, zagotavlja­li tehnično podporo in nasvete ter o svojih ugotovitva­h poročali sedežu IAEA.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo od začetka vojne aktivno spremlja stanje ukrajinski­h jedrskih objektov, opozarja na nevarnosti, ki izvirajo iz spopadov v njihovi neposredni bližini, in poskuša prepričati vojskujoči se strani o sprejetju ukrepov za večjo jedrsko varnost.

»Prisotnost osebja IAEA v glavnih jedrskih objektih je nepogrešlj­iva ter prispeva k varnemu

Olli Heinonen in zanesljive­mu obratovanj­u teh objektov, ki je nujno, da Ukrajina lahko zagotavlja državljano­m preskrbo z električno energijo,« je za Delo pojasnil Olli Heinonen, zaslužni raziskoval­ec pri mislišču Stimson in nekdanji namestnik generalneg­a direktorja IAEA. Prisotnost mednarodni­h civilnih uslužbence­v omogoči dostop do preverjeni­h informacij s terena, sogovornik pa upa, da lahko tudi zmanjša neposredno obstreljev­anje objektov ter zunanje infrastruk­ture, bistvene za njihovo varno delovanje.

• Strokovnja­ki IAEA so odslej stalno prisotni v vseh jedrskih elektrarna­h.

• Največja jedrska elektrarna v Evropi ostaja v ruskih rokah.

• Grossi: Jedrska nesreča ne bi bila v interesu nikogar, niti Rusov.

Naporna pogajanja o Zaporožju

Ključna neuresniče­na ambicija IAEA v Ukrajini je še naprej predlagana vzpostavit­ev varnega območja okoli Zaporožja, največje evropske jedrske elektrarne, ki se je od začetka vojne pogosto znašla v navzkrižne­m ognju. Idejo o vzpostavit­vi takšnega območja je generalni direktor Grossi septembra predstavil varnostnem­u svetu Združenih narodov in se od takrat na to temo sestal tako s predstavni­ki ukrajinski­h kot ruskih oblasti.

Grossi je v nedavnem intervjuju za italijansk­o javno televizijo RAI priznal, da pogajanja potekajo počasi, zlasti zato, ker so vanje vpleteni tudi vojaški predstavni­ki. Toda argentinsk­i diplomat je prepričan, da bi imeli od njihovega uspešnega zaključka korist prav vsi, rekoč, da »jedrska nesreča ne bi bila v interesu nikogar, niti Rusov«.

Prisotnost osebja IAEA v glavnih jedrskih objektih je nepogrešlj­iva ter prispeva k varnemu in zanesljive­mu obratovanj­u teh objektov.

 ?? Foto Alexander Ermochenko/Reuters ?? Zaostrene razmere v okolici jedrske elektrarne Zaporožje so lani povzročile več preplahov.
Foto Alexander Ermochenko/Reuters Zaostrene razmere v okolici jedrske elektrarne Zaporožje so lani povzročile več preplahov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia