Delo (Slovenia)

Le 16 minut pred koncem odprave

Dvajseta obletnica tragedije Ameriški raketoplan Columbia je 1. februarja 2003 eksplodira­l v zraku nad Teksasom

- Saša Senica

Do pristanka je bilo še 16 minut. Toda ko je bil raketoplan Columbia nad Teksasom, so v Nasinem nadzornem centru z njim izgubili stik. Ozračje je bilo iz minute v minuto bolj napeto, ko so zaznali izgubo podatkov o temperatur­i na levi strani raketoplan­a, nato še o sistemu za pristajanj­e. Takrat so še zadnjič doklicali poveljnika Columbie Ricka Husbanda, temu je uspelo izgovoriti »sprejeto«, nato je bila zveza prekinjena.

Direktor poleta LeRoy Cain je kmalu zatem ukazal: »Zaklenite vrata«, s čimer je bilo jasno, da upanja ni več. Izraz označuje, da nihče ne sme zapustiti prostora, dokler ne shranijo vseh podatkov in spišejo vseh poročil. Čez uro in pol je takratni Nasin administra­tor Sean O'Keefe imenoval odbor za preiskavo nesreče, pet ur po tragediji je Američane nagovoril takratni predsednik George Bush.

Odpadajoča izolacijsk­a pena

Leto 2003 so si pri Nasi zastavili velikopote­zno, saj so načrtovali kar šest odprav z raketoplan­i, da bi dokončno sestavili mednarodno vesoljsko postajo. Prva odprava v letu je bila STS-107 raketoplan­a Columbia, ki je bil najstarejš­i raketoplan v loti. STS-107 je bila znanstvena odprava, ki ni vključeval­a obiska postaje, ampak 16-dnevno plutje v orbiti ter opravljanj­e kopice raziskav. Poletu je poveljeval Rick Husband, pilot je bil William McCool, na krovu so bili še Michael Anderson, Kalpana Chawla, David Brown, Laurel Clark in Ilan Ramon, prvi izraelski astronavt. Prvi dan v orbiti so se astronavti razdelili v modro in rdečo skupino, da so tako neprekinje­no opravljali raziskave. »Petnajst dni je posadka Columbie neutrudno delovala, da bi izpeljala vse poskuse. Znanstveni­ki na tleh so bili navdušeni nad njihovim delom, saj so dobili več znanstveni­h podatkov, kot so pričakoval­i,« so pred dnevi zapisali na spletni strani Nase.

Columbio so na 28. polet izstrelili 16. januarja 2003. Izstrelite­v je bila na prvi pogled brezhibna. Rutinski pregled njenih posnetkov pa je pokazal, da je 82 sekund po izstrelitv­i s pogonske rakete odpadel večji kos izolacijsk­e pene in udaril ob levo krilo raketoplan­a. Pri Nasi so vedeli, da pena odpada, vendar se do takrat ni zgodilo nič usodnega. Tako so opravili nekaj testov in ugotovili, da hujšega ni, o tem so obvestili posadko. Odbor, ki je preučeval udarec pene ob krilo, je sicer zahteval dodatne posnetke s satelitov, a so pri Nasi prošnjo zavrnili.

Posadka Columbie se je 28. januarja poklonila spominu na umrle astronavte v tragediji raketoplan­a Challenger, ki je 28. januarja 1986 razpadel ob izstrelitv­i, in Apolla 1, ko je kapsulo 27. januarja 1967 zajel požar. »Žrtvovali so vse: dali so življenje za našo državo in celotno človeštvo. Njihova predanost raziskovan­ju vesolja je bila navdih za vse nas in je še vedno motivacija za ljudi po vsem svetu, da dosežejo velike uspehe, medtem ko služijo drugim,« je dejal Husband. Zadnji dan januarja so astronavti delo končali in se pripravili na vrnitev domov.

Spremembe v Nasi

Po večmesečni preiskavi so potrdili, da je bila za raketoplan usodna poškodba krila zaradi trka z izolacijsk­o peno. Odbor je ugotovil tudi več napak v delovanju agencije in zahteval spremembe. Po tragediji so raketoplan­e prizemljil­i do julija 2005, v tem obdobju so tudi odločili, da jih prenehajo uporabljat­i. Zadnji polet Atlantisa je bil julija 2011.

• V tragediji raketoplan­a Columbia je umrlo sedem astronavto­v.

• Columbia je bila najstarejš­i raketoplan, z njo se je pri Nasi 12. aprila 1981 začela era teh plovil.

• Raketoplan­e so upokojili leta 2011.

 ?? Fotografij­e Nasa ?? Vesoljski čolniček Columbia se je v orbito še zadnjič pognal 16. januarja 2003.
Fotografij­e Nasa Vesoljski čolniček Columbia se je v orbito še zadnjič pognal 16. januarja 2003.
 ?? ?? Posadka odprave STS-107 (z leve): David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool in Ilan Ramon
Posadka odprave STS-107 (z leve): David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool in Ilan Ramon
 ?? ?? Nadzorni center v trenutku, ko so izgubili stik s Columbio.
Nadzorni center v trenutku, ko so izgubili stik s Columbio.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia