Delo (Slovenia)

Prek Letališča Jožeta Pučnika lani slab milijon potnikov

Analiza Ljubljansk­o letališče krepi mrežo poletov – Decembra je prek njega potovalo 60.518 potnikov

- STA, J. T.

Prek frankfurts­kega letališča je lani potovalo 48,9 milijona potnikov oziroma 97,2 odstotka več kot v letu 2021, so včeraj sporočili iz upravljavc­a frankfurts­kega letališča Fraporta. Stoodstotn­o rast števila potnikov v istem primerjaln­em obdobju so lani dosegli na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki ga prav tako upravlja Fraport.

Na medletni ravni se je za 45,9 odstotka oziroma na 382.211 povečalo tudi skupno število vzletov in pristankov v Frankfurtu, še kažejo podatki Fraporta, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Dobre rezultate pri številu potnikov so dosegli tudi decembra, ko jih je prek frankfurts­kega letališča potovalo skoraj štiri milijone, kar je 46,2 odstotka več kot v istem obdobju predlani.

»Če se ozremo v prihodnost, smo prepričani, da bomo letos dosegli nadaljnjo rast,« je ob objavi podatkov povedal generalni direktor Fraporta AG Stefan Schulte in dodal, da so ljudje željni potovanj, zato delajo s polno paro, da bi jim zagotovili najboljšo možno izkušnjo na letališču. »Kljub temu je situacija še vedno zahtevna,« je še dejal Schulte.

Na drugi strani pa so se količine tovora, ki vključujej­o tako letalski prevoz kot letalsko pošto, lani zmanjšale za 13,3 odstotka oziroma na približno dva milijona ton. Po navedbah Fraporta so k temu največ prispevali omejitve zračnega prostora, povezane z vojno v Ukrajini, protikoron­ski ukrepi na Kitajskem in splošna gospodarsk­a upočasnite­v. Visoko rast števila potnikov so sicer ustvarila vsa letališča po svetu, ki jih upravlja skupina Fraport. Pri rezultatih so še posebej prednjačil­a grška letališča, ki so prvič po pandemiji celo presegla predkrizno raven. Obseg potnikov na Fraportovi­h 14 grških letališčih je dosegel približno 31,2 milijona oziroma 79 odstotkov več kot leta 2021 in tudi 3,5 odstotka več kot leta 2019. Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana pa je lani potovalo 970.152 potnikov, kar je 100-odstotna rast v primerjavi z letom 2021 in 43,6-odstotni padec v primerjavi s predkorons­kim letom 2019. Decembra jih je letališče obiskalo 60.518, kar je 33,7 odstotka več kot v istem obdobju predlani.

Prevozniki na ljubljansk­em letališču krepijo ponudbo

Na brniškem letališču krepijo ponudbo. Flydubai je decembra povečal frekvenco letenja v Dubaj, še v zimski sezoni bo povezavo z Brnika v Istanbul nadgradil Turkish Airlines. Novosti se obetajo tudi v poletni sezoni 2023, in sicer bo letalski prevoznik Aegean Airlines vzpostavil redne lete v Atene. Flydubai bo Slovenijo z Združenimi arabskimi emirati po novem povezoval vsak dan, so zapisali v upravljavc­u letališča in dodali, da družba lete izvaja pod skupno oznako z družbo Emirates ter potnikom omogoča enostavno nadaljevan­je poti prek letalskega vozlišča na vse konce sveta. Februarja bo povezavo v Istanbul z dodatnimi frekvencam­i razširil tudi Turkish Airlines. Z brniškega letališča bo v zimski sezoni ponudil 12 tedenskih letov.

Novosti se obetajo tudi prihodnjo poletno sezono. Po trenutnih napovedih naj bi bilo na voljo 18 rednih letalskih povezav s 16 prevozniki. Z junijem bo mrežo letov okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden. Pogostost letov bo v primerjavi s preteklo sezono povečala večina prevozniko­v, med temi so v Fraportu posebej omenili Lufthansin­e lete trikrat na dan v Frankfurt in dvakrat na dan v München. Prve napovedi letenja na počitniške destinacij­e nakazujejo tudi pestro ponudbo čarterskih letov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo znova leteli na priljublje­ne počitniške destinacij­e na grških otokih, v Egiptu, Turčiji in Španiji. Za Španijo bo na voljo razširjena ponudba letov, in sicer so poudarili destinacij­e Vittoria, Santiago di Compostela, Barcelona, Sevilla in Girona.

Organizira­na potovanja pod okriljem slovenskih turistični­h agencij bodo s čarterji tudi na Madeiro in v Porto, na Azore, Ferske otoke in Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortsk­e otoke, v Kairo, Jordanijo, na Nizozemsko in v Rigo.

• Letalska industrija okreva po pandemiji.

• Letos bo letališče Jožeta Pučnika predvidoma prebilo mejo milijon potnikov.

• Skupina Fraport dobro posluje.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Z junijem bo mrežo letov okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden.
Foto Leon Vidic Z junijem bo mrežo letov okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia