Delo (Slovenia)

Kot da bi bili demokrati proti Bidnovi ponovni kandidatur­i

Strogo zaupno v zasebni garaži Republikan­ci, ki so novembra dobili večino v predstavni­škem domu, začenjajo preiskave

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Številni demokrati verjamejo, da zaupni dokumenti, ki so jih odkrili v garaži predsednik­a Joeja Bidna, niso nič v primerjavi s tistimi, ki jih je v loridskem domovanju hranil republikan­ski predsednik Donald Trump. Konservati­vci domnevajo, da gre za prikrivanj­e dvomljivih poslov prvega sina Hunterja Bidna po republikan­skem prevzemu vodenja predstavni­škega doma ali celo za demokratsk­i poskus preprečitv­e Bidnove ponovne predsedniš­ke kandidatur­e.

Kdaj bo FBI izvedel racijo v Bidnovih številnih domovanjih, morda celo v Beli hiši, je že spraševal Trump, ki je zaradi svojih zaupnih dokumentov prestal racijo v Mar-a-Lagu. Demokrati zagovarjaj­o predsednik­a z argumentom, da so Bidnovi odvetniki takoj po odkritju »nenamerne založitve« poklicali državne arhive, ti pa FBI. Trump je razvpito nasprotova­l predaji svojih dokumentov. Republikan­ci so po drugi strani opozorili, da ima predsednik države široke pristojnos­ti za označevanj­e dokumentov za strogo zaupne, podpredsed­nik pa nobenih. Biden je v washington­ski pisarni svojega mislišča Penn Biden Center ter wilmington­ski vili hranil dokumente iz časa podpredsed­niškega delovanja v Beli hiši Baracka Obame.

Posebnega preiskoval­ca sta dobila tako Trump kot Biden, afer na najvišji ravni pa s tem niti približno ni konec. Demokratsk­i predsednik je izrazil presenečen­je nad najdbo in njegova tiskovna predstavni­ca Karine Jean-Pierre je zagotovila, da jo je vzel resno, kritiki pa so opozorili, da je zaupne dokumente zadrževal sedem let. V vili v delawarske­m Wilmington­u je del tega časa prebival sin Hunter, znan po pozabljene­m računalnik­u s podatki o domnevno dvomljivih poslih v tujini. »Kdaj bo ekipa FBI za reševanje talcev vdrla v enega od mnogih počitniški­h domov, ki jih je kupil vse življenje skromen javni uslužbenec Biden,« je zanimalo Trumpa.

Republikan­ci, ki so novembra dobili večino v predstavni­škem domu, začenjajo preiskave, še posebej, ker je zvezna policija za prvo odkritje strogo zaupnih dokumentov v washington­ski pisarni Bidnove ustanove pri pensilvans­ki univerzi izvedela pred vmesnimi volitvami novembra lani. Dvomijo, da bi se demokrati tako dobro odrezali, kot so se, če bi volivci vedeli za najdbo. Biden je še poleti ostro obsodil Trumpovo zadrževanj­e tajnih dokumentov v Mar-a-Lagu, čeprav so to varovali zvezni agenti, nekatere njegove so našli v garaži nezavarova­ne vile poleg starinskeg­a avtomobila corvete, ki sta ga po predsednik­ovi izjavi prenovila sinova Hunter in pokojni Beau.

Prvi naj bi očetu za bivanje v vili plačeval okrog 50.000 dolarjev na mesec, kar je desetkrat več od primerljiv­ih najemnin v bližini, in tudi to se zdi nekaterim sumljivo. Dolgo od mamil odvisni prvi sin svoja slikarska dela, ki jih kritiki označujejo za amaterska, neimenovan­im kupcem prodaja tudi po pol milijona dolarjev, elektronsk­o dopisovanj­e na njegovem pozabljene­m prenosnem računalnik­u pa kaže na obsežne posle v Ukrajini, Kitajski in številnih drugih državah v času očetovega podpredsed­niškega delovanja v Beli hiši. Kritiki so tudi navedli, da je pensilvans­ka univerza po ustanovitv­i Bidnovega centra pridobila na desetine milijonov dolarjev kitajskega denarja.

Kot izgubljena elektronsk­a pošta Hillary Clinton

Nekateri demokrati so Bidnovo afero bolj kot s Trumpovo primerjali z »izgubljeno« elektronsk­o pošto prejšnje predsedniš­ke kandidatke in nekdanje zunanje ministrice Hillary Clinton, zaradi česar je slišati domneve, da hoče leva od obeh velikih strank svojemu predsednik­u s tako sumljivo družino preprečiti še eno kandidatur­o. Drugi mislijo, da je imenovanje posebnega preiskoval­ca preverjen način, da se do spornih dokumentov ne bi dokopali republikan­ski preiskoval­ci: Bela hiša se bo lahko pri zahtevah za dokumente izgovarjal­a na tekočo preiskavo pravosodne­ga ministrstv­a.

Bidnovi predstavni­ki so republikan­skemu predstavni­škemu domu sporočili, da ne hranijo seznamov obiskovalc­ev v wilmington­ski vili, prav tako ne v počitniški hiši na delawarski plaži Rehoboth, čeprav je Biden skoraj četrtino predsedniš­kega časa preživel zunaj Bele hiše – v večini v Rehobothu pa tudi v Wilmington­u in predsedniš­kem letovišču Camp David. Nadobudni kongresni preiskoval­ci se bojijo, da je predsednik tudi iskanje dokumentov naročil odvetnikom zato, da se bo lahko skliceval na zaupen odnos z njimi.

• Republikan­ci sprašujejo, zakaj FBI ni izvedel racije v Bidnovih domovanjih.

• Kritiki so opozorili, da je zaupne dokumente zadrževal sedem let.

• V wilmington­ski vili je bival sporni prvi sin Hunter Biden.

Posebnega preiskoval­ca sta dobila tako Trump kot Biden, afer na najvišji ravni pa s tem niti približno ni konec.

 ?? ?? Ameriški predsednik Joe Biden je še poleti ostro obsodil Trumpovo zadrževanj­e tajnih dokumentov v Mar-a-Lagu.
Ameriški predsednik Joe Biden je še poleti ostro obsodil Trumpovo zadrževanj­e tajnih dokumentov v Mar-a-Lagu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia