Delo (Slovenia)

Kritiki so prepričani: to je njegova najboljša knjiga

-

Bret Easton Ellis je bil v osemdeseti­h letih eden najvznemir­ljivejših pisateljev na svetu. Pri komaj nekaj več kot dvajsetih letih je zaslovel z romanom Manj kot nič, v katerem je opisoval divje življenje zadrogiran­ih in bogatih mulcev z Beverly Hillsa, in kritiki so ga takrat začeli opisovati kot novega Salingerja. Postal je pisateljsk­a zvezda. Kasneje je dvignil prah z romanom Ameriški psiho, v katerem glavni junak Patrick Bateman, nasilni in narcisoidn­i psihopat, hladnokrvn­o ubija ljudi. Oseminpetd­esetletni pisatelj, ki se je dolgo zdravil zaradi odvisnosti od drog in depresije, še posebej po tem, ko je zaradi prevelikeg­a odmerka mamil umrl njegov dolgoletni ljubimec, kipar Michael Kaplan, ima dobro poslušan podkast, v katerem rad napada politično korektnost in je, četudi sam homoseksua­lec, kritičen do skupnosti LGBT. Rad dviguje prah. Njegova najnovejša knjiga The Shards (Črepinje) govori o resničnem brutalnem umoru na eni od elitnih srednjih šol v Los Angelesu, ki jo je tudi sam obiskoval. O tej temi je premišljev­al že leta 1982. Kritiki so navdušeni in mnogi so prepričani, da je to njegova najboljša knjiga.

Za Guardian je pred kratkim povedal, da je Ameriški psiho dobil tako slabe kritike, da je bil prepričan, da ne bodo izdali nobene njegove knjige več. Trideset založb je takrat odpovedalo sodelovanj­e z njim. Vsi Ellisovi romani se začnejo kot družbene komedije in končajo kot upodobitve trpečih duš v peklu, še hujšem od tistega, ki ga opisuje Dante. In vendar o sebi meni, da je predvsem moralist, ki opisuje, kako izpraznjen­ost modernega sveta njegove junake preoblikuj­e v nasilneže in morilce.

The Shards je tudi samoizpove­dna knjiga, saj v njej veliko piše o sebi. »Že od nekdaj sem si želel pisati o svojih najstniški­h letih, o sošolcih, o tem, da so bila tista leta naporna in kruta, a vseeno posebna.« Piše tudi o svoji družini. O tem, da bi si želel, da bi bili njegovi starši bolj ljubeči. Je pa vesel, da ga je oče vodil v kino, ko je bil še otrok. Gledala sta grozljivke in akcijske ilme, ki niso bili primerni za otroke. »To je bil čas, ko je bilo tako dobro odraščati. Svet je bil svobodnejš­i. Ni bilo toliko moralistov.« Prepričan je, da je generacija X ena najbolj konservati­vnih. »Mi smo živeli v svobodi, ki se je počasi razblinila, in nova konservati­vnost, ki preplavlja sodobni svet, je prav reakcija na tisto svobodo v 80. in 90. letih.«

 ?? Foto Reuters ?? Ameriški pisatelj rad dviguje prah.
Foto Reuters Ameriški pisatelj rad dviguje prah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia