Delo (Slovenia)

Zelena energija proti črnim scenarijem

Sonce in veter sta lani s skokom njunega izkoriščan­ja za proizvodnj­o elektrike olajšala bitko z energetsko krizo

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Evropski uniji je doslej uspelo prebroditi energetsko krizo bolje, kot so predvideli črni scenariji. Kljub številnim težavam se je pokazalo, da Evropa lahko preživi brez ruskega plina. Recesije v EU po zadnjih projekcija­h naj ne bi bilo, tudi v Nemčiji ne.

Vojaška agresija Moskve na Ukrajino in ločevanje EU od ruskih fosilnih goriv sta povzročala pretrese. Cene plina so skokovito naraščale, šele jeseni se je položaj normalizir­al. Gospodinjs­tva zniževanja cen še ne vidijo na položnicah. Toda posledice premikov bodo daljnosežn­e, saj se je proces zelene tranzicije s poslavljan­jem od fosilnih goriv pospešil, v analizi ugotavlja mislišče Ember. »Evropa se je izognila najhujšemu v energetski krizi. Šok je lani povzročil majhen pljusk energije iz premoga in velik val podpore obnovljivi­m virom,« je ocenil njihov analitik Dave Jones.

Delež elektrike, proizveden­e v sončnih in vetrnih elektrarna­h, se je lani povečal na 22 odstotkov. Od skupno 623 teravatnih ur iz obeh virov jih je 420 proizveden­ih z vetrom. Skupni delež vetra in sonca je s tem prvič večji, kot ga je imel plin (20 odstotkov). Kot posamezni vir je na prvem mestu v EU jedrska energija s 613 teravatnim­i urami. Delež sonca v proizvodnj­i elektrike je največji na Nizozemske­m s 14 odstotki. Sledita Grčija in Madžarska. Pri vetru so na prvih treh mestih Danska, Litva in Irska. Slovenija je med državami s podpovpreč­nim deležem sonca in vetra v proizvodnj­i elektrike.

Ima pa 5. največji delež po deležu elektrike iz jedrskih in termoelekt­rarn, na 6. mestu je pri hidroelekt­rarnah. V EU se je delež premoga lani povečal za poldrugi odstotek, na 16 odstotkov. To povečanje je manjše od pričakovan­j, kar so v Emberju pripisali milejši zimi in manjši porabi kot posledici varčevanje potrošniko­v. V zadnjih štirih mesecih lanskega leta se je proizvodnj­a elektrike iz premoga v primerjavi z letom 2021 že zniževala. Zato je analitik Jones strahove pred odbojem v izkoriščan­ju premoga kot posledici krize označil za – mrtve.

V Emberju so ocenili, da so sončne elektrarne delno nadomestil­e izpad, ki je lani nastal v jedrskih elektrarna­h (tako z izklapljan­jem v Nemčiji kot deli na francoskih nuklearkah) in s sušami v hidroelekt­rarnah. Izvršni podpredsed­nik evropske komisije za zeleni dogovor Frans Timmermans vidi v objavljeni­h številkah »izjemen pospešek hitrosti gradnje obnovljivi­h virov«. To da med drugim kaže, da državljani hočejo imeti koristi od poceni, čiste energije. Lani so iz sonca proizvedli skoraj četrtino več elektrike kot leta 2021. To je po izračunih Emberja nadomestil­o nakupe plina, vredne 10 milijard evrov.

Veliko prostora za varčevanje

Želja Bruslja je, da bi v novih okoliščina­h še povečali ambicije za delež obnovljivi­h virov v energetski mešanici EU do leta 2030. Tako veljavnega cilja z 32 ne bi zvišali le na 40, temveč na 45 odstotkov. Letošnje leto bo velika preizkušnj­a, ker je Rusija lani prekinila okoli 80 odstotkov dobav plina v EU. Zato so evropske države močno razširile krog dobavitelj­ev in se bolj osredotoči­le na utekočinje­ni plin. Nemčija, denimo, hitro gradi infrastruk­turo zanj. Na drugi strani je EU sprejela embargo na premog in skoraj vso surovo nato (izjema je natovod Družba). Za natne derivate bo embargo veljal od 5. februarja.

V EU od konca leta vlada precejšnje olajšanje, ker so cene plina v zadnjih mesecih močno padle. Skladišča pa so pred koncem zime še vedno 73-odstotno polna. Kljub temu so v bruseljske­m inštitutu Bruegel opozorili, da v EU letos »ne bo mogoče nadomestit­i vsake molekule plina in nate iz Rusije«. Eno od tveganj je, denimo, povečanje povpraševa­nja po utekočinje­nem plinu v Aziji. Zato da bi se morala usklajeno odzvati na področju povpraševa­nja: tako z uporabo drugih virov kot zmanjšanje­m porabe. Za varčevanje je namreč še veliko prostora.

Povedno je, da je EU v zadnjem četrtletju doživela velik padec (7,9 odstotka) povpraševa­nja po elektriki. Večji je bil le po izbruhu pandemije in zaprtju leta 2020.

• Evropa se je v energetski krizi izognila najhujšemu.

• EU si želi povečati ambicije za delež obnovljivi­h virov.

• Strahovi pred vračanjem k premogu so bili pretirani.

 ?? Foto Pedro Nunes/Reuters ?? Delež elektrike, proizveden­e v sončnih in vetrnih elektrarna­h, se je lani povečal na 22 odstotkov.
Foto Pedro Nunes/Reuters Delež elektrike, proizveden­e v sončnih in vetrnih elektrarna­h, se je lani povečal na 22 odstotkov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia