Delo (Slovenia)

Na zelenicah večji mojster kot v politiki

Nogomet Nekdanji mehiški nogometni as Cuauhtemoc Blanco slavi 50. rojstni dan – Zdaj je guverner, postati želi selektor

- Noriaki Kasai še ne razmišlja o odhodu v športni pokoj. Matija Vidic. Žak Mogel Jan Krstovski Cuauhtemoc Blanco

Zimzeleni japonski smučarski skakalec

(na fotograiji), ki bo 6. junija dopolnil že 51 let,

Minuli konec tedna se je v Saporu udeležil dveh od treh preizkušen­j za celinski pokal, na katerih pa mu s 37. in 34. mestom med 52 tekmovalci iz 14 držav ni šlo po željah. Kasai je imel sicer velike načrte. Prek teh tekem si je želel namreč priboriti nastope na prireditvi za svetovni pokal od petka do nedelje v Saporu. A glede na to, da je bil v soboto in nedeljo le sedmi oziroma deveti najboljši Japonec, bo verjetno preizkušnj­e najboljših skakalcev na veliki napravi Okurajama spremljal le kot gledalec. V uteho mu ostaja nov rekord najstarejš­ega tekmovalca na prireditvi pod okriljem FIS. Od Slovencev sta s 3. mestoma v celinskem pokalu najvišje posegla in M. Š.

Svetovno prvenstvo v nogometu leta 2026 bodo priredile Mehika, ZDA in Kanada. Mehičani bodo kot prvi v zgodovini že tretjič zaigrali pred svojimi navijači, morda pa jim bo takrat s klopi poveljeval Cuauhtemoc Blanco. »V mojih časih smo vsaj napredoval­i v izločilne boje,« se je nad lanskim slovesom že po skupinskem delu mundiala v Katarju pridušal Blanco. Rojakom je očital pomanjkanj­e poguma. Pred dnevi je izjavil, da bi se nekoč preizkusil v vlogi selektorja. Ravno danes je sicer eden najboljših mehiških nogometaše­v v zgodovini upihnil 50. svečko na torti za rojstni dan. Ime je dobil po zadnjem azteškem vladarju (cuauhtemoc v prevodu pomeni spuščajoči se orel) in nič čudnega, da je večino kariere preživel pri Clubu Americi, orlih iz Ciudada de Mexica, s katerimi je enkrat osvojil naslov državnega prvaka in postal zmagovalec ameriško-karibske lige prvakov.

Precej bolj so odmevali uspehi z reprezenta­nco: z zmago nad tedanjimi svetovnimi prvaki Brazilci v inalu zlatega pokala leta 1996, Blanco je zadel za končnih 2:0 v Los Angelesu, je obnorel rojake. Dve leti pozneje so v novem inalu v kalifornij­skem velemestu Mehičani ugnali še najhujše rivale Američane z 1:0. Prejšnje tisočletje se je za napadalca s št. 10 končalo sanjsko, z novo zmago nad Brazilijo, takrat v inalu pokala konfederac­ij na domačem stadionu Azteca pred vsaj 110.000 gledalci. Blanco je zabil odločilni gol za 4:3 in bil z Ronaldinho­m prvi strelec turnirja.

Izumil preigravan­je

»Braniti državne barve je najlepše, zato odhajam srečen. Nikomur nisem ostal dolžan,« je ob slovesu od reprezenta­nčnega dresa leta 2014 omenil Blanco, ki je zabil po en gol na mundialih v Franciji (1998), Južni Koreji in na Japonskem (2002) ter Južni Afriki (2010). Mehičani vse od domačega SP 1986 pa do danes niso preskočili prve ovire izločilnih bojev, kar je zdaj že znano kot »prekletstv­o pete tekme«, je pa Blanco uspešno preskakova­l branilce, njegovo preigravan­je – skok v zrak z žogo med nogama – je še danes znano pod imenom Cuauhtemiñ­a.

Leta 2015 je kot kandidat socialdemo­kratske stranke postal župan Cuernavace, očitki pa so po napetem (vnovičnem) štetju glasov leteli na vse strani. Že zgolj za oddajo kandidatur­e naj bi svoji zdaj že bivši stranki zaračunal več kot 300.000 evrov. Takrat ni več aktivno igral nogometa, uradno se je upokojil šele leta 2016, ko mu je Club America priredil poslovilno tekmo in ga registrira­l za en (ligaški!) dvoboj, takrat že 43-letni »Morski pes« pa je v 38 minutah igre proti Atleticu iz Morelie (4:1) zadel tudi prečko.

Dve leti pozneje je postal guverner zvezne države Morelos, ki skupaj s Cuernavaco leži južno od prestolnic­e. Tik pred izbruhom pandemije novega koronaviru­sa so ga v anketi izbrali za drugega najslabšeg­a guvernerja 32 mehiških zveznih držav, otepal se je tudi obtožb o nepotizmu, potem ko so uradniške službe dobili njegov polbrat, svakinja, trije strici in prijatelj.

»Nisem kot drugi politiki, ki iščejo položaj za položajem. Če bo to konec moje politične poti, tudi prav, potem želim spet delati v nogometu. Seveda me mikata klopi Americe in reprezenta­nce,« ostaja neomajen Blanco.

Nisem kot drugi politiki, ki iščejo položaj za položajem.

 ?? Foto Steph Chambers/AFP ?? Luka Dončić je tokrat izpustil dvoboj z Damianom Lillardom (levo).
Foto Steph Chambers/AFP Luka Dončić je tokrat izpustil dvoboj z Damianom Lillardom (levo).
 ?? Foto Kimimasa Majama/Reuters ?? Za mehiško reprezenta­nco je Cuauhtemoc Blanco zbral 120 tekem in 39 golov, enega je na SP 2002 zabil tudi Hrvatom z 11 metrov za končnih 1:0.
Foto Kimimasa Majama/Reuters Za mehiško reprezenta­nco je Cuauhtemoc Blanco zbral 120 tekem in 39 golov, enega je na SP 2002 zabil tudi Hrvatom z 11 metrov za končnih 1:0.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia