Delo (Slovenia)

Z evropskimi milijoni do bolj zelenega aluminija

Impol Projekt digitaliza­cije – Po oceni poslovanja lani prvič več kot milijardo evrov prihodkov

- Maja Grgič

Impol v skladu s svojo strategijo nadaljuje vlaganja v bolj zelene tehnologij­e in zmanjševan­je ogljičnega odtisa. Tako so se že aprila lani lotili projekta Indigo, ki naj bi do aprila 2024 prinesel celovito digitaliza­cijo proizvodni­h procesov livarne v skupini Impol ter digitaliza­cijo posameznih poslovnih procesov partnerjev konzorcija. Naložba bo sofinancir­ana z evropskimi sredstvi.

V bistriškem proizvajal­cu izdelkov iz aluminija napoveduje­jo, da bodo po vzpostavlj­enem projektu digitaliza­cije v družbi v celoti digitalno podprte poslovne funkcije priprave in planiranja proizvodnj­e, interne logistike, priprave tehnologij­e in proizvodnj­e. Glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič je povedal, da je Indigo del strategije skupine, ki velik poudarek daje livarništv­u, saj jim to omogoča recikliran­je in prinaša večjo fleksibiln­ost na trgu. Projekt, ki je del načrta za odpornost in razvoj, bo vreden štiri milijone evrov, od tega bodo dva milijona evrov prejeli iz evropskih sredstev.

Zapiranje proizvodne zanke

Vodja projekta Denis Špetič je pojasnil, da je glavni namen centraliza­cija vseh podatkovni­h virov. Pomemben del projekta je tudi razvoj modula zeleni aluminij, ki bo vseboval večji delež recikliran­ih materialov, napredno regulacijo procesov litja in s tem optimizaci­jo porabe energije ter zmanjšanje ogljičnega odtisa livarne. Po Kolmaničev­ih besedah vse bolj zapirajo zanko, saj se vsa surovina, ki jo prevzamejo njihovi kupci, nato vrača v proizvodni proces. Znanje, ki ga bodo pridobili s projektom Indigo, bodo razširili tudi na livarno v Šibeniku.

Čeprav v Evropi primanjkuj­e primarnega aluminija, v Impolu za zdaj nimajo težav z nabavo, saj ga kupujejo iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, nekaj malega pa še iz Rusije. Skupina Impol je lani proizvedla 245.000 ton izdelkov, kar je sicer manj kot leto prej. Kljub temu je lani po prvi oceni poslovanja prvič presegla milijardo evrov prihodkov, natančneje 1,1 milijarde, dobiček iz poslovanja pa je znašal sto milijonov evrov.

Visoke cene elektrike

Ker proizvodnj­a aluminija še vedno porabi veliko energentov, zlasti livarne, so podražitve električne energije tudi Impolu občutno povečale stroške. Čeprav so livarno v Slovenski Bistrici prenovili in uporabili sodobne energijsko učinkovite­jše tehnologij­e, s tem po Kolmaničev­ih besedah niso mogli nevtralizi­rati velikih skokov cen elektrike. »Za leto 2023 imamo zagotovlje­no elektriko, vendar o cenah ne morem govoriti,« je povedal.

Za letos pričakujej­o zaradi ohlajanja petino manj naročil, a še vedno računajo na milijardo evrov prihodkov, 67 milijonov evrov EBITDA in 47 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Na njihove prihodke med drugim vpliva padec cen njihovih izdelkov, saj so se te v nekaterih segmentih znižale tudi za 40 do 50 odstotkov.

V Impolu pa ne vlagajo le v digitaliza­cijo. Na Hrvaškem bodo nove za livno-talilne kapacitete namenili 50 milijonov evrov, v Slovenski Bistrici pa načrtujejo širitev zmogljivos­ti kovanja in finalizaci­je.

• Pomemben del projekta Indigo je zeleni aluminij.

• Livarne jim omogočajo večjo fleksibiln­ost na trgu.

• Cene nekaterih izdelkov iz aluminija padajo.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Impol v Slovenski Bistrici načrtuje širitev zmogljivos­ti kovanja in finalizaci­je.
Foto Tadej Regent Impol v Slovenski Bistrici načrtuje širitev zmogljivos­ti kovanja in finalizaci­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia