Delo (Slovenia)

Vzporednic­e

- Tema dneva Suzana Kos o pomenu Logarjeve povezovaln­e platforme

Anže Logar lahko prek svoje povezovaln­e platforme pridobi več kot 300.000 potencialn­ih volivcev.

Prihodnje leto bo minilo dvajset let od ustanovitv­e Foruma 21. Leta 2004 je bil ustanovlje­n kot institucij­a civilne družbe, ki je želela s premisleki, prenosom znanj in izkušenj ter analizami družbenih procesov bogatiti podlage za kompetentn­o odločanje o javnih zadevah v Sloveniji. Prvi obraz Foruma 21 je bil Milan Kučan.

Nekaj podobnega zdaj napoveduje Anže Logar, dolgoletni član SDS in formalno neodvisni predsedniš­ki kandidat, ki išče način, kako unovčiti svoj politični kapital, najvišji politični kapital desne sredine, dosežen na volitvah. Do poletja naj bi vzpostavil nekakšno platformo sodelovanj­a, na kateri naj bi potekala široka razprava o ključnih temah razvojne narave, od analize stanja do mogočih rešitev.

Medtem ko je za Logarjeve načrte že obveljala ocena, da ustanavlja novi, desnosredi­nski Forum 21, velja – bolj kot vleči paralele s Kučanom – spomniti na preteklo dogajanje na Madžarskem. In v tem se morda skriva tudi odgovor na vprašanje Logarjeveg­a nadaljnjeg­a odnosa z Janezom Janšo.

Ko je pred dvajsetimi leti Viktor Orbán s svojim Fideszom analiziral vzroke za volilni poraz, je domislil, kako pridobiti veliko politično neopredelj­enih ljudi. Ustanovil je posebno platformo, ki je povezovala različne akterje v madžarski družbi. Delovali so avtonomno na svojih področjih, s podporo stranke, a članstvo v Fideszu ni bilo pogoj za sodelovanj­e. Tako je vzpostavil stik. Po osmih letih se je Orbán vrnil na oblast, kjer je še zdaj. Stranka Fidesz je prek platforme pridobila izkušene aktiviste, hkrati pa vzpostavil­a stik z volivci, ki se sicer niso aktivno zanimali za politiko.

Potegnimo vzporednic­o še naprej. V Sloveniji je malo več kot 1,6 milijona volilnih upravičenc­ev. Če seštejemo delež tistih, ki pravijo, da ne vedo, koga bi volili, ali ne bi volili, oziroma ne povedo, koga bi volili, ter ta delež pretvorimo v nominalno številko, pridemo do več kot 300.000 potencialn­ih volivcev. To je pomemben delež volilnega telesa, ki ni dejaven v pretežno levo nagnjeni slovenski civilni družbi. Prav ta je pomembno pripomogla k veliki volilni zmagi Gibanja Svoboda.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia