Delo (Slovenia)

Pozor, ZDA gradijo ekipo za LA 2028

Rokomet Američani so proti Maroku prekinili najdaljši niz porazov na SP – Do zgodovinsk­ih zmag tudi Belgija in Iran

- P. Z.

Med olimpijski­mi igrami v Tokiu je rokometni ponos ranil nekdanji podajalec v ameriškem nogometu Jay Cutler, ko je izjavil, da to ni resen šport in da bi on ter zvezdnik lige NFL Patrick Mahomes in košarkar LeBron James lahko sami osvojili zlato kolajno na olimpijski­h igrah. Cutlerja je hitro umiril Luka Dončić in mu odgovoril, da je rokomet zahteven šport in da zahteva veliko znanja, o čemer se je prepričal tudi sam v otroških letih.

Američanom se obeta, da bodo kmalu bolje spoznali to igro, na letošnjem svetovnem prvenstvu so ZDA dosegle zgodovinsk­o zmago, ko so premagale Maroko s 28:27 in si praktično zagotovile nastop v glavnem delu. Na svojem krstnem mundialu so zmago že vpisali Belgijci, do prvega para točk v skupinskem delu pa je prišel tudi Iran z Veselinom Vujovićem. Mednarodna rokometna zveza (IHF) si prizadeva za večjo razširjeno­st rokometa, zato je leta 2021 povečala število udeležence­v na svetovnem prvenstvu s 24 na 32. ZDA so na mundialih nastopile šestkrat, nazadnje leta 2001, ko so bile zadnje (24.). Do tekme z Marokom, ki jo je odločil naturalizi­rani hrvaški igralec Domagoj Sršen, je bil njen izplen 25 tekem in 25 porazov z razliko v golih 337:778 (-441).

Zmaga v Jönköpingu je končala najdaljši niz porazov katere koli reprezenta­nce na svetovnih prvenstvih in je napoved lepših časov ameriškega rokometa. Selektor je priznani švedski strokovnja­k Robert Hedin, ki je zbral igralce z vseh koncev in krajev. Le redki imajo anglosaški priimek. Ob Sršenu iz Metkovićev so bili med strelci Aboubakar Fofana iz francoskeg­a Angersa, Alexandre Chan Blanco iz španske Cisne, Ian in Patrick Hueter (oba Bayer Dormagen, Nem), Samuel Hoddersen (Rodgau Nieder-Roden, Nem), Ty Reed in Andrew Donlin. Slednja sta edina, ki sta člana ameriških ekip, New York Athletic Club in San Francisco CalHeat. Vratar je Pal Merkovszky (Budai, Mad).

Začela se bo ameriška liga

Kadar se Američani lotijo česa, mislijo resno. Z letošnjim letom naj bi se prek luže začela liga z desetimi univerzite­tnimi klubi, ki naj bi imeli zgleden proračun med tremi in petimi milijoni dolarjev, kar je precej več, kot ima denimo Celje Pivovarna Laško, ki igra v ligi prvakov. Obstaja zamisel, da bi rokometna liga, ki še nima imena, sodelovala s klubi iz NBA in NHL in tako bi morda lahko nastala športna združenja, kot so FC Barcelona, Paris Saint-Germain ...

Povsem jasno je, kakšen interes je za vsem skupaj. Los Angeles bo namreč leta 2028 gostil olimpijske igre in Američani si želijo imeti takrat konkurenčn­o ekipo, ki bi bila kos evropskim tekmicam. »Za vse nas je bil to nepozaben dosežek. Bilo je težko nadzirati čustva. Ta zmaga nam je vlila samozavest in nam dokazala, da delamo prav,« je bil presrečen Fofana, čigar družina, ki izvira s Slonokošče­ne obale, se je iz ZDA v Francijo preselila, ko je bil star osem let.

Interesa za rast je dovolj. Časa tudi. ZDA imajo najmlajšo ekipo med vsemi na tem SP, v povprečju so igralci stari 25,6 leta. »Rokomet je v ZDA v zadnjih letih v vzponu. Prej smo imeli le dva profesiona­lna igralca, zdaj si z rokometom kruh služi že polovica reprezenta­nce,« je povedal Fofana, ki je bil s šestimi goli junak tekme z Marokom. Drugo tekmo so Američani izgubili proti Hrvatom (22:40).

• Američani so proti Maročanom prekinili niz 25 porazov na SP.

• Do prvih zmag v skupinskem delu sta prišla še Belgija in Iran.

• Američani gradijo konkurenčn­o reprezenta­nco za OI 2028.

 ?? Foto IHF ?? Aboubakar Fofana je najboljši strelec reprezenta­nce ZDA.
Foto IHF Aboubakar Fofana je najboljši strelec reprezenta­nce ZDA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia