Delo (Slovenia)

V Avstraliji je lepo, le vreme je čudno

Tenis Kaja Juvan brez zapletov čez uvodno oviro v Melbournu, jutri pa bo igrala z wimbledons­ko junakinjo Jeleno Ribakino

- S prepričlji­vo zmago v inalu španskega superpokal­a osvojili prvo lovoriko po skoraj dveh letih. 18-letni vezist Gavi prvi po nizozemski ikoni Johanu Cruyfu ob golu vknjižil še dve podaji. zatresla še Robert Lewandowsk­i in Pedri) nazadnje leta 2021 osvojil

Nogometaši Barcelone so nad madridskim Realom (3:1)

Junak dvoboja v Riadu je bil španske reprezenta­nce (na fotograiji desno), ki je kot

na clasicih – tokratni je prvič odločal o naslovu izven španskih meja –

»Njegova srčnost in značaj sta nalezljiva. Je rojeni vodja, vse to pa počne z 18 leti, kar je spektakula­rno, « je o strelcu vodilnega zadetka iz 33. minute (mrežo Reala sta v 45. in 69. minuti

dejal trener Xavi. Legendarni vezist se je razveselil prve trofeje kot trener Barçe, ki je

ko je bil član kluba še argentinsk­i as trener pa Nizozemec

J. K. Če gre soditi po jutru, bo slovenski teniški dan lep. Kaja Juvan je namreč uspešno odprla prvi turnir sezone za prestižni grand slam. V Melbournu je s 7:5, 6:1 ugnala uvodno tekmico Seleno Janičijevi­ć, 20-letno francosko igralko srbskih korenin. Pred Ljubljanča­nko pa bo v naslednjem kolu, torej že jutri, precej višja ovira: wimbledons­ka zmagovalka Jelena Ribakina.

Sleherni teniški akter in z njim vred še armada privržence­v te igre po vsem svetu odšteva do uvodnega od štirih najbolj čislanih tradiciona­lnih turnirjev in ni malo tistih, ki jo ucvrejo v zdaj poletno Avstralijo in tam spremljajo predstave teniških zvezdnikov.

Juvanova prav v vrh še ne sodi, toda na svoji dosedanji športni poti je ta 22-letnica ugnala že kopico uglednih tekmic, nazadnje pa je, denimo, izjemen delež prispevala tudi pri slovenski reprezenta­nci, ko je bila ta boljša od favorizira­ne kitajske izbrane vrste. A zdaj je napočil čas za uveljavlja­nje na turnirjih, Kaja je svojo letošnjo avstralsko zgodbo začela spodbudno.

«Sprva mi sicer ni šlo prav vse po maslu. Stresu se nisem mogla izogniti, saj že dolgo nisem igrala na turnirju te ravni, toda iz minute v minuto sem se počutila bolje in temu primerna je bila tudi igra,« nam je v telefonske­m pogovoru iz Melbourna povedala najbolj obetavna slovenska teniška igralka, decembra 2019 izbrana za mlado športno osebnost leta pri nas: »Res, lepo sem sklenila ta prvi dvoboj in zdaj si želim le umirjeno pripravo za naslednji preizkus.« Ta bo sodeč po razmerjih moči v ženskem tenisu precej zahtevnejš­i.

Sredina tekmica Juvanove bo Ribakina, Rusinja, ki nastopa za Kazahstan. Športni svet jo pozna predvsem kot zadnjo zmagovalko Wimbledona. »Seveda se zavedam, da Jelena igra dober tenis. Njene zmage to potrjujejo. Ne občutim pa pritiska, lotila se bom naloge po najboljših močeh,« je dejala naša igralka, ki se – kot vedno – v Melbournu zelo dobro počuti.

To je eno od njenih najljubših mest, ki jih je doslej obiskala, navdušena je nad naravnim okoljem razkošnega parka, kjer se nahaja znameniti teniški center, ki je od hotela oddaljen le pet minut. Preseneča pa jo v teh dneh, tako kot tudi druge udeležence turnirja,

68.300

evrov prejme sleherni udeleženec odprtega prvenstva Avstralije za zmago v 1. kolu uvod ugnala Nemko Jile Niemeir (6:4, 7:5). Predstava Poljakinje ni bila na ravni omenjenega vrha ženske teniške lestvice, vseeno pa se je v ključnih trenutkih zbrala za zmago. Te se je veselil tudi Rafael Nadal, z 22 lovorikami za grand slam rekorder moške teniške karavane, a je proti Britancu Jacku Draperju za končni izid 7:5, 2:6, 6:4 in 6:1 garal štiri ure.

Garanje je tudi sinonim za Novaka Đokovića. Zlasti v trenutkih, ko mu ne gre vse po načrtih, nakar pogosto zasuče zgodbo po svojih željah. Pred enim letom ga v Melbournu ni bilo, zdajšnja lažja poškodba zadnje stegenske mišice naj bi mu preprečila včerajšnji trening. A nato se je vseeno pojavil na igrišču in že botroval veselju številnih srbskih izseljence­v v Avstraliji. Zanje in še za marsikoga v teniškem svetu je favorit Melbourna 2023.

• Kaja Juvan za uvod v Melbournu ugnala Seleno Janičijevi­ć iz Francije.

• Jutri se bo pomerila z wimbledons­ko zmagovalko Jeleno Ribakino.

• Slovenka je vadila z vodilno igralko sveta Igo Šwiatek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia