Delo (Slovenia)

V ministru za varnost BiH Bošnjaki vidijo nevarnost

Minister Nenad Nešić je razburil Bošnjake, ko je večkrat javno kazal tri prste, pozdrav, ki je v Sarajevu nezaželen

- Novica Mihajlović

Takoj po prevzemu dolžnosti ministra za varnost Bosne in Hercegovin­e je Nenad Nešić razburil številne sodržavlja­ne, predvsem Bošnjake, ko je sredi Sarajeva pozdravil kolega z dvignjenim­i tremi prsti. Ko so ga še tistega dne povabili v televizijs­ki studio, da pojasni svojo gesto, je Nešić znova pozdravil s tremi prsti in dejal, da gre za tradiciona­lni srbski pozdrav.

V Sarajevu rojeni 44-letni pravnik Nenad Nešić je pred nekaj dnevi prevzel vodenje ministrstv­a za varnost Bosne in Hercegovin­e. Takoj po prevzemu položaja se je ta kontroverz­ni politik srbske narodnosti prebil v središče pozornosti medijev v BiH, saj je poslancu iz vrst srbskega naroda, sicer političnem­u nasprotnik­u, na provokacij­o odgovoril s pozdravom z iztegnjeni­mi tremi prsti. Pozdrav, ki so ga Srbi v BiH začeli množično uporabljat­i z izbruhom nacionaliz­ma in je v začetku devetdeset­ih let prejšnjega stoletja pripeljal v krvavo vojno, pripadniki drugih narodov v BiH in regiji razumejo kot sovražno gesto ter fašistični pozdrav, zato so ministrovi trije prsti v neposredni bližini parlamenta v Sarajevu dvignili veliko prahu.

Fašistični pozdrav? Narko posli?

Da bi javnosti pojasnil, kaj bo počel v svojem mandatu, da bi odgovoril na številne očitke o povezavah z organizira­nim kriminalom, in predvsem, da bi pojasnil svojo gesto izpred nekaj ur, se je Nešić odzval na vabilo Federalne televizije. V studijskem pogovoru je novinarki pojasnil svoje poznavanje področja varnosti in kako se bo lotil dela v svojem mandatu, najostreje je zanikal namige, da naj bi bil povezan s kriminalni­mi krogi, ki so obogateli s tihotaplje­njem narkotikov, potem pa je prišlo vprašanje o spornem pozdravu. Ko mu je novinarka med vprašanjem omenila, da je pozdrav s tremi prsti fašistični in ga imajo ljudje v BiH v spominu zaradi številnih vojnih žrtev, je Nešić znova dvignil tri prste in jo spomnil, da ta pozdrav v BiH ni prepovedan. Pojasnil je, da je s tremi prsti pozdravil kolega iz opozicije, ki je prav tako srbske narodnosti, in da iz pogovora s prijatelji Bošnjaki v Sarajevu sklepa, da jih srbski pozdrav ne moti.

Oster odziv Kantona Sarajevo

V odziv na škandal je skupščina Kantona Sarajevo na pobudo bošnjaške stranke SDA oblikovala posebno deklaracij­o, ki sporoča, da so trije prsti provokacij­a in zavestna žalitev vseh žrtev vojne agresije. Deklaracij­a je bila soglasno izglasovan­a, Nešić pa je včeraj na seji predstavni­škega doma parlamenta BiH predvsem poslancem SDA odgovarjal, ali se zaveda nevarnosti, ki jo je povzročil z dviganjem treh prstov pred državnimi institucij­ami. Eden izmed poslancev je Nešića spomnil, da mora kot minister za varnost skrbeti, da njegovo ravnanje ne povzroča strahu in negotovost­i pri vseh državljani­h.

Odgovoril jim je, da je ta pozdrav verski simbol blagoslova in ne provokacij­a, ob tem pa navedel primere iz Svetega pisma. »Sarajevo se rado hvali, da je bosanski Jeruzalem. Jemati pravoslavc­em tri prste pomeni globok vdor v posameznik­ova verska čustva. Trije prsti v pravoslavn­i skupnosti simbolizir­ajo enotnost Svete Trojice – Očeta, Sina in Svetega Duha,« se je s sklicevanj­em na Biblijo branil Nešić.

• Srbski pozdrav, iztegnjeni trije prsti, v bošnjaških delih BiH ni zaželen.

• Bošnjaki v tem pozdravu vidijo fašizem, spominja jih na vojne žrtve.

• Minister za varnost Nenad Nešić: Gre za pravoslavn­i znak blagoslova.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Sarajevo odšteva ure pred obiskom papeža Frančiška.
Foto Matej Družnik Sarajevo odšteva ure pred obiskom papeža Frančiška.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia