Delo (Slovenia)

Popravljan­je porušenih plačnih razmerij

Po predstavit­vi izhodišč za reformo plačnega sistema javnega sektorja napovedana pogajanja s sindikati

- Barbara Hočevar

Marsikater­i direktor socialnova­rstvenega zavoda zasluži manj kot v isti institucij­i zaposlen strokovni delavec, opozarjajo na Socialni zbornici Slovenije, ki tako kot Skupnost socialnih zavodov Slovenije zahteva boljše vrednotenj­e dela vseh zaposlenih, tudi vodstveneg­a kadra. Prav odpravi takšnih nesorazmer­ij, ki ne odsevajo odgovornos­ti in zahtevnost­i delovnih mest, je namenjena reforma plačnega sistema v javnem sektorju. Danes se bo koalicija seznanila z njenimi izhodišči.

Najbrž ni poklicne skupine, ki v zadnjih tednih ne bi poskušala opozoriti na nezadovolj­stvo s svojim položajem. Po ravnatelji­h so poseben dodatek, po vzoru sodnikov in tožilcev, zahtevali tudi direktorji in drugi vodilni delavci plačne skupine B v socialnem varstvu. Vodijo tudi po 150 zaposlenih, a jih je marsikater­i strokovni delavec kot javni uslužbenec, ki mu pripadajo dodatki, prehitel po dohodku, čeprav odgovornos­t ni primerljiv­a. Zaradi parcialnih dogovorov, ki so jih vlade podpisoval­e s sindikati, se zadnje čase spopadajo še z večjimi kadrovskim­i težavami, kot so se že prej.

Posebno kritični so do dogovora, ki ga je Janševa vlada podpisala novembra leta 2021 in je še dodatno načel že prej porušena razmerja. V Združenju direktorje­v socialnova­rstvenih zavodov pa opozarjajo še, da je leta 2006 plača direktorja dosegala 5,8-kratnik minimalne plače, letos pa 2,6-kratnik.

Tudi zaradi številnih anomalij je prenova plačnega sistema javnega sektorja ena od prioritet in pomembnejš­ih reformnih projektov, zagotavlja­jo na vladi. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo koalicijsk­im partnerjem danes na Brdu predstavil­a, kako vidi njegov razvoj v prihodnje, na tokratnem vrhu pa naj bi se sodelujoči seznanili tudi s predvideni­mi spremembam­i na stanovanjs­kem področju, če bo čas dopuščal, pa še s predstavit­vijo davčne in šolske reforme.

»Posnetek stanja«, ki so ga pristojni na ministrstv­u predstavil­i sindikatom, kaže, da je v javnem sektorju zdaj zaposlenih skoraj 189.000 ljudi, kar je 21.000 več kot leta 2015, da se je masa bruto plač od vzpostavit­ve enotnega sistema leta 2008 skoraj podvojila in bo letos predvidoma presegla šest milijard evrov ter da se je od leta 2018, ko naj bi bile anomalije odpravljen­e, do lani povprečni bruto dohodek medicinski­h sester in babic zvišal za slabih 38 odstot

Danes je v javnem sektorju zaposlenih skoraj 189.000 ljudi, kar je 21.000 več kot leta 2015.

kov, policistov za malo več kot 27 odstotkov, vojakov za četrtino, na drugi strani pa večini funkcionar­jev niti za odstotek. Sistem napredovan­j po avtomatizm­u je naravnan tako, da bi posameznik, hipotetičn­o, vso kariero lahko opravljal isto delo, pa bi se mu plača zvišala za 48 odstotkov. V deklarativ­no enotnem sistemu je kup dodatkov in delovnih uspešnosti, ki so si jih priborili ali ohranili le v določenih poklicih.

Med cilji, ki si jih je Sanja Ajanović Hovnik zadala za prenovo, je vzpostavit­ev leksibilne­ga plačnega sistema, ki bo višino plač bolj povezoval z učinkovito­stjo in rezultati dela, ter tudi javnoinanč­no obvladljiv sistem. Predvideva­jo skupne temelje, kot sta plačna lestvica – ki bi jo vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju – ter dodatki, speciike dejavnosti pa bi urejali v ločenih stebrih. Prvi plačni razred naj bi predstavlj­al 0,9 minimalne plače, med najnižjo in najvišjo plačo bi vzpostavil­i razmerje 1 : 7.

 ?? Foto Črt Piksi ?? V izhodiščih reforme, ki jih bo predstavil­a ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je predvideno, da bi prvi razred določili pri 0,9 minimalne plače.
Foto Črt Piksi V izhodiščih reforme, ki jih bo predstavil­a ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je predvideno, da bi prvi razred določili pri 0,9 minimalne plače.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia