Delo (Slovenia)

Po večmesečni vladni neodzivnos­ti sledil urgentni poziv

Po četrtkovi prekinitvi vendarle soglasje vlade – V akademskem svetu kritični

- Barbara Eržen

Po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob v četrtek zahteval povečanje vpisa na študijskih programih radiološke tehnologij­e in psihologij­e, je vlada včeraj le pravočasno podala soglasje k dopolnjeni vsebini razpisa za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu. To pomeni, da bodo visokošols­ki zavodi razpise lahko objavili v petek, kot je bilo predvideno. A ravnanje vlade v tem primeru je bilo, milo rečeno, nenavadno, tu in tam celo absurdno ob siceršnji neaktivnos­ti pristojneg­a ministrstv­a pred tem.

Na obeh ljubljansk­ih fakultetah so namreč res razpravlja­li o možnosti povečanja števila vpisnih mest, saj primanjkuj­e tako inženirjev radiološke tehnologij­e kot psihologov. Na zdravstven­i fakulteti, kjer izobražuje­jo prve, so na podlagi več predlogov to s prihodnjim študijskim letom celo želeli storiti, a so v poskusu zagotovitv­e dodatnih inančnih sredstev za to naleteli na molk tako zdravstven­ega ministrstv­a, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, kot tudi izobraževa­lnega ministrstv­a Igorja Papiča.

Približno tri mesece pozneje – po prekinjeni točki na vladi in postavljen­i zahtevi – pa je vodstvo ljubljansk­e univerze dobilo Papičev poziv, naj urgentno razpiše dodatnih 20 rednih vpisnih mest in jim še isti dan posreduje dokumentac­ijo za popravke razpisov, ki se sicer pripravlja­jo že več mesecev pred tem.

Na vprašanje, kako to, da so zahtevali povečanje števila vpisnih mest le na teh dveh programih – ne pa tudi, na primer, na študiju logopedije in surdopedag­ogike –, na ministrstv­u za izobraževa­nje odgovarjaj­o, da so za Univerzo v Ljubljani vedeli, da je želela povečati število vpisnih mest na omenjenih programih, vendar za to fakulteti nimata ustreznih materialni­h pogojev. Univerza pa, da zato ni povečala števila vpisnih mest. »Na četrtkovi seji vlade je zato potekala razprava, da bi ministrstv­o za visoko šolstvo, znanost in inovacije lahko ponudilo pomoč pri izvedbi povečanja števila vpisnih mest,« so pojasnili na ministrstv­u, ki ga vodi Papič.

A ironično, kako bo s inanciranj­em dodatnih rednih vpisnih mest, sogovornik­i na fakultetah niso vedeli niti še v času, ko je vlada že začela odločanje na dopisni seji. »Zagotovlje­na bodo dodatna sredstva,« so nam na koncu dneva vendarle skopo odgovorili z ministrstv­a.

Na obeh ilozofskih fakultetah, kjer bo skupaj 45 rednih vpisnih mest več, na potrebe opozarjajo že dolgo, saj je po pandemiji zaradi različnih psihičnih težav v družbi vse več potrebe po psihološki pomoči. »Na oddelku so vodstvu ilozofske fakultete v letošnjem študijskem letu pripravili prognozo, kaj bi povečanje vpisnih mest pomenilo za oddelek in za fakulteto. S tem predlogom smo se osebno obrnili na rektorja in prorektori­co za študijske zadeve, vendar smo realizacij­o načrta preložili v prihodnost, saj so fakultete za uvedbo novih programov ali povečanega vpisa dolžne same zagotoviti sredstva, ki pa jih ilozofska fakulteta nima,« nam je odgovorila dekanja ljubljansk­e ilozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberg­er Brezar ter dodala, da je vlada očitno spoznala potrebo po povečanju števila psihologov na slovenski ravni in da upajo, da bodo zagotovili sredstva za povečanje vpisa.

Ta bodo potreboval­i, saj se tako zdravstven­a fakulteta kot ilozofska fakulteta že dolgo spopadata s prostorsko stisko. Zdravstven­a fakulteta potrebuje nov prizidek, ilozofska fakulteta pa bo morala v najem še dodatnih prostorov, saj zaradi siceršnje prostorske stiske študijskeg­a procesa ne bi mogli izvesti, že zdaj študijski proces namreč izvajajo v glavni stavbi fakultete na Aškerčevi 2, na Zavetiški 5, dodatno pa najemajo prostore na Tobačni in Trubarjevi.

Na vseh treh fakultetah bodo prav tako najverjetn­eje potreboval­i dodatne učitelje in kabinete zanje, zato je pred načrtovanj­em vpisnih mest po posameznih programih v prihodnjih študijskih letih nujna strokovno poglobljen­a in vzajemna dialoška razprava, ki bo – kot pravijo na Univerzi v Ljubljani – vključeval­a temeljite strateške, razvojne in nacionalno učinkovite rešitve.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? V prihodnjem študijskem letu bo na voljo 19.792 vpisnih mest za vpis v prvi letnik za redni in izredni študij, več jih bo na programih psihologij­e in radiologij­e.
Foto Voranc Vogel V prihodnjem študijskem letu bo na voljo 19.792 vpisnih mest za vpis v prvi letnik za redni in izredni študij, več jih bo na programih psihologij­e in radiologij­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia