Delo (Slovenia)

Besede so edini zmagovalci

-

Vnovem romanu Salmana Rushdieja Victory City (Mesto zmage) nadarjena pripovedov­alka in pesnica z močjo svoje domišljije ustvari novo civilizaci­jo. Ob blagoslovu boginje živi skoraj 240 let, dovolj dolgo, da je priča vzponu in padcu svojega imperija v južni Indiji, njena zapuščina je epska pesnitev.

»Vse, kar ostaja, je to mesto besed,« zapiše pesnica Pampa Kampana na koncu svojega epa, ki ga zakoplje v lonec kot sporočilo prihodnjim generacija­m. »Besede so edini zmagovalci.« Roman Victory City, pri založbi Random House izide prihodnji mesec, je uokvirjena zgodba na novo odkritega srednjeveš­kega sanskrtske­ga epa, ki govori o ustvarjanj­u mitov, pripovedov­anju zgodb in trajni moči jezika. To je tudi zmagoslavn­a vrnitev Rushdieja, ki se je po brutalnem napadu z nožem avgusta lani, ki je pretresel javnost, umaknil iz javnega življenja. Petinsedem­desetletne­ga indijsko-britanskeg­a pisatelja, ki so mu v karieri velikokrat grozili, je 12. avgusta med nastopom v mestu Chautauqua v ameriški zvezni državi New York napadel Hadi Matar iz New Jerseyja. Večkrat ga je zabodel, med drugim v vrat in zgornji del telesa. Pisatelja je napadel, ko se je povzpel na govorniški oder, kjer naj bi zbrane nagovoril na temo umetniške svobode. Njegov agent Andrew Wylie je takoj po dogodku sporočil, da je pisatelj najverjetn­eje izgubil eno oko, poškodovan­a so bila tudi živčevje v eni roki in jetra.

Napad na Rushdieja je pretresel literarni svet. Desetletja je bil cenjen ne le kot pisatelj, temveč tudi kot ikona svobode govora, ki so mu zaradi njegovega romana Satanski stihi grozili s smrtjo, vendar je še naprej pisal in govoril proti nestrpnost­i.

Ko je bil lani poleti napaden, so pisatelji in kulturniki izrazili ogorčenje in se zbrali na budnicah v njegovo čast, delili osebne zgodbe o njem in brali odlomke iz njegovih romanov. Pred izidom knjige Victory City se pisatelji spet zbirajo okoli Rushdieja in izražajo podporo njegovemu delu. Ob tem pozivajo, da je treba ponovno usmeriti pozornost na njegovo leposlovje in uživati v dejstvu, da je Rushdie tukaj, živ in priča sprejemu svojega romana. Osnovno sporočilo knjige, da zgodbe preživijo politične spopade, vojne, propad imperijev in civilizaci­j, je še toliko globlje, če vemo, kaj vse je preživel njen avtor. Salman Rushdie velja za enega najbolj znanih živečih svetovnih pisateljev, do zdaj je objavil 14 romanov, v katerih se zgodovina in politika prepletata z elementi magičnega realizma. Rodil se je leta 1947 v Mumbaju (takrat Bombaju) in leta 1975 objavil svoj prvi roman Grimus, znanstveno­fantastičn­o zgodbo, leta 1981 pa je izšel roman Polnočni otroci, za katerega je dobil Bookerjevo nagrado in s katerim se je začela njegova literarna kariera.

 ?? Foto Reuters ?? Osnovno sporočilo knjige, da zgodbe preživijo politične spopade, vojne, propad imperijev in civilizaci­j, je še toliko globlje, če vemo, kaj vse je preživel njen avtor.
Foto Reuters Osnovno sporočilo knjige, da zgodbe preživijo politične spopade, vojne, propad imperijev in civilizaci­j, je še toliko globlje, če vemo, kaj vse je preživel njen avtor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia