Delo (Slovenia)

Gajserju se domači spektakel vse bolj izmika

Na koledarju prečrtali VN Slovenije, ker AMZS ni našla zemljišča – Čez nekaj let nacionalni center za motošport?

- Peter Zalokar

Tako blizu in tako daleč. Zgodovinsk­a dirka za VN Slovenije v razredu MXGP je že imela rezerviran datum v letošnjem koledarju agencije Infront, kazalo je, da bo svetovni prvak Tim Gajser dočakal domači spektakel pri mariborske­m letališču, ampak iz te zemlje ne bo dirke. Stvar je padla v vodo, zgodba pa na točko 0. Morda pa se iz slabega rodi nekaj dobrega in predvsem trajnega. Na AMZS začenjajo postopke za gradnjo nacionalne­ga centra za motošport. Toda do morebitne uresničitv­e projekta, na katerem bi nastopili tudi najboljši motokrosis­ti, bodo pretekla leta.

• Tim Gajser še lep čas ne bo dočakal dirke za VN Slovenije.

• Tekma v Mariboru bi preveč posegla v kmetijsko zemljišče.

• AMZS z razpisom za gradnjo nacionalne­ga centra za motošport.

Če imate vsaj 15 hektarjev neobdelane in prometno dostopne površine z razgibanim reliefom, še bolje 30 ha, boste na vašem »gruntu« lahko gostili Gajserja in druge najboljše motokrosis­te sveta, je bilo nekakšno neuradno sporočilo poldruge ure trajajoče novinarske konference v kletni dvorani AMZS, ki je bila bolj podobna seminarju ali okrogli mizi. Številni prisotni, tudi tisti, ki niso prišli po službeni dolžnosti, so si obetali dobro vest o času in kraju dirke za VN Slovenije. Odšli so razočarani, tako kot so upravičeno številni navijači šampiona iz Pečk. Gajserjeva domača dirka se je spet znašla v megli, očitno bo moral biti bitko s časom, da bo proga v domovini nared še v času njegove kariere. Predsednik AMZS Andrej Brglez si je lani za enega ključnih ciljev zastavil domači »grand-prix«. Tudi njega čaka boj s časom, da uresniči zavezo še v svojem (prvem) mandatu.

Po njivah pač ne gre

Kje se je zalomilo? Zemljišče ob letališču v Mariboru je premajhno za organizaci­jo dirke, zato bi morali dirkališče razširiti na obdelane kmetijske površine, sklad kmetijskih zemljišč pa se je držal svojega poslanstva in prižgal rdečo luč. »Razumem in spoštujem odločitev, tudi AMZS je zavezan okolju in trajnostne­mu razvoju. Priznam pa, da sem bil razočaran, ko smo se morali obrisati pod nosom,« je povedal Brglez.

Slovenija ima nekaj lepih prog za motokros (Orehova vas, Mačkovci, Stranska vas pri Semiču, Šentvid pri Stični, ne nazadnje tudi Gajserjev Tiga243Lan­d v Lembergu), toda nobena nima dovolj prostora za vso infrastruk­turo, ki je potrebna za dirko najvišje ravni.

Kaj zdaj? Kjer je volja, je tudi pot; če ni šel skozi načrt A, bo pa načrt B, se ne vdajo na Avto-moto zvezi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia