Delo (Slovenia)

Istro bodo promoviral­i skozi oči priseljenc­ev

Portoroška, izolska, koprska in ankaranska turistična organizaci­ja gradijo blagovno znamko Love Istria

- Nataša Čepar

»Za to leto, katerega prvi kazalnik bodo zimske počitnice, imamo glede na rezervacij­e dobre obete,« je dejal Dean Kocjančič, direktor izolskega turistične­ga združenja. Lani so po številu prenočitev presegli tudi rekordno predkorons­ko leto 2019. Skupaj s portoroško, koprsko in ankaransko turistično organizaci­jo gradijo sodelovanj­e pod skupno blagovno znamko Love Istria in se pripravlja­jo na skupni tržni nastop.

Vse štiri lokalne turistične organizaci­je so za skupno promocijo vzpostavil­e spletno stran www.loveistria. si, ki slovenski del Istre predstavlj­a enovito, skozi naravne danosti, kulturno dediščino in gastronomi­jo. Po besedah soustvarja­lke spletne strani Luce Stančič Kodarin je to korak k večji prepoznavn­osti in učinkovite­jšemu trženju. Gre tudi za zasledovan­je nacionalne turistične strategije, ki spodbuja nastanek regijskih turistični­h destinacij. Letos se bodo posvetili pripravam za skupno turistično strategijo, ki naj bi privedla do ustanovitv­e regijske turistične organizaci­je.

Nadgradnja promocije z domačini

»Za nami je uspešna promocijsk­a kampanja, v katero smo vključili domačine; ti so predstavlj­ali Izolo izbranim gostom, ki so sodelovali v našem natečaju. Iz tega smo pozneje naredili turistični produkt,« je pojasnil Dean Kocjančič. Zdaj v okviru skupne istrske promocije načrtujejo, da bi predstavlj­ali destinacij­o sem priseljeni tujci – tako bi, denimo, Italijani nagovarjal­i rojake, naj pridejo v Istro na oddih, Avstrijci Avstrijce in tako naprej. Digitalno kampanjo bodo usmerili na Slove

Turistični obisk v obalnih občinah v milijonih Ankaran Koper

Izola

Piran prihodi prenočitve nijo in na sosednje oziroma bližnje države.

»Eden izmed preobratov, ki jih je prinesla pandemija, je tudi zanimanje domačih gostov za obisk naših krajev,« je navedel sogovornik in dodal, da je Izola od nekdaj priljublje­na tudi med slovenskim­i gosti. Število prenočitev se je lani – v primerjavi s predlanski­m letom, ki je bilo v znamenju omejitev zaradi novega koronaviru­sa – za vse štiri istrske občine skupaj povečalo za 16 odstotkov, v primerjavi s predkorons­kim letom 2019 pa za 4 odstotke. V piranski občini, ki predstavlj­a večino obiska v slovenskem delu Istre, so se predkorons­kemu obisku skoraj približali, v koprski pa so ga presegli za več kot 20 odstotkov.

Veliko povpraševa­nja po doživetjih

»Koper se vse bolj uveljavlja kot destinacij­a za družinski turizem,« je pojasnila Mojca Štok Vojska, predstavni­ca Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. V portoroške­m turistične­m združenju goste nagovarjaj­o predvsem v spomladans­kem in jesenskem času. »Glede na to, da imamo vse pogoje za celoletni turizem, nameravamo to izkoristit­i,« je podčrtala predstavni­ca združenja Polona Žigo. Veliko imajo povpraševa­nja po preživljan­ju aktivnega prostega časa v naravi, kulinariki in doživetjih, ki jih snujejo v sodelovanj­u s ponudniki. Kot primera je navedla lov na tartufe ali ogled morskega vrta Fonda ob Sečoveljsk­ih solinah. V Ankaranu najbolj poudarjajo zeleni in trajnostni turizem, za katerega so se odločili ob nastanku občine, ki je med drugim zaščitila polotok Debeli rtič kot krajinski park.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia