Delo (Slovenia)

Obilno sneženje povzročilo snegolome in izpade elektrike

Zimske razmere Največ snega je zapadlo na više ležečih območjih Gorenjske – Ponekod ostali brez preskrbe z elektriko

- K. H.

Napovedi vremenoslo­vcev, da bo Slovenijo zajelo močno sneženje, so se uresničile. Iz različnih delov države, kjer je v nedeljo ponoči zapadlo več snega, so poročali o snegolomu. Polomljeno drevje in veje so ovirali promet, na delu so bili vzdrževalc­i cest, gasilci in delavci elektrodis­tribucijsk­ih podjetij. Zaradi podrtih električni­h drogov in pretrganih električni­h vodnikov so namreč ponekod ostali brez preskrbe z elektriko.

Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zapadlo na više ležečih območjih Gorenjske. Na Zelenici je včeraj do 7. ure zapadlo 56 centimetro­v svežega snega, skupno je tam snežna odeja debela 138 centimetro­v. Na Voglu je zapadlo 45 centimetro­v novega snega, skupno je tam skoraj en meter snega. Na Kredarici je snežna odeja debela 190 centimetro­v.

Največ težav v prometu

Sneg se je včeraj že v zgodnjih jutranjih urah prijemal cestišč, ponekod je nastala poledica. Zaradi zdrsov tovornih vozil so bili zaprti nekateri deli avtocestni­h odsekov. Na avtocestah je zaradi neustrezne opreme zdrsnilo vsaj 30 tovornih vozil. Zaradi zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegors­kem pa sedem.

Iz severnega dela države, posebej višjih predelov Gorenjske in Koroške, kjer je zapadlo največ snega, so včeraj poročali o snegolomu, posebej pri Radovljici in na Koroškem. Promet je poleg snega tako oviralo tudi polomljeno drevje, moker in težak sneg je na

Gorenjskem povzročil nekaj težav pri preskrbi z električno energijo. Na področju Jelendola in Kamne Gorice je podrto drevje pretrgalo električne vodnike. Dopoldne je bilo brez električne energije približno 400 uporabniko­v, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Podobno je bilo na širšem območju Ljubljane.

V jutranjem času so imeli kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov Ljubljansk­ega potniškega prometa (LPP), predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je za STA povedal namestnik direktorja

LPP Rok Vihar. Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast mokrega snega.

Tudi za prihodnje dni vremenske napovedi niso najboljše. Novo pošiljko snega lahko pričakujem­o spet danes zvečer, tudi v četrtek naj bi se meja sneženja znova spustila do nižin, vendar padavine predvidoma ne bodo obilne. Zaradi nizkih temperatur, tudi čez dan, pa se bo sneg ohranil dlje časa.

Na agenciji za varnost prometa opozarjajo, da se je treba na spremenjen­e vozne razmere dobro pripraviti, prav tako je treba pripraviti vozilo, ki ga je pred vožnjo treba očistiti. Agencija priporoča povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevan­ju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev.

 ?? Fotografij­i Matej Družnik ?? Moker sneg je ohromil promet v središču Ljubljane pa tudi na obvoznici.
Fotografij­i Matej Družnik Moker sneg je ohromil promet v središču Ljubljane pa tudi na obvoznici.
 ?? ?? Oviran je bil tudi železniški promet. Med drugim se je na Gorenjskem pretrgal daljnovod, med Zagorjem in Savo pa je na tire padla skala.
Oviran je bil tudi železniški promet. Med drugim se je na Gorenjskem pretrgal daljnovod, med Zagorjem in Savo pa je na tire padla skala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia