Delo (Slovenia)

Svojo načelnost je plačala z življenjem

-

» Mursal Nabizado

in enega od njenih telesnih stražarjev so umorili v njeni hiši,« je po nočnem napadu na nekdanjo poslanko afganistan­skega parlamenta v nedeljo povedal tiskovni predstavni­k policije v Kabulu. V napadu so neznani strelci ranili še brata Nabizade in drugega telesnega stražarja. Komaj 32-letna nekdanja poslanka je položaj izgubila avgusta 2021, ko so se na oblast vrnili talibi in odstranili ženske z vseh pomembnejš­ih položajev. Čeprav policija trdi, da je začela resno preiskavo pokola, je to težko verjeti. Nabizada je bila namreč nasprotnic­a talibskega režima v Kabulu, ki je ženske postavil tja, kamor misli, da sodijo – med domače stene, rojevat otroke in skrbet za družino. Tako je bilo v Afganistan­u od nekdaj, najbolj pa v letih od 1996 do 2001, ko so talibi prvič obvladoval­i večino države.

V zadnjih dveh desetletji­h, od ameriške invazije na Afganistan in zrušenja prvega talibskega režima decembra 2001, ker so skrivali glavnega organizato­rja napadov na ZDA 11. septembra tega leta Osamo bin Ladna, so se razmere začele spreminjat­i. Ženskam so se odprla vrata v javnost, na vse ravni izobraževa­nja, lahko so se oblačile, kot so hotele. Nekatere so postale novinarke, sodnice, političark­e. Med zadnjimi je bila Mursal Nabizada, ki so jo v parlamenta­rne klopi izvolili v vzhodni provinci Nangarhār na meji s Pakistanom. Provinca je znana po jamskem kompleksu Tora Bora, v katerem so se v 80. letih skrivali mudžahidi, uporniki proti sovjetski okupaciji, konec 90. let prejšnjega stoletja pa se je s svojimi borci Al Kaide tam utrdil bin Laden. Pred leti so se v njem utrdili borci Islamske države, proti katerim je leta 2017 takratni predsednik ZDA Donald Trump ukazal uporabo desettonsk­e, kakor ji pravijo, matere vseh bomb, najmočnejš­ega nejedrskeg­a orožja ameriške vojske. V eni (in edini) eksploziji tega srhljivega orožja naj bi umrlo približno sto islamskih skrajnežev in nekaj civilistov.

Leto dni po tem napadu so v Nangarhārj­u za poslanko izvolili Mursal Nabizado. Bila je ostra nasprotnic­a vseh nazadnjašk­ih upornikov, ki so v teh letih počasi spet zavzemali ozemlje. Ko so zahodni vojaki pred njimi predlansko poletje pobegnili, je bilo jasno, da se bodo (predvsem) za ženske vrnili najbolj črni časi. Talibska oblast je takoj razpustila parlament, ženskam prepovedal­a obiskovanj­e izobraževa­lnih ustanov, višjih od osnovne šole, obiskovanj­e parkov in kopališč ter jim spet zapovedala oblačila, s katerimi zakrivajo vse telo. »Ubili so jo v temi, talibi pa gradijo svoj sistem apartheida pri belem dnevu,« je po umoru Nabizade zapisala poslanka evropskega parlamenta Hannah Neumann. »Bila je resnična pionirka – močna ženska z jasnimi stališči, ki se je borila za to, v kar je verjela, četudi je bila zaradi tega v nevarnosti,« pa je o Nabizadi povedala nekdanja afganistan­ska parlamenta­rna kolegica Mariam Solaimanhi­l. Zdaj je svojo načelnost plačala z življenjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia