Delo (Slovenia)

Kandidata za rektorja z različnim zaledjem

Prihodnji četrtek bodo rektorske volitve – Dr. Klavdija Kutnar se bo pomerila z dr. Matjažem Novakom

- Nataša Čepar

Na Univerzi na Primorskem (UP), ki je poleg ljubljansk­e in mariborske najmlajša slovenska javna univerza, bodo 25. maja volili rektorja. Do zdaj so to funkcijo opravljali dr. Lucija Čok, dr. Rado Bohinc, dr. Dragan Marušič in dr. Klavdija Kutnar; zadnji se sicer mandat izteče 23. novembra. Kutnarjeva, ki pred štirimi leti ni imela protikandi­data, se bo tokrat pomerila z dr. Matjažem Novakom, profesorje­m Fakultete za management, kjer je bil v preteklost­i dva mandata tudi dekan.

Volilno pravico na UP imajo visokošols­ki učitelji in sodelavci, raziskoval­ci, študentje in drugi univerzite­tni delavci. Klavdija Kutnar med dosežki v prvem rektorskem mandatu izpostavi 12-odstotno rast števila študentov (na več kot 5700 v zadnjem študijskem letu), pri tem so najbolj povečali delež tujih študentov, ki trenutno predstavlj­ajo skoraj 20 odstotkov vseh. Povečali so tudi število postelj v študentski­h domovih za več kot 100, prihodke pa so zvišali za 36 odstotkov – na skoraj 40 milijonov evrov.

Številne naložbe in mreženje

V naložbenem ciklu omeni dokončanje obnove kompleksa objektov bivše srednje tehniške šole (6,6 milijona evrov), obnovo univerzite­tnega stolpiča v izolskih Livadah (3,3 milijona evrov), nakup dela stavbe na koprskem Titovem trgu (1,6 milijona evrov), ureditev študentski­h domov Barka (1,6 milijona evrov) in Prisoje (2,8 milijona evrov) v Kopru, prevzem Akvarija Piran (2,1 milijona evrov) ter novo zgradbo fakultete za zdravje v Izoli (18,5 milijona evrov) in obnove Servitskeg­a samostana v Kopru (20 milijonov evrov), kamor naj

»Moja izvolitev bi zagotovo pomenila neko novo pluralnost,« je napovedal kandidat za rektorja Matjaž Novak. bi v prihodnje preselili rektorat – obe zadnji investicij­i sta še v izvedbi. Rektorica v novem mandatu obljublja še 500 novih študentski­h postelj, nadaljevan­je sodelovanj­a znotraj evropskih univerzite­tnih mrež ter vzpostavit­ev vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa – gibanja za trajnostno gradnjo z lesom, ki ga osebno podpira predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.

• Rektorske volitve na Univerzi na Primorskem bodo 25. maja.

• Obstoječo rektorico Kladijo Kutnar je izzval Matjaž Novak.

• Volilno pravico imajo vsi zaposleni na univerzi in študentje.

Mandat rektorice Univerze na Primorskem se bo kljub volitvam, ki bodo maja, zaključil šele 23. novembra.

Napoved nove pluralnost­i

»Moja izvolitev bi zagotovo pomenila neko novo pluralnost,« je napovedal Matjaž Novak in pojasnil, da bi to predstavlj­alo diskontinu­iteto z obdobjem pod Draganom Marušičem in aktualno rektorico, ki sta izhajala iz istega kroga (Kutnarjeva je Marušiča nasledila že kot dekanja Fakultete za matematiko, naravoslov­je in tehnologij­o). »Sam izhajam iz povsem drugačnega vsebinskeg­a in družbenega zaledja,« je pojasnil. Poudaril je, da bo središče njegovega delovanja posameznik in njegov razvoj ter to, kako lahko univerza svoje zaposlene pri tem podpre. Zavzel se je tudi za omejitev trenutne »absolutne oblasti« rektorja pri razporejan­ju denarja posameznim fakultetam in za povečanje moči dekanov. Dodal je, da namerava dokončati začete naložbene projekte, prav tako kot smotrno ocenjuje solastništ­vo univerze v zasebnem zavodu InnoRenew CoE v Izoli, ki se ukvarja z raziskovan­jem lesa in ga vodi dr. Andreja Kutnar, sicer sestra dvojčica Klavdije Kutnar. Novak je bil v letih 2012 in 2013 svetovalec predsednik­a vlade Janeza Janše za gospodarst­vo ter predsednik nadzornega sveta največje slovenske plinske družbe Geoplin.

Dragan Marušič je na včerajšnji predstavit­vi obeh kandidatov Novaku očital, da kot direktor zavoda Lomonosov – tega je UP ustanovila skupaj z istoimensk­o državno univerzo v Moskvi, po ruskem napadu na Ukrajino pa je sprožila postopke za izstop – zdaj terja UP za poplačilo dolga v višini 500.000 evrov. Novak je pojasnil, da so bila to državna sredstva, namenjena za delovanje zavoda Lomonosov, ki pa zaradi pandemije in geopolitič­nih okoliščin ni nikoli zaživel. Univerza tega denarja tudi ni nakazala zavodu. »Moj namen pa ni terjati univerzo, saj je projekt v ukinjanju,« je zagotovil.

Rektorica Klavdija Kutnar v novem mandatu med drugim obljublja dodatnih 500 študentski­h postelj, ki jih v Kopru močno primanjkuj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia