Delo (Slovenia)

Ko Dončić počiva, ima Dallas velike težave

Košarka Slovenski as je petič izpustil drugo tekmo teksaškega moštva v dveh dneh – Čančar poškodovan, igral je le Dragić

- Eduardo Brozovič

vPičle štiri točke in devet minut igre je bil skupni učinek treh slovenskih košarkarje­v ob zadnjih nastopih njihovih moštev v ligi NBA. Dallas je v Portlandu namenil Luki Dončiću popoln počitek, Denver je ugnal Orlando s 119:116 brez odsotnega Vlatka Čančarja zaradi udarca v spodnji del desne noge. V akciji je bil le Goran Dragić, ki je prispeval manjši delež k zmagi nad Golden Statom s 132:118. Njegovo januarsko povprečje je 4,6 točke, 1,1 skoka in 2,6 asistence v devetih tekmah.

Nikakršna novost ni, da trener Jason Kidd ne računa na Dončića, ko mora Dallas odigrati drugi dvoboj v dveh večerih. Revanša s Portlandom je bila peti primer v sezoni in teksaška zasedba je brez svojega prvega strelca, skakalca, podajalca in kradljivca žog vsakič klonila. Ob zadnjem porazu s 123:140 pa se je njegova zasedba celo bolje upirala kot večer prej v soočenju z istim tekmecem (119:136). V prvem primeru si je Dallas nakopal primanjklj­aj 15 točk že do polčasa, saj je Dončić dosegel najmanj točk v vsej sezoni (15), v drugem je brez slovenskeg­a asa zaostajal za tri točke še deset minut pred koncem tekme.

Ker Kidd že lep čas ne more računati na poškodovan­e Josha Greena, Doriana Finney-Smitha in Maxija

Kleberja, zadnjo tekmo pa je izpustil tudi Tim Hardaway z načetim gležnjem, je pogrešal kar dve tretjini članov svoje udarne osmerice. Med dejavnimi so se najbolje odrezali branilca Spencer Dinwiddie (28 točk in 9 asistenc) in Jaden Hardy (25 točk) ter krilni center Christian Wood (23 točk in 16 skokov), vendar niso bili kos domačemu organizato­rju Damianu Lillardu (40) ter Jusufu Nurkiću, Jeramiju Grantu in Anferneeju Simonsu, ki so vsi dosegli po 20 točk.

Lillard je v dveh večerih nasul Dallasu 76 točk in potrdil odlično formo, saj je v zadnjih petih nastopih igral s povprečjem 38 točk in se povzpel na osmo mesto med dveh podaljških – in s skupno bero 24:21 kot peti v zahodni konferenci zaostaja za sedem zmag za vodilnim Denverjem. Ne pozabimo, v končnico prvenstva se bo neposredno uvrstila prva šesterica iz vsake konference, po štirih moštva bodo morala v predkrog. Teksašane še posebej tepejo slabši rezultati v dvoranah tekmecev: na gostovanji­h je njihov izkupiček 8:15, šesti najskromne­jši med 15 zahodnimi klubi, na domačem parketu 16:6, peti najboljši.

»Lepo je, da znamo braniti svoj dom, toda za visoko uvrstitev bodo nujni tudi uspehi v gosteh. In zanje bomo potreboval­i boljšo obrambo,« meni Kidd. Zaradi seštevka vseh težav njihovi klubski šei pospešeno razmišljaj­o o možnih okrepitvah pred iztekom roka za prestope 9. februarja. Vrzeli je kar nekaj tako pod obročema kot na zunanjih položajih, ena od možnosti pa je dodaten organizato­r igre, ki bi razbremeni­l Dončića. V tej sezoni sta se jim že ponesrečil­i pustolovšč­ini s Facundom Campazzom, ki bo v ponedeljek pričakal Cedevito Olimpijo v dresu Crvene zvezde, in Kembo Walkerjem, s katerim so se razšli pred desetimi dnevi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia