Delo (Slovenia)

Lanski sneg

- Saša Bojc

Že najmanj od leta 1942, ko je Irving Berlin spisal za ilm Holiday Inn slovito božično pesem White Christmas, se zdijo sanje o belih zimah tako rekoč večne. V krajih, kjer smo sneg nekoč imeli, so zaradi vse bolj segretega obličja zemlje zime praviloma le še zelene, vsaj trikrat smo v tej pričakoval­i zajetno pošiljko belih snežink, pa so se napovedi v večini krajev izkazale za pretirane. Ko je naposled le padla – in to dan za tem, ko smo slavili svetovni dan snega –, je bilo še huje kot ob prvem snegu sezone. Že v zgodnjih jutranjih urah, ko se je prijemal cestišč in se je delala poledica, so bili zaradi zdrsov tovornih vozil zaprti nekateri deli avtocestni­h odsekov, izpadi so nastajali na avtobusnih linijah ljubljansk­ega potniškega prometa, zaradi pretrganeg­a daljnovoda na Gorenjskem so železniški promet speljali na avtobus, iz različnih delov države so poročali o polomljene­m drevju in oviranju prometa, podrtih električni­h drogovih in pretrganih električni­h vodnikih ter izpadih elektrike.

Že s prvimi dežnimi kapljami bo belina marsikje pozabljena skorajda kot lanski sneg, največ veselja z njo bo ostalo pregovorno varčnim Gorenjcem, tudi v krajih pod Kredarico, kjer se je snežna odeja zadebelila na okoli dva metra. Do naslednjeg­a (praznega) upanja bo zima vztrajala vsaj v eni od najslavnej­ših sodobnih pravljic, čeprav je tudi ta v teh desetletji­h postala tako zelo nostalgičn­a.

Včasih, pred desetletji, ko je snežilo in je puhasta muca Copatarica – ob oknu, skozi katero se je videlo tiho padanje belih kosmov – šivala copatke za otroke iz Male vasi, podložila jih je še z zajčjo kožo, da bi bili toplejši, smo tudi mestni otroci iz ljubljansk­e Rožne doline v šolo v center morali peš, in to po zasneženi cesti. Večer pa se je končal s sankanjem z Rožnika po cesti in kidanjem snega pred hišo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia