Delo (Slovenia)

General Čermak krepi naftne posle

Pogodbe o skladiščen­ju, gradnja termoelekt­rarne, raziskave naftnih polj

- Jutarnji list za Delo Vedran Marjanović

Upokojeni hrvaški general Ivan Čermak je tudi po prodaji Croduxa Petrolu ostal v naftnih poslih, saj si je pridobil dovoljenje za trgovino z naftnimi derivati na debelo.

Potem ko je lani z družbo Jadranski naftovod (Janaf) sklenil dve pogodbi o zakupu terminala za surovo nafto, je upokojeni general Ivan Čermak pred kratkim pridobil dovoljenje za trgovanje z naftnimi derivati na debelo. Takšna dovoljenja podeljuje Hrvaška energetska agencija, do zdaj pa jih je podelila petdesetim podjetjem, predvsem velikim naftnim trgovcem, kot so Ina, Peterol, PPD, Lukoil, in tudi manjšim podjetjem, ki upravljajo zgolj eno bencinsko postajo.

»S prodajo družbe Crodux derivatov smo se umaknili iz maloprodaj­e, toda nikoli nismo nehali trgovati na debelo, zato je to povsem običajna poteza,« je poslovno potezo pojasnil Ivan Čermak in spomnil, da je družba Crodux terminali v zadarsko pristanišč­e Gaženica vložila 30 milijonov evrov, tam pa sprejemajo, skladiščij­o in pretovarja­jo goriva za nadaljnji transport.

Pogodbe z Janafom

Omenjeni pogodbi z Janafom in dovoljenje za trgovanje je Čermak dosegel z družbo Delta Oil Internatio­nal, ki jo je ustanovil leta 2021, nanjo pa je prenesel večino aktivnosti po prodaji bencinskih črpalk slovenski družbi Petrol za 191,7 milijona evrov. Poleg omenjenega podjetja je Čermak ustanovil še Delta Oil Terminali in Delta Oil Energetika.

Prvo pogodbo z Janafom o skladiščen­ju je Delta Oil Internatio­nal podpisal spomladi 2021, pred tem pa je Čermak enake posle sklepal s podjetjem Crodux derivati, ki jo je prodal Petrolu. Prejšnje leto je Čermakovo podjetje z Janafom dosegel dogovor za skladiščen­je 169.000 ton surove nafte, nato pa so se dogovorili za 20.000 ton naftnih derivatov. Gre za večletne dogovore, Janaf pa je Delto Oil označil za strateškeg­a partnerja.

Leta 2021 je Delta Oil Internatio­nal, ki ima dovoljenje Hrvaške energetske agencije za trgovino na debelo z biogorivom, zbral 814.000 evrov prihodkov, dobička pa mu je ostalo 86.000 evrov. Poleg tega se je Čermak dogovoril za še več poslov v energetiki, pridobil je dovoljenja države z iskanjem ogljikovod­ikov ( nafte) na področju Banovine, Korduna in Posavine. Spomnimo, marca 2021 je začel delovati Croduxov plinovod, s katerim se s Hrvaške plin dobavlja v rafinerijo Brod v BiH.

Čermakov največji projekt je nadaljevan­je gradnje kombiniran­e plinske termoelekt­rarne v Slavonskem Brodu, njen nosilec je družba Delta Energetika, investicij­a je vredna 430 milijonov evrov. Čermak je potrdil, da so končali mednarodni razpis za projektira­nje, nabavo opreme in gradnjo elektrarne. Začetek gradnje je zaradi visokih cen plina ustavljen, počakali bodo, da se cene tega energenta stabilizir­ajo.

• Gradnja plinske termoelekt­rarne je ustavljena.

• Ivan Čermak krepi prodajo goriv na debelo.

• Raziskave in razvoj so le del njegovih projektov.

 ?? Foto Ronald Gorsic/Cropix ?? Ivan Čermak je formalno upokojeni general, kot podjetnik pa je zelo aktiven v plinsko-naftnih poslih.
Foto Ronald Gorsic/Cropix Ivan Čermak je formalno upokojeni general, kot podjetnik pa je zelo aktiven v plinsko-naftnih poslih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia