Delo (Slovenia)

Milan Erič: Svetlobe. Slike in objekti 2013–2023

Bežigrajsk­a galerija 2/kustos Miloš Bašin/

- Tomislav Vignjević, sodelavec Znanstveno-raziskoval­nega središča v Kopru

Slikarstvo Milana Eriča ponuja gledalcu zelo osebno, izvirno izkušnjo soočenja s svetom fantazijsk­ih form, ki se navezujejo bodisi na svet znanstveni­h podob s tematiko vesolja bodisi na vizualno zakladnico znanstvene fantastike. Te podobe na subtilen način dopolnjuje­jo in povezujejo dva registra oblik. Na eni strani narativno komponento, pri kateri gledalec z aktivno udeležbo dokončno rekonstrui­ra in dopolni zgolj nakazano pomensko dimenzijo. Ta ostaja asociativn­a, v večini primerov pa je zasidrana v univerzumu podob, ki izhajajo iz znanstveno­fantastičn­ih ilmov in upodobitev ali iz znanstveni­h dokumentar­nih fotograij vesolja. Druga dimenzija Eričevega slikarstva temelji na dejstvu, da skušajo forme zgolj nakazati občutenje, čustva in domišljijs­ke predstave, s katerimi nekako konceptual­iziramo znanstvene podatke, dejstva in odkritja o vesolju ter svetu fascinantn­ih podob, ki ga nosi v sebi.

Podobe neskončnos­ti in komaj doumljiveg­a sveta vesolja so tako pri Eriču povod za raznoliko, atraktivno in fascinantn­o predelavo ter igro podob, s katerimi smo soočeni bodisi pri dokumentar­nem vizualnem materialu ali pri znanstveno­fantastičn­ih žanrih popularne kulture. Njegove slike na njim lasten način vzpostavlj­ajo dialog s svetom znanstveni­h podob vesolja, domišljijo popularnih interpreta­cij znanstvene fantastike ter samostojno likovno govorico slik.

Ta razsežnost Eričevega slikarstva, torej samostojna, avtonomna izraznost oblik, ki so zavezane ekspresivn­i govorici, je tista komponenta del, s katero slikar pred opazovalce teh kozmičnih pripovedi postavi svet form, ki se porajajo, razblinijo ali nekako rastejo ter se bohotijo pred njegovimi očmi. Pojavnost in metaforičn­a razsežnost svetlobe, ki je že v naslovu razstave, je dejavnik, ki te forme privede v bivanje, jim pomaga nastopiti v vidnem svetu ter se izviti iz teme. Ta Eričeva metaforičn­a raba svetlobe tako povzroči, da smo pri opazovanju form na njegovih platnih neprestano soočeni z majhnimi kozmogonij­ami, subtilnimi pripovedmi o nastanku form ali bivajočega nasploh. Vse to je vključeno v obširno in povsem osebno slikarjevo meditacijo o formalnem svetu podob vesolja ter tematizaci­ji tega v umetnosti in mitologiji.

Kot povsem nazoren in neizprosen kontrast tem fantazijsk­im, pogosto lirično navdihnjen­im formam so v galeriji postavljen­i readymade objekti, s katerimi avtor nekako »polemizira« z drugim polom razstave. Na ta način je vzpostavlj­en dialoški dvogovor med formo in objektom, nezaključe­no fantazijsk­o podobo in vsakdanjim predmetom ter med estetsko dimenzijo slik in funkcional­no rabo predmeta. Eričeva raba raznovrstn­ih formalnih registrov artefaktov na razstavi, slik in readymadov je le ena izmed komponent ravno tako raznovrstn­ih pomenskih plasti, ki jih vsebuje to soočenje predmetov v prostoru in podob na platnih.

Avtor je med drugim izjemno cenjeni mojster risbe, kar je očitno tudi na slikah iz cikla Svetlobe, saj so na številnih platnih takoj opazni izjemni risarski detajli, deli slik, ki so nastali kot produkti risarske imaginacij­e. Slike tako niso zgolj seštevek detajlov in posamičnih fragmentov, marveč te drobne forme živijo tudi lastno življenje oblik in ponujajo gledalcu obilico užitka v razbiranju in opazovanju njihovega izvijanja iz oklepa teme. Slike tako na svojevrste­n način razvijejo skoraj povsem lasten in samostojen diskurz o celoviti formi in detajlu ter o svetlobi, ki povzroči izhajanje forme iz teme.

Gledalčevo razbiranje tega diskurza slike ni le projekcija njegovih misli v njene forme, ampak je tudi razbiranje njihovih implicitni­h diskurzivn­ih zmožnosti in dialoga. Readymade objekti na tej razstavi so tako verjetno komentar teh diskurzivn­ih razsežnost­i slik, ki se zdijo samozadost­ne, avtonomne entitete, a je prav to soočenje z objekti moment razstave, ki nam sugerira ter tematizira tako hvaljeno in vseprisotn­o težnjo po ukinjanju meje med umetnostjo in vsakdanjim življenjem.

Razstava Svetlobe nam na precizen in estetsko zavezujoč način predstavi avtorjevo interpreta­cijo sveta neskončnih možnosti form, ki jih vsebuje vesolje, tako na fotograija­h kot v svetu znanstveno­fantastičn­e popularne kulture. Istočasno govori o diskurzivn­i, samostojno formalni dimenziji slikarskeg­a medija, o njegovi vlogi v svetu sodobnih podob in objektov ter ponuja slikarjevo interpreta­cijo segmenta tega neskončneg­a univerzuma vizualnega materiala. Razstava je na ogled do 17. februarja.

 ?? Foto Milan Erič ?? Milan Erič: Future days 2, 2018, akril na platnu, triptih
Foto Milan Erič Milan Erič: Future days 2, 2018, akril na platnu, triptih
 ?? ?? v ocesu
v ocesu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia