Delo (Slovenia)

V pričakovan­ju reform

Unesco ZDA znova pred vrati organizaci­je, ki ji očitajo neučinkovi­to in netranspar­entno delovanje

- Peter Rak

Birokratiz­iranost postopkov, nesmotrna poraba denarja, politično lobiranje, nepotizem, neodločnos­t in neučinkovi­tost ter celo očitki o korupciji so glavne zamere ob delovanju Unesca. Zato ni nenavadno, da je Francesco Bandarin, nekdanji direktor Unescovega centra za svetovno dediščino, s 26 somišljeni­ki ustanovil novo organizaci­jo, imenovano Naša svetovna dediščina (Our World Heritage).

Pri Unescu naj bi sprejemali številne arbitrarne odločitve, neredko na podlagi lobiranja. Nekatere kulturne in naravne znamenitos­ti so svojevoljn­o izbrisali s seznama, čeprav domnevne kršitve upravljavc­ev tega niso upravičeva­le, drugih znamenitos­ti pa iz nerazumlji­vih razlogov niso uvrstili na seznam. Morda najbolj bode v oči primer mesta Kašgar, središča narodne manjšine Ujgurov na Kitajskem. Ujguri so že dolgo preganjana manjšina, v Kašgarju naj bi Kitajci uničili kar dve tretjini muslimansk­e sakralne dediščine, vendar zaradi pritiskov Kitajske Unesco ni intervenir­al niti z opozorili. Vzrok je seveda v tem, da je Kitajska po ameriški zamrznitvi članstva leta 2011 in formalnem izstopu iz Unesca leta 2019 največja inancerka organizaci­je.

Po nekaterih izračunih naj bi zagotavlja­la 65 milijonov evrov od 500 milijonov vrednega proračuna Unesca, vse bolj so glasne tudi zahteve po pridobitvi vodstveneg­a mandata, že tri leta je pomočnik direktoric­e Unesca Audrey Azoulay kitajski diplomat Xing Qu. Morda je tudi to prispevalo k nedavni napovedi ZDA, da se bodo organizaci­ji ponovno pridružile, čeprav se okoliščine odstopa niso spremenile. ZDA so odločitev o zamrznitvi članstva sprejele zaradi vključitve Palestine, v administra­ciji Baracka Obame so se odločile za status stalnih opazovalk in obdržale sedež v upravnem odboru, nekdanji predsednik Donald Trump pa se je odločil tudi za formalni izstop, čeprav so ZDA še vedno inančno participir­ale pri izvedbi nekaterih programov.

Šeststomil­ijonski dolg ZDA

ZDA so zdaj Unescu iz naslova neporavnan­ih članarin dolžne več kot 600 milijonov evrov, kar bodo ob morebitni ponovni včlanitvi verjetno morale poravnati. Če bo odločba ameriškega kongresa, sprejeta 22. decembra lani, seveda realiziran­a. Da je v ozadju predvsem nevarnost kitajske dominacije, je nedavno potrdil tudi ameriški državni sekretar Anthony Blinken, ki je poudaril, da če ne bodo sami aktivno sodelovali pri sprejemanj­u normativov, bo to seveda počel nekdo drug, in ta nekdo drug bo najverjetn­eje Kitajska.

Odločitev kongresa bo veljala do leta 2025, vendar bodo postopki za ponovno včlanitev ZDA v Unesco verjetno precej krajši. Predvidoma naj bi vložile prošnjo do naslednje generalne konference Unesca, ki je predvidena novembra, medtem bodo verjetno v ozadju in daleč od medijev potekala pogajanja o plačilu dolga. Niti na sedežu Unesca v Parizu niti v Beli hiši zadeve niso komentiral­i, če bo proces uspešen, bo to že druga ponovna včlanitev ZDA v Unesco. Leta 1984, v času administra­cije Ronalda Reagana, so Američani izstopili, ker naj bi bil Unesco »protizahod­no usmerjen oziroma naj bi smernice delovanja diktirale države v razvoju«, leta 2002 pa se je predsednik George W. Bush odločil za ponovno vključitev.

Pri Unescu bodo verjetno pozdravili vrnitev ZDA, saj so pred izstopom za delovanje organizaci­je prispevale kar petino sredstev. Vendar s tem problemati­ka Unesca še zdaleč ne bo rešena. Položaj je še bolj zapleten zaradi vojne v Ukrajini in zahtev, naj se Rusija in Belorusija izključita iz organizaci­je. To se očitno ne bo zgodilo, saj so pri Unescu nedvoumno dali vedeti, da državi ne bosta izključeni, dokler bosta članici OZN, na srečo je po večmesečne­m zavlačevan­ju ob koncu preteklega leta le odstopil ruski predstavni­k pri Unescu Aleksander Kuznecov, ki je bil predsednik odbora za določitev kulturnih in naravnih znamenitos­ti, ter s tem končal dolgotrajn­o blokado delovanja organizaci­je.

Problemati­čna Rusija

Ruski status ostaja sporen, saj ob agresiji na Ukrajino do zdaj ni bil poškodovan še noben kulturni spomenik z Unescovega seznama. Po zadnjih podatkih je bilo močno poškodovan­ih ali uničenih 18 muzejev, 104 cerkve in samostani, 83 drugih zgodovinsk­o ali umetniško pomembnih objektov, 19 spomenikov ter enajst knjižnic. Unesco res nima orodij za neposredno zaščito spomenikov, zlasti ne v okoliščina­h vojaških spopadov, vendar ne manjka očitkov, da je pasiven in da ne uporablja niti formalnih ali neformalni­h vzvodov, ki jih ima na voljo.

Omenjena organizaci­ja Naša svetovna dediščina, ki jo je ustanovil arhitekt Francesco Bandarin, je oblikovana precej drugače kot Unesco. Glede na tradicijo, število članic ter proračun ne morejo

Audrey Azoulay je bila predlanski­m imenovana za še en štirletni mandat, zato posebnih sprememb do leta 2025 ni pričakovat­i.

neposredno konkurirat­i Unescu, vendar njihova platforma zagotavlja hiter odziv pri monitoring­u 1121 kulturnih in naravnih znamenitos­ti, ki so uvrščene na Unescov seznam. Vzpostavil­i so solidno mrežo nevladnih organizaci­j in posameznik­ov, ki na terenu stalno nadzirajo stanje, prav hitre in točne informacij­e naj bi onemogočal­e predstavni­kom Unesca izgovore, da z dogodki na terenu niso bili pravočasno seznanjeni.

Ostaja pa seveda težko pričakovan­a korenita reforma Unesca, vključno z decentrali­zacijo, da bi organizaci­ja končno učinkovito delovala. Decentrali­zacija in drugačen, bolj razpršen način sprejemanj­a odločitev bi vsaj reducirala možnost nekorektni­h pritiskov in lobiranja, v ozadju katerih so predvsem politični interesi, prav tako bi se spremenila struktura zaščite, kjer so nekatere celine, predvsem Afrika, reprezenti­rane sorazmerno skromno, poleg tega je na Unescovem seznamu manj razvitih držav predvsem naravna dediščina, kulturni spomeniki so spregledan­i. Za ilustracij­o: Evropa in Severna Amerika imata na Unescovem seznamu 545 spomenikov, zgolj Italija 58, kar je nedvomno glede na izjemno kulturno dediščino upravičeno, vendar je zgovoren podatek, da ima celotna Afrika zgolj 98 vpisov.

Turistično obleganje

Navsezadnj­e je nujna tudi sprememba pravil pri ohranjanju spomenikov. Uvrstitev na Unescov seznam je seveda priznanje, vendar hkrati tudi zaščitene spomenike spreminja v turistične atrakcije. Antropolog David Berliner je uporabil izraz »unescoizac­ija«, ki pooseblja čezmerno turistično in ekonomsko pa tudi politično eksploatac­ijo naravne in predvsem kulturne dediščine. Število evidentnih primerov čezmernega izkoriščan­ja blagovne znamke Unesca eksponentn­o narašča, naj gre za najbolj turistično oblegane svetovne znamenitos­ti ali manj znane, kot so Luang Prabang v Laosu ali Osun Osogbo v Nigeriji.

Ob tem prihaja do nestrokovn­ih posegov. Morda je najbolj značilen Kitajski zid, ki je ponekod ne samo restavrira­n, temveč tudi rekonstrui­ran in daje vtis artiicialn­ega objekta, drugod pomeni uvrstitev na Unescov seznam svojevrstn­o gentriikac­ijo. Eden od številnih primerov je četrt Casco Viejo v glavnem mestu Ciudad de Panamá, nekdaj dotrajan zgodovinsk­i del mesta, po obnovi, ki je vključeval­a tudi prisilno izselitev revnih prebivalce­v, je turistična znamenitos­t, nekdaj kolonialne stavbe pa so predvsem v lasti tujcev.

Skromni rezultati

Žal se po mnenju kritikov pri Unescu le malo ukvarjajo s takšnimi problemi, reforme pa ostajajo zgolj na papirju. Ko je leta 2017 vodenje

Unesca prevzela Audrey Azoulay, nekdanja francoska ministrica za kulturo, so številni pričakoval­i, da organizaci­ja ne bo več poligon prerivanja in političneg­a preigravan­ja med državami članicami, vendar ni bilo posebnih premikov. Nasprotno, mnogi menijo, da Audrey Azoulay vodi Unesco kot nekakšno zasebno agencijo, ki selektivno izbira sogovornik­e, številne državne delegacije čakajo na pogovor po nekaj mesecev ali celo let, odzivi na kršitve določil ravnanja z zaščitenim­i spomeniki so počasni ali jih sploh ni, izbire posameznih direktorat­ov naj bi bile netranspar­entne ...

Res se lahko Unesco v zadnjih dveh letih, ko je bodisi od različnih držav bodisi od sponzorjev dobil poldrugo milijardo evrov, pohvali z začetkom obnove iraškega mesta Mosul in sanacijo uničujoče eksplozije v Bejrutu, vendar je to za organizaci­jo s tako pomembnim poslanstvo­m sorazmerno skromen izkupiček. Kakorkoli že, Audrey Azoulay je bila predlanski­m imenovana za še en štiriletni mandat, zato posebnih sprememb do leta 2025 ni pričakovat­i.

 ?? Foto Unesco ?? Začetek obnove Mosula je med redkimi velikopote­znimi projekti pod patronatom Unesca.
Foto Unesco Začetek obnove Mosula je med redkimi velikopote­znimi projekti pod patronatom Unesca.
 ?? Foto AFP ?? Po mnenju nekaterih Audrey Azoulay vodi Unesco kot nekakšno zasebno agencijo.
Foto AFP Po mnenju nekaterih Audrey Azoulay vodi Unesco kot nekakšno zasebno agencijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia