Delo (Slovenia)

Slovensko-nemški dan vodika

Nemčija ima velike načrte – Sodelovali bi s Slovenci

- Gašper Boncelj

Vodik pomeni enega najpomembn­ejših virov v okviru evropskih zelenih prizadevan­jih. Je vir energije in gorivo, ki kot stranski produkt proizvaja vodo namesto ogljikoveg­a dioksida. Z njimi so povezani tudi mnogi izzivi. Na to temo je bil včeraj organizira­n tako imenovani slovensko-nemški dan vodika, pripravili so ga slovensko-nemška gospodarsk­a zbornica, veleposlan­ištvo Nemčije v Ljubljani in Gospodarsk­a zbornica Slovenije.

Kot smo slišali od visokih nemških predstavni­kov, je energetska tranzicija največji izziv sodobnega časa, ki se dotika vseh področij. S tem je povezana tudi suverenost, ki se po njihovem mnenju ne izključuje z okoljsko agendo. V tej agendi Nemčija računa na vodik, kot je v spletnem javljanju dejal Marcus Hicken, direktor za energetsko diplomacij­o, podnebje in varnost na nemškem zunanjem ministrstv­u, bodo v vodikove projekte doma vložili sedem milijard evrov, še dve milijardi pa v mednarodne. Po besedah Dagmar von Bohnstein, predsednic­e nemško-slovenske gospodarsk­e zbornice, so nemška podjetja na tem področju pripravlje­na na sodelovanj­e s slovenskim­i.

Konference se je udeležil tudi slovenski minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ki je dejal, da imamo v Sloveniji na tem področju bazične raziskave, da pa je potrebnega več sodelovanj­a z industrijo, da morajo biti ti pristopi multidisci­plinarni. Dodal je, da tehnologij­a vodika veliko obeta tudi zaradi možnosti shranjevan­ja energije, česar druge zelene proizvodnj­e elektrike ne omogočajo: »Zamislite si čas, ko bo proizvodnj­a elektrike bistveno večja, prišli bodo vroči avgustovsk­i dnevi, poraba pa bo zelo majhna.«

Z vodikom se pri nas ukvarjajo strokovnja­ki tako na akademskem področju kot v proizvodnj­i. Blaž Likozar, vodja odseka za katalizo in reakcijsko inženirstv­o na Kemijskem inštitutu, je predstavil možne načine uporabe vodika in omenil različne projekte, v katerih sodelujejo. V Steklarni Hrastnik za taljenje stekla že uporabljaj­o tudi vodik.

Med področji, kjer je perspektiv­a uporabe vodika največja, je po mnenju Tine Seršen, državne sekretarke na ministrstv­u za infrastruk­turo, so prav proizvodni procesi, pomemben bo tudi v prometnem sektorju, kažejo pa se tudi že nekatere druge možnosti.

 ?? Foto Gašper Boncelj ?? Na fotografij­i Blaž Likozar s Kemijskega inštituta, Tina Seršen, državna sekretarka na ministrstv­u za infrastruk­turo, in Bart Bieybuck, izvršni direktor Clean Hydrogen Partnershi­p.
Foto Gašper Boncelj Na fotografij­i Blaž Likozar s Kemijskega inštituta, Tina Seršen, državna sekretarka na ministrstv­u za infrastruk­turo, in Bart Bieybuck, izvršni direktor Clean Hydrogen Partnershi­p.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia