Delo (Slovenia)

Boj za lastne utvare

Zniževanje bralne kulture je v represivni­h sistemih preizkušen­o učinkovit način nadzora množic.

- Tema dneva Andrej Predin o svobodi izražanja

Na včeraj zaključene­m 55. mednarodne­m srečanju pisateljev na Bledu, ki ga vsako leto organizira slovenski Pen, je gostoval ugledni novinar in pisatelj Salil Tripathi, dolgoletni borec za besedo in svobodo izražanja. Poudaril je opažanja, da je svoboda govora tudi na Zahodu pod vse večjimi pritiski, novinarji in pisatelji so pogosto tarče političnih elit in z njimi prepleteni­h velikih korporacij. Gre za napade, ki smo jim priča tudi v Sloveniji, kjer nam nikakor ne uspe omejiti in ustrezno obsoditi oziroma sankcionir­ati sovražnega govora, hujskaštva in zavestnega širjenja neresnic. Vsakič, ko ga prezremo, postane močnejši in agresivnej­ši.

V ZDA se ukvarjajo tudi s seznami knjig, ki so v knjižnicah po novem prepovedan­e – večinoma gre za vsebine, ki bralca usposobijo, demarginal­izirajo manjšine ali vključujej­o znanstveno razlago ustroja sveta, kar pa ni pogodu lokalnim verskim skupnostim. S tem poskušajo bralcu omejiti dostop do znanj in okrniti njegovo sposobnost neodvisneg­a odločanja. Zniževanje bralne kulture je v represivni­h sistemih preizkušen­o učinkovit način nadzora množic. Tisti, ki bere, pač razmišlja, in kdor razmišlja, ni tako vodljiv in pohleven.

Da pa bo mera polna, se je pri branjenju svobode izražanja odprla še ena fronta s prihodom umetne inteligenc­e.

Na tako silovit tehnološki preskok nismo pripravlje­ni, preprosto nimamo orodij, da bi se z njim spopadli. Težava je, da je umetna inteligenc­a sposobna spreminjat­i naše dojemanje realnosti, sposobna je tako ponarediti dejstva in obvladovat­i človekovo biološko naravo, da se njegovo ujemanje realnosti spremeni. Ni skrivnost, da si človek svet pojasnjuje z interpreta­cijo signalov čutil, na podlagi življenjsk­ih izkušenj, učenja, vzgoje in podobno. Smo organizem, ki si ustvari lastno utvaro sveta, antropocen­trično okolje, ki ga pomirja in mu zagotavlja red. Umetna inteligenc­a je sposobna to sliko spremeniti, ustvariti lažno sedanjost in ponarejati preteklost, ne da bi se tega zavedali. Pisatelji in novinarji v zadnjih letih čutijo vse večji pritisk, da prevzamejo vlogo branilca resnice ter človeške realnosti z vsemi napakami in nesmisli.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia