Delo (Slovenia)

V senci mojstrovih cipres

Van Goghov muzej, Amsterdam Ob petdesetle­tnici širok nabor razstav, dogodkov in knjižnih izdaj

- Daniel Golob Pia Prezelj

Balet

Adolphe Adam: Giselle Cankarjev dom, Ljubljana Četrtkova premiera nove produkcije ikoničnega romantične­ga baleta Giselle je dala ljubljansk­emu baletnemu ansamblu dobrodošlo možnost, da na velikem odru zasije z mednarodni­mi zvezdami. Koprodukci­ja SNG Opera in balet Ljubljana s Cankarjevi­m domom je posebna prav zato, ker jo je koreograir­al José Carlos Martínez, trenutni direktor baleta pariške Opere, kjer je balet tudi nastal. Martínez je hotel ustvariti sodobnejšo verzijo baleta, neokrnjeno, blizu sodobnemu gledalcu, a še vedno dosledno izvirni postavitvi Julesa Perrota in Jeana Corallija. Njegova verzija je klasična, z majhnimi posegi v prvotno koreograij­o, posegi se kažejo v detajlih, zaznavnih le verziranem­u očesu, kot je na primer malce drugačna peta pozicija rok vil v 2. dejanju. S scenograij­o, kostumogra­ijo in osvetlitvi­jo je rezultat estetsko dovršena osvežitev klasike. Zanimivo je, kako Martínez razteza čas med predstavo; s koreograij­o narekuje tekoč potek zgodbe, mestoma ga ustavi, ko to narekuje libreto. Plesalce »zamrzne« v pozi, kot da bi se čas ustavil, na primer v prvem dejanju, ko Giselle izve za Albrechtov­o laž. Takšne tableaux vivants imajo skoraj ilmski učinek.

V naslovni vlogi je bila tehnično izjemna Anastasia Matvienko, večletna prvakinja Marijinega gledališča v Sankt Peterburgu, njena Giselle je izražala mladostniš­ko naivnost in nedolžnost. V variaciji prvega dejanja je pokazala popoln nadzor nad telesom z zadržanimi pozami na konicah prstov, tehnično zahtevni variaciji drugega dejanja je dodala mehkobo gibov, tako značilno za romantični balet. Nekoliko manj prepričlji­va je bila v igralski pantomimi, predvsem v »sceni norosti«, v kateri Giselle zgolj z igro izrazi šok nad spoznanjem, da je njen ljubljeni Albrecht zaročen, izgubi razum in umre. Pantomimsk­i prizori Anastasie Matvienko so bili zvadeni (vloga ji je zelo dobro znana), a malce predvidlji­vi in šablonski. Tako čudovito bi bilo videti njeno svojstveno interpreta­cijo, njene ideje. Solist SNG Opera in balet Ljubljana Kenta Yamamoto je bil kot Albrecht, princ, v katerega se Giselle zaljubi, suveren in precizen.

Odlikovala ga je čista in izpiljena tehnika, ki jo je podredil muzikalnos­ti, kar ni zanemarlji­vo, saj danes v baletu prevladuje­ta razkazovan­je tehničnih sposobnost­i in bravura. Anastasia Matvienko je predstavil­a rusko šolo baleta, Kenta Yamamoto pa ideal romantične­ga baleta: čustven in hkrati plemenit karakter. Kljub razlikam sta se plesalca dobro ujela, v pas de deux drugega dejanja sta se gibala v popolni sinhroniza­ciji in tudi glasbo sta čutila skupaj, kot celota.

Pravo nasprotje plemenitem­u Albrechtu bil Hilarion, lovski čuvaj, ki ga je upodobil Denis Matvienko, priznani solist, ki je z ženo Anastasio zapustil Rusijo zaradi vojne z Ukrajino. Kot Hilarion je bil robusten, a iskren. Baletni ansambel je bil solidno pripravlje­n in osvežitev ga je bilo videti na velikem odru, kjer je lahko zadihal s polnimi pljuči. Opazno je bilo, da so plesalci nevajeni velikega odra, saj ga niso znali v celoti izkoristit­i – primerno veliki dvorani bi mestoma lahko še podaljšali linije. Priznanje si zasluži ženski zbor, ki je v drugem dejanju plesal vile oziroma duhove umrlih neporočeni­h deklet, tako imenovanih Wilis. Ples vil na začetku drugega dejanja je bil eden izmed vrhuncev večera: plesalke so v unisonu lebdele na špicah in z misteriozn­o osvetlitvi­jo ter meglicami na odru pričarale domišljijs­ki svet romantizma. Dirigent Kevin Rhodes je izvrstno vodil orkester, zamislil si je čist, angelski zvok, preprost, a efektiven, saj ravno po tem kliče Adamova glasba. Tempi so bili perfektni, ne prepočasni, kar je dobrodošla redkost, saj se danes glasba prilagaja plesu in upočasnjuj­e. Rhodes je sledil plesalcem, tako da so se popolnoma ujeli z orkestrom. Čeprav je orkester pokazal korektno igro, ni mogel v celoti izpolniti dirigentov­ih idej. Kostumi so bili pravi balzam za oči, klasični in s čudovito barvno paleto, pasteli za kmečka dekleta in bogati žametni toni za plemstvo. Kostumogra­f in scenograf Iñaki Cobos Guerrero je že večkrat sodeloval z Martínezom in je tokrat zasnoval tudi scenograij­o. Zdi se, da današnji koreograi radi izberejo klasične balete ter jim dajo novo preobleko, bodisi klasično bodisi moderno. David Dawson je v sodobni koreograij­i poleg Giselle postavil še balet Romeo in Julija, Nacho Duato je postavil Trnuljčico v neoklasičn­em slogu, Aleksej Ratmanski pa se je usmeril v historično informiran­e rekonstruk­cije baletov 19. stoletja. Na tem spektru je Martínezov­a Giselle na tradiciona­lni strani in zdi se, da išče ravnovesje med inovacijo in zvestobo izvirni koreograij­i, vprašanje pa je, ali je to pozitiven izziv ali ovira. Ima sploh smisel iskati inovacije v baletih 19. stoletja? Smo že vse videli, je to variiranje iste teme ali je ravno to gonilna sila, ki drži historični repertoar še danes na odrih?

Ne glede na odgovor, če ta sploh obstaja, so dela kot Giselle priljublje­na tako med občinstvom kot med umetniki. Slednji so v četrtek v Cankarjeve­m domu uprizorili kakovostno predstavo, prežeto z novo energijo. Zato upamo, da bo ljubljansk­i baletni ansambel še večkrat nastopil na odru Gallusove dvorane.

Van Goghov muzej v Amsterdamu je odprl vrata junija 1973, danes pa poleg del van Goghovih sodobnikov v njem hranijo in predstavlj­ajo največjo zbirko umetnikovi­h del na svetu – obsega kar 200 slik, 400 risb in 700 pisem.

Muzej, katerega zgradbe sta zasnovala arhitekta Gerrit Rietveld in Kisho Kurokawa, je leta 2017 obiskalo 2,3 milijona ljudi; postal je najbolj obiskani muzej na Nizozemske­m ter 23. najbolj obiskani na svetu, rekord, ki je še bolj pomenljiv ob dejstvu, da je van Gogh v času življenja prodal le eno sliko, bo gotovo podrlo letošnje jubilejno leto, v katerem se bodo obsežne razstave van Goghove umetnosti razmahnile ne le po Evropi, temveč tudi po ZDA.

Muzej van Goghovemu delu običajno nameni eno ali dve razstavi na leto, preostale so posvečene drugim umetnikom (večinoma s konca 19. stoletja), letos pa bodo mojstrovo delo med drugim počastili s tremi obsežnimi razstavami, pri čemer bo prva – Izbrati Vincenta: portret družinske zgodovine – med 10. februarjem in 10. aprilom kot »pripoved o dvomih, neuspehih, ponosu in zmagoslavj­u« razpirala van Goghovo družinsko zaledje in razkrivala, kakšno vlogo so igrali umetnikov brat heo, njegova žena Jo Bonger in njun sin, ki mu je bilo prav tako ime Vincent, tako pri uveljavitv­i van Gogha kot svetovno znanega slikarskeg­a mojstra kot pri ustanovitv­i muzeja.

Od Pariza do Arlesa

Na najambicio­znejši razstavi bo obravnavan­o umetnikovo bivanje v Auvers-sur-Oise, vasi severno od Pariza, kjer je preživel zadnje mesece življenja; Van Gogh v Auvers-sur-Oise: njegovi zadnji meseci, na kateri bo na ogled približno štirideset slik, ki jih je dokončal pred samomorom julija 1890, bo v Amsterdamu na ogled med 12. majem in 3. septembrom, nato bo odpotovala v Pariz, kjer si jo bo v Musée d'Orsay mogoče ogledati od 3. oktobra do 28. januarja prihodnjeg­a leta.

Potujoča bo tudi razstava Van Gogh in avantgarda: moderna pokrajina, ki se skozi podrobno in obširno raziskavo osredotoča na

Vincent Willem van Gogh (sin Thea in Jo van Gogh ter ustanovite­lj muzeja) tik pred odprtjem Van Goghovega muzeja 2. junija 1973 van Goghove slike in dela njegovih sodobnikov, ki so nastajala ob reki Seni na obrobju Pariza (razstava bo med 14. majem in 4. septembrom

Vincent van Gogh: na ogled na Umetniškem inštitutu v Chicagu, v Van Goghovem muzeju pa med 13. oktobrom in 14. januarjem 2024). Med majem in avgustom bodo v Metropolit­anskem muzeju v New Yorku na ogled tudi van Goghove ciprese, motiv, ki ga je umetnik odkril na jugu Francije in upodobil v številnih delih.

V počastitev petdesetle­tnice muzeja bosta izšli tudi knjigi Atlas: van Gogh v Brabantu (Ron Dirven in Helewise Berger, W Books) in Vincentov Arles: kot je in je bil; v prvi, ki bo na policah ob 170. obletnici umetnikove­ga rojstva, so opisane vasi, v katerih je van Gogh odraščal in pozneje ustvarjal – predvsem Zundert, Helvoirt, Eten in Nuenen –, avtorica Linda Seidel pa z Vincentovi­m Arlesom (University of Chicago Press) prinaša bralcu vodnik po točkah in predelih tega provansals­kega mesta, ki sta jih zaznamoval­a življenje in delo Vincenta van Gogha.

Podeželska cesta v Provansi ponoči ,

 ?? Foto Darja Štravs Tisu ?? Zdi se, da današnji koreograi radi izberejo klasične balete in jim dajo novo preobleko, bodisi klasično bodisi moderno.
Foto Darja Štravs Tisu Zdi se, da današnji koreograi radi izberejo klasične balete in jim dajo novo preobleko, bodisi klasično bodisi moderno.
 ?? ?? maj 1890
maj 1890
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia