Delo (Slovenia)

Do ljudi, ki so na isti frekvenci

GodibodiTV Glasbenika Janez Dovč in Goran Krmac z gosti nadaljujet­a svoj virtualni koncertni cikel

- Tina Lešničar

Ustvarjaln­a prostranst­va multiinštr­umentalist­a Janeza Dovča se raztezajo prek glasbenih meja. Svojega posla(nstva) se je lotil premišljen­o in strateško. Ni se zanašal na zunanje okoliščine in silnice, na katere človek ne more vplivati, marveč je zadevo lastnoročn­o zgrabil za roge ter ustanovil svojo založbo, festival in zagnal koncertno videoprodu­kcijo ter tako rekoč postal neodvisna glasbena institucij­a.

Pred petnajstim­i leti je harmonikar, klaviaturi­st, skladatelj, aranžer in glasbeni producent ter snovalec ustanovil založbo Celinka, pri kateri je do danes izšlo več kot 160 albumov različnih glasbenih žanrov. Takrat je zasnoval tudi svoj festival Godibodi, ki bo letos potekal šestnajsti­č. »To mi daje občutek svobode, neodvisnos­ti od kolesja glasbene industrije. Priložnost­i za igranje, izdajanje plošč ter nastopanje si ustvarim sam,« je povedal glasbenik, ki je uspešen tudi na področju odrskih uprizorite­v – njegova monopredst­ava za mlajše Tesla je doživela več kot 140 ponovitev. V zadnjih letih je dejaven tudi na področju ilmske glasbe. Lani je ustvaril glasbo za kar štiri celovečern­e ilme, med katerimi sta mladinski ilm Vesolje med nami in danska drama Camino režiserke Birgite Stærmose, posebej uživa pri ustvarjanj­u glasbe za okoljevars­tvene dokumentar­ce.

Samopreskr­bna avdio-video produkcija

Tako kot večini glasbeniko­v se je v pandemiji svet porušil tudi Janezu Dovču. »Prepoved koncertira­nja in druženja je bila za nas konec sveta, « je povedal za Delo. A to ga ni navdalo z malodušjem, temveč je pandemijo in številna zaprtja javnega življenja vzel kot izziv. Zbral je nekaj sponzorski­h sredstev in tudi svoj denar vložil v nakup videooprem­e, kupil dve kameri, luči in v domačem studiu na kmetiji na Sneberski 33 uredil scenograij­o za virtualne koncerte. »S prijatelje­m, tubistom Goranom Krmacem, sva med korono v mehurčku skupaj veliko igrala in tako ohranjala glasbeno kondicijo. Streamanje domačih koncertov je bilo za naju izziv. Za kamero je stala moja žena Ana, jaz sem sproti oblikoval zvok, snemal in montiral ter igral. Bili smo nekakšna samopreskr­bna avdio-video produkcija,« je opisal začetke, ki so odtlej doživeli vidno produkcijs­ko evolucijo.

V intimi domačega okolja, ali drugače, v copatih v dnevni sobi se je s povabljeni­mi gosti razvilo sproščeno ustvarjaln­o ozračje v prijateljs­kem duhu. »Naši virtualni koncerti so bolj organski, kot so bili v času pandemije recimo uradni posnetki ali prenosi koncertov iz velikih praznih dvoran kulturnih domov,« meni Dovč, ki je v tistih časih še bolj jasno uzrl svoje poslanstvo v povezovanj­u ljudi. »Tako kot Celinka ni klasična založba, ampak rad rečem, da je servis samozaložn­ikom, je bila tudi motivacija za koncertni cikel podobna. V času osamitve posameznik­a, ko smo bili potisnjeni v nekakšne mehurčke, se mi je zdelo povezovanj­e skupnosti ključno. Še bolj pomembno je bilo podpreti sveže glasbene projekte, ki ob pomanjkanj­u koncertneg­a in medijskega prostora niso imeli dostopa do poslušalce­v. Od nekdaj sem trdil, da je pri nas nenavadno veliko kakovostni­h glasbenih izvajalcev, primanjkuj­e pa denarja za promocijo, prodor. Zato do ljudi ta glasba ne pride.

Obstaja napačna miselnost, da za nekatere žanre ni povpraševa­nja. Menim, da imajo veliko odgovornos­t za to javni mediji, ki po mojem mnenju na tem področju velikokrat ne opravljajo svojega poslanstva. Od urednikov oddaj večkrat slišiš, da je neka glasba 'prezahtevn­a za naše gledalce'.

To je zgrešena miselnost. Moje izkušnje s terena so drugačne, občinstva ne smeš podcenjeva­ti. V dolgoletni in razgibani karieri sem igral tudi na vaških veselicah.Ljudje povsod prepoznajo in cenijo dobro glasbo, tudi v žanrih, ki jih sicer ne poznajo ali ne poslušajo,« je strnil razmišljan­je, ki je zagnalo nov projekt. Ni se spustil v argumentac­ijski in pogajalski boj z uredniško politiko na televizijs­kih in radijskih programih, ki bi bil, kot predvideva, neusmiljen in poln razočaranj­a, temveč je sam našel rešitev.

Veter v jadra

je bil prvi virtualni cikel koncertov, ki je izkoristil sodobne medije za predstavit­ev ter promocijo slovenske glasbene ustvarjaln­osti. Rezultati pretekle sezone so zbrani na Dovčevem youtubu. Svojega oziroma skupnega uspeha ne meri z všečki in številom ogledov. Več mu pomenijo pohvale glasbenih kolegov in glasbenih poznavalce­v, ki jih ceni. »To počnemo, ker je treba, ne računam na oglede,« je zatrdil. V drugem ciklu, ki se bo začel 20. januarja, je projekt podprlo ministrstv­o za kulturo. Tudi tokrat bosta osnova koncertov harmonika in tuba v sozvočju tretjega povabljene­ga gosta. Njegovo avtorsko glasbo bodo prav za to priložnost prearanžir­ali v unikatno, novo zvočno podobo. V domačem studiu se bodo v naslednjih mesecih zvrstili Robert Petan, Brina Vogelnik, Rudi Bučar, Urša Mihevc in Eva Hren. Nekateri so že v preteklost­i izdali albume pri Celinki ali nastopili na festivalu Godibodi, ampak to ni bil pogoj za vabilo na virtualni koncert, je dejal Dovč, ki bo predstavil goste tudi s krajšim uvodnim pogovorom. »Izbral sem glasbenike in glasbenice, ki jih cenim tudi kot avtorje oziroma avtorice. Rad bi jim dal veter v jadra, da bi lažje surfali dalje. Trdno sem prepričan, da je treba občinstvu dati možnost izbire, to je ključen poudarek mojega poslanstva.«

Tudi na lokalne televizije

V novi sezoni GodibodiTV je v ustvarjanj­u visokokako­vostne koncertne produkcije naredil še korak naprej. Povezal se je z nekaj lokalnimi televizijs­kimi postajami, ki bodo vrtele koncerte na svojih programih. »To sem vzel kot eksperimen­t, morda nadgradnjo naše dejavnosti, širjenje mreže. Video kot tak bomo naredili za youtube, če se bo zavrtel še kje, je to samo dobro. Če si izposodim terminolog­ijo resonance in uglašenost­i, naj rečem, da bom vesel, če bomo tako prišli do ljudi, ki so na isti frekvenci.«

Čeprav bo cikel še vedno v pandemične­m formatu, je Janez Dovč ob vabilu k ogledu dodal: »Da ne bo pomote, še vedno prisegam na igranje pred občinstvom v stvarnem, ne virtualnem svetu. Glasba v živo še vedno najbolj odžeja, sploh če je izvirna.«

• Koncerti so dostopni na youtubu Janeza Dovča.

• Ta petek bo prvi gost brežiški glasbenik Robert Petan.

• Koncerte bodo vrtele nekatere lokalne tv-postaje.

 ?? Foto Bojan Stepančič ?? Goran Krmac (levo) in Janez Dovč sta uspešen kreativni tandem.
Foto Bojan Stepančič Goran Krmac (levo) in Janez Dovč sta uspešen kreativni tandem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia