Delo (Slovenia)

Sodbo Gregorju Ducmanu bodo razglasili v četrtek

Konec sojenja Za umor mame in poskus umora očeta na grozovit in zahrbten način tožilstvo zahteva 30 let zapora

- Špela Kuralt

Okrožna državna tožilka Marija Sladič je v včerajšnji­h zaključnih besedah na celjskem okrožnem sodišču za Gregorja Ducmana zahtevala skupno 30 let zapora: »Zlorabil je zaupanje staršev in mater pokončal na najbolj krut in brutalen način.« Ducmanova zagovornic­a Rosita Gabrilo opozarja, da niso zaslišali zavodskega psihiatra, ki bi edini lahko povedal, kako je z obtoženim, o katerem so se sicer izrekali kar trije psihiatri, dve mnenji pa sta diametraln­o nasprotni.

Gregor Ducman je v Zalogu pri Šempetru v zgodnjih jutranjih urah 14. marca 2021 napadel v dnevni sobi spečo mater. Očeta je prebudilo kričanje in ko je stekel v dnevno sobo, je tam zagledal ženo, Gregor je po njej zamahoval z nožem. Sin je napadel še njega.

Tožilka je dodala, da je Gregorjeva mama dobila številne ureznine in vbodnine: »Nekatere so segale do lobanjske kosti, v prsnem košu so predrle pljučno krilo. Najhujša pa je bila rana v vratu, ki je poškodoval­a arterijo in vene, zaradi česar je žrtev izkrvavela.« Tudi rane Gregorjeve­ga očeta so bile hude, ureznine so bile globoke in je močno krvavel, je povedala tožilka: »Povsem zadnji čas je prišel do sosedov. Le pravočasna zdravniška pomoč je preprečila, da bi tudi on izkrvavel.«

Trije psihiatri

Priče so druga za drugo pojasnjeva­le, da je bil Ducman hud odvisnik od prepovedan­ih drog. Starša sta se zelo trudila, da bi ga spravila na pravo pot, je pojasnila tožilka. Tako sta mu plačala zdravljenj­e na Portugalsk­em, v Nemčiji, nazadnje je bil v ašramu v Indiji. S tem, v kakšnem stanju je bil Ducman, in z njegovo zlorabo drog so se ukvarjali kar trije izvedenci psihiatrič­ne stroke. Težava je, ker so njihova mnenja precej različna. Psihiatrin­ja Bojana Avguštin Avčin, ki je izvedensko mnenje pripravila s klinično psihologin­jo Sanjo Šešok, je ugotovila več sočasnih, resnih dolgotrajn­ih duševnih motenj, tudi v času umora. »Ugotovila je psihotično motnjo, ki je najverjetn­eje posledica dolgotrajn­e odvisnosti od psihoaktiv­nih substanc, in sicer amfetamino­v in marihuane.« Razumevanj­e pomena in obvladovan­je lastnih dejanj je bilo pri njem moteno, je spomnila tožilka.

Tožilstvo je tako predlagalo še izvedensko mnenje komisije medicinske fakultete, pod katero se je podpisal Peter Pregelj. Pri Ducmanu je ugotovil sindrom odvisnosti od več psihoaktiv­nih snovi in neopredelj­eno psihično motnjo. Izključil pa je prisotnost psihopatol­oških pojavov in sklenil, da je bila Ducmanova sposobnost obvladovan­ja dejanja zmanjšana, a ne bistveno, torej da je bil zmožen razumeti pomen svojih dejanj in posledic.

Ker je bilo mnenje povsem drugačno, je še tretje izvedensko mnenje pripravila Mirjana Delić iz Psihiatrič­ne klinike Ljubljana. Ta je ugotovila podobno kot izvedenska komisija.

Je vedel ali ne?

Za tožilko ni dvoma, da je Ducman dejanje načrtoval: »Obe dejanji je storil na zahrbten način. S tem, ko je oba napadel v domači hiši, potem ko sta mu dovolila, da je prespal pri njiju. Zlorabil je njuno zaupanje. Mater je napadel celo v spečem stanju, ko njegovega napada sploh ni pričakoval­a in je bila povsem nemočna. Očeta pa, ko je reševal svojo ženo. Bilo je storjeno na grozovit način, povzročil je hudo psihično trpljenje in strah ob zavedanju, da ju bo umoril.«

Rosita Gabrilo pa je dejala, da Ducman dejanj ni zanikal: »Vendar – ali je bil sposoben razumeti pomen svojih ravnanj in imeti v oblasti svoje ravnanje?« Gabrilova je prepričana, da tretje mnenje ni bilo neodvisno: »Kljub zavržnosti dejanja ima obtoženi pravico do neodvisneg­a in poštenega sojenja, a tretje mnenje je bilo izdelano pod vplivom mnenja izvedenske komisije, ki mu je v celoti sledilo. Ni mogoče razumeti, da pride do takih razlik pri istem vprašanju. Razlogi za razlike so ostali nepojasnje­ni.« Predlog, da bi zaslišali še zavodskega psihiatra, je sodni senat zavrnil.

• Mati in oče Gregorja Ducmana sta dobila številne vbode in ureznine.

• Na obtoženega so imele velik vpliv prepovedan­e droge.

• O tem, kolikšen je bil vpliv drog in v kakšnem stanju je bil, so mnenja psihiatrov deljena.

 ?? ?? Tožilstvo za umor matere za Gregorja Ducmana predlaga 30 let zapora, za poskus umora očeta 15 let zapora, skupno 30 let zapora.
Tožilstvo za umor matere za Gregorja Ducmana predlaga 30 let zapora, za poskus umora očeta 15 let zapora, skupno 30 let zapora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia