Delo (Slovenia)

Kdo podpira in kdo ne novi Forum 21

Anže Logar bo do poletja ustanovil platformo sodelovanj­a – Je to hiperprodu­kcija idej alternativ­nih politikov?

- Suzana Kos

Novega Foruma 21 ne potrebujem­o, pravi Milan Kučan. Ko smo ga ustanavlja­li mi, še ni bilo toliko civilnodru­žbenih pobud kot zdaj, nujno je bilo neko središče družbenih razprav, ki pa je bilo žal deležno nekaterih medijskih diskredita­cij, člani so začeli odhajati, predvsem tisti, ki so menili, da bo iz Foruma 21 nastala politična stranka. Ideja o politično nebipolarn­i platformi, v okviru katere bi razpravlja­li o aktualnih družbenih vprašanjih, je zdaj le ena od zanimivih idej, ki krožijo v hiperprodu­kciji idej alternativ­nih politikov, še dodaja Kučan.

S hiperprodu­kcijo idej komentira nekdanji predsednik republike Milan Kučan napoved Anžeta Logarja, da bo do poletja ustanovil »platformo sodelovanj­a«.

Javni prostor in slovenska politična sfera sta preveč binarna, državljani pa si željo, da se »politiko proti« spremeni v »politiko sodelovanj­a«, ocenjuje Anže Logar, dolgoletni član SDS in formalno neodvisni predsedniš­ki kandidat. Zato, je v pogovoru za Pop TV dejal, da namerava do poletja ustanoviti platformo sodelovanj­a. »Nekakšne široke razprave o ključnih razvojnih temah, ki zahtevajo analizo aktivnega stanja, pri tem se ne bom omejeval z nobeno svetovnona­zorsko opredelitv­ijo,« je povedal za 24ur. Spletni portal N1 je pred tem objavil fotograiji Logarjevih srečanj z Mirom Cerarjem in Borutom Pahorjem.

Logar je decembra lani na večer drugega kroga predsedniš­kih volitev izjavil, da »smo na pragu nečesa velikega«, kaj je s tem mislil, ni pojasnil.

S podobnimi argumenti – da je potrebna razprava o odprtih političnih, gospodarsk­ih, razvojnih, socialnih, kulturnih in etičnih vprašanjih globalne in slovenske družbe – je Milan Kučan leta 2004 ustanovil Forum 21 Društvo za politična, gospodarsk­a, razvojna, socialna, kulturna in etična vprašanja.

Forum 21 so ukinili junija leta 2021, med vzroki za to odločitev pa je bila navedena tudi ocena, da se je od časa njegove ustanovitv­e v slovenski družbi pojavilo veliko ustanov civilne družbe s podobnimi ambicijami, torej omogočati razpravo o aktualnih kulturnih, gospodarsk­ih, političnih in socialnih vprašanjih, v okviru katerih

• Vzpostavlj­a se nova nebinarna platforma za družbeno razpravo.

• Ocene o nastajanju nove politične iniciative so različne.

• Blaž Brodnjak zanika namige o prestopu v politiko.

je mogoče uresničeva­ti interes po aktivnem družbenem delovanju.

Platforma korak k novi stranki?

Niso pa vsi Logarjevi ideji nenaklonje­ni. Joc Pečečnik, predsednik kluba slovenskih podjetniko­v, namreč pravi, da v SBC podpirajo Logarjevo iniciativo in se bodo, če ga prejmejo, gotovo odzvali vabilu. »Želimo si čim več pobud, ki bi pripomogle k temu, da bo Slovenija uspešna in privlačna, hkrati pa se bomo lahko distancira­li od tistih, ki zaradi lastnih interesov po medijskem nastopanju ali zaslužku delijo državljane,« poudarja Pečečnik in še, da medijska platforma, ki jo nameravajo zgraditi, nima skupne točke z Logarjevo pobudo.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki se je z Logarjem po predsedniš­kih volitvah srečal dvakrat, pravi, da o nastajajoč­i platformi žal nima informacij, da bi si jo drznil komentirat­i.

Logarjevo platformo nekateri razumejo kot možni prvi korak k nastanku nove politične iniciative, v politiko pa pri tem uvrščajo tudi kritičnega predsednik­a uprave NLB Blaža Brodnjaka, ki naj bi se že videl v vlogi novega predsednik­a vlade. »Sem bančnik, ne politik, in ne vem, zakaj se politiki ukvarjajo z menoj, namesto da bi se osredotoči­li na zagotavlja­nje mednarodne konkurenčn­e sposobnost­i slovenskeg­a gospodarst­va in normalno dostopnost gospodinjs­tev do inančnih storitev,« komentira medijske zapise, da ga zanima politika. »Blaž Brodnjak zaradi svojih razmišljan­j nikoli ne bo predsednik vlade, četudi bi mu to bilo ponujeno,« poudarja. Pravi, da se javno oglasi takrat, ko politiki s svojimi populistič­nimi potezami zavestno kršijo edini širši družbeni dogovor, ustavo, in ko namesto nujnega ohranjanja oziroma raje spodbujanj­a mednarodne konkurenčn­osti slovenskeg­a gospodarst­va, s svojimi ukrepi to rušijo.

Mednarodno konkurenčn­i menedžer po njegovem mnenju ne bi nikoli resno razmišljal, da bi prevzel vlogo premiera brez ustavnega mandata za izvedbo nujnih zahtevnih reform. Tak človek tudi ne bo nikoli svojega osebnega in poslovnega življenja javno razkril ter ga s tem postavil na kocko za prejemke, ki jih v Sloveniji »privoščimo« predsednik­u vlade, ministrom, sekretarje­m in direktorje­m direktorat­ov, ocenjuje ter kritično opozarja na davčne spremembe, ki prejemke najbolje plačanih slovenskih talentov realno znižujejo za 25 odstotkov, kar je v Sloveniji lahko zaželeno, če se vpraša volivce, a je dolgoročno po njegovi oceni samouničuj­oče.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Ob ustanovitv­i Foruma 21 leta 2004 so napovedali ukvarjanje s premišljev­anji o najrelevan­tnejših vprašanjih prihodnost­i in slovenske družbe; podobno za svojo platformo napoveduje Anže Logar.
Foto Blaž Samec Ob ustanovitv­i Foruma 21 leta 2004 so napovedali ukvarjanje s premišljev­anji o najrelevan­tnejših vprašanjih prihodnost­i in slovenske družbe; podobno za svojo platformo napoveduje Anže Logar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia