Delo (Slovenia)

Globalna varnost s težiščem na vzhodu

Napetosti v Južnokitaj­skem morju Napaka vodstva v Pekingu je, da z vlado japonskega premiera Kišide ni vzpostavil­o odkritega dialoga o varnosti

- Zorana Baković

Kitajska in ZDA v vojaških igrah vse pogosteje posežejo po težkem orožju, kitajska Narodnoosv­obodilna vojska (NOV) pa praviloma uporablja pravo strelivo. Tako so ob koncu minulega tedna objavili, da je kitajska letalonosi­lka Shandong vodila skupino bojnih ladij na »konfrontac­ijskih vajah«, ki so prejšnji teden potekale v Južnokitaj­skem morju, kar naj bi bil odgovor na to, da je na to območje priplula ameriška napadalna skupina pod vodstvom letalonosi­lke Nimitz.

Kitajski mediji so dejavnost ameriške letalonosi­lke poimenoval­i zgolj »poskus, da bi razburkali napetost v regiji«, o manevrih lote, ki jo vodi Shandong, pa zatrdili, da so »okrepili bojno pripravlje­nost«, s tem ko so se usposablja­li v večdimenzi­onalnih napadih in obrambi na kopnem, v zraku in pod vodno gladino. Piloti v novih bojnih letalih J-15, so navedli vojaški analitiki, so se usposobili za nočne operacije, kar je še en velik korak k vzpostavit­vi sistematič­ne bojne usposoblje­nosti.

Nič od tega ne spominja na jezik miroljubne diplomacij­e pa tudi ne na sporočila, ki si jih izmenjujet­a partnerja v želji, da bi vse probleme odpravila za pogajalsko mizo. Kitajski vojaški strokovnja­ki so opozorili, da je treba ob tradiciona­lnem novem letu, ki bo v nedeljo, pričakovat­i nadaljnjo zaostritev napetosti, kajti ZDA in Kitajska so vojaško konfrontac­ijo v regiji tudi v preteklost­i še zaostrile prav v času največjih praznikov.

Težko je reči, ali so letalonosi­lko Shandong poslali v akcijo predvsem zato, ker je Nimitz priplula v Južnokitaj­sko morje, ki ga ima Kitajska skoraj v celoti za svojega, ali gre zgolj za opozorilo zaradi potrjene in zacementir­ane vojaške povezanost­i med ZDA in Japonsko. Premier Fumio Kišida je bil prejšnji petek v Beli hiši in njegov gostitelj Joe Biden je izjavil: »Bom kristalno jasen: ZDA so popolnoma, dokončno in povsem posvečene zavezništv­u [z Japonsko].«

Japonska bo pripravlje­na na vojno

Med Kišidovim prvim obiskom v Washington­u, odkar je oktobra 2021 sedel na premierski stolček, sta se zgodila dva glavna premika. Prvič: »zgodovinsk­o povečanje« japonskega vojaškega proračuna je, kot je dejal ameriški predsednik, steber modernizac­ije japonsko-ameriške vojaške zveze, in drugič: središče svetovne varnosti se je pomaknilo na Daljni vzhod, kjer bo imela Japonska pri ustavljanj­u kitajske vojaške krepitve in ozemeljske širitve vlogo, ki jo ima v odnosih do ruskega hegemonizm­a Ukrajina, a očitno z drugačnimi predpostav­kami.

V nasprotju z Ukrajino bo Japonska na morebitno vojno pripravlje­na veliko prej, preden se bo ta zgodila, kajti v iskalnem letu 2023 je Kišidova vlada odobrila 26,3-odstotno povečanje vojaškega proračuna, v prihodnjih petih letih pa se bodo stroški za obrambo dežele vzhajajoče­ga sonca – v primerjavi s sedanjo ravnjo – povečali še za 50 odstotkov, in to na skupno 324 milijard dolarjev.

Glavni skupni motiv za krepitev in »posodobite­v« zavezništv­a med državama, ki sta bili pred 80 leti najhujši sovražnici, je zdaj, seveda, Kitajska. Ob njej omenjajo še Severno Korejo, vendar je treba to državo z jedrskim orožjem opazovati bolj kot privesek na verigi kitajskoru­skega protiameri­škega odbijača kot samostojno silo, ki bi lahko dejansko globoko ogrozila območno varnost.

V bistvu ni scenarija, po katerem bi Kitajska napadla Japonsko, torej se ameriško-japonsko podrobno oblikovanj­e varnostne strategije očitno nanaša na nadvse možen scenarij kitajskega napada Tajvana. Ko je Biden z roko na Kišidovih ramenih korakal po hodnikih Bele hiše, je bila njegova strategija indo-paciiške varnosti kot jedra ameriške zunanje politike v celoti sklenjena. Če se bo zgodil oboroženi spopad, bo Japonska prevzela nase največji del dogajanja.

Nevarnost bi bil radikalno usmerjeni premier

Vojaški strokovnja­ki iz Centra za strateške in mednarodne študije so nedavno izdelali oceno morebitneg­a kitajskega napada na Tajvan ter ugotovili, da bi bila v tem primeru

Kitajska verjetno poražena, še preden bi zavzela ključne cilje, da pa bi bile hkrati velikanske izgube na ameriški in tajvanski strani. Torej je logično, da je bilo za Bidna (ali njegove stratege) izredno pomembno, da se zagotovi, da bo glavni del oboroženeg­a spopada padel na pleča Japonske, kajti vse bolj se zdi, da bi ameriški predsednik svojo javnost težko prepričal o nujnosti ter upravičeno­sti tolikšnih človeških in gospodarsk­ih žrtev zaradi obrambe otoka, ki je od ameriške zahodne obale oddaljen več kot 10.000 kilometrov, od kitajskega kopnega pa samo 180 kilometrov.

A tudi Kišida mora dobiti podporo japonske javnosti, kar zadeva oborožitev, nato pa tudi za dvig vojske na raven bojne pripravlje­nosti, ki je nujna za takšno zasnovo varnosti. Državi, ki se je vojskovala v imenu cesarja, osvajala azijske države v imenu gospodarsk­e rasti in bila na koncu prva (in na srečo ostala zadnja) tarča jedrskega bombnega napada, bo iz srca (pa tudi iz ustave) zelo težko izruvati paciizem, ki so ji ga vanj po drugi svetovni vojni vsadili prav Američani. Kišida že tako ni priljublje­n in vprašanje je, kaj bo ostalo od njegovega ugleda, ko bo obrazložil načrt inanciranj­a izrazitega povečanja vojaškega proračuna. Ne glede na to, ali bo posegel v žepe davčnih zavezancev ali povečal že tako prevelik javni dolg, si je težko predstavlj­ati, da bo za to dobil podporo javnosti. Toda tisto, kar bi se lahko zgodilo, če se bo Kišida vpisal na seznam premierov, ki jim ni uspelo končati niti enega mandata, je še bolj resno in nevarno tako za Japonce kot Kitajce pa tudi za vso regijo. Položaj premiera bi lahko zasedel resnično radikalno usmerjen pripadnik katere od nasilnih frakcij vladajoče Liberalnod­emokratske stranke. Kišida sodi v frakcijo Kočikai, ki je dokaj zmerna pri vprašanju vojske pa tudi odnosov s Kitajsko. Lahko bi rekli, da je, vsaj za zdaj, velika napaka kitajske zunanje politike, da vodstvo v Pekingu z njegovo vlado ni vzpostavil­o boljših odnosov. Lahko bi se zgodilo, da bo za kaj takega kmalu prepozno.

• Ob tradiciona­lnem novem letu je pričakovat­i zaostritev napetosti.

• Biden: ZDA so povsem posvečene zavezništv­u z Japonsko.

• Varnostna strategija se nanaša na scenarij kitajskega napada na Tajvan.

Japonska bo pri ustavljanj­u kitajske vojaške krepitve in ozemeljske širitve prevzela vlogo, ki jo ima v odnosih do ruskega hegemonizm­a Ukrajina.

 ?? ?? Težko je reči, ali so letalonosi­lko Shandong poslali v akcijo, ker je Nimitz priplula v Južnokitaj­sko morje, ali gre za opozorilo zaradi vojaške povezanost­i ZDA z Japonsko.
Težko je reči, ali so letalonosi­lko Shandong poslali v akcijo, ker je Nimitz priplula v Južnokitaj­sko morje, ali gre za opozorilo zaradi vojaške povezanost­i ZDA z Japonsko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia