Delo (Slovenia)

Začetek sezone skupščin

Podjetja z včerajšnji­mi objavami za prvi kvartal poslovni javnosti sporočajo mešane občutke

- Janez Tomažič

Krka, Luka Koper in Petrol so objavili rezultate za prvi kvartal, Petrol pa je hkrati odprl sezono skupščin (izplačali bodo 1,5 evra dividende) v največjih delniških družbah v Sloveniji. Objave podjetij je zasenčila kadrovska menjava na vrhu Luke Koper, nadzorni svet je odstavil Boštjana Napasta.

Dolenjski farmacevt Krka je v prvem četrtletju ustvaril 458 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v istem obdobju lani. Vendar je čisti dobiček za dva odstotka zaostal za lanskim dosežkom in po treh mesecih znašal 89 milijonov evrov. Manjši čisti dobiček je posledica

vpliva gibanja tečajev tujih valut in izvedenih instrument­ov, s katerimi se družba ščiti pred tveganji te vrste.

Naftni trgovec Petrol je v prvih treh mesecih letos ustvaril 25 milijonov evrov čistega dobička, ki pripada delničarje­m skupine. To je približno četrtino manj kot v istem obdobju lani, je razvidno iz sporočila družbe. Dosežek je skladen z letošnjimi načrti, ocenjuje poslovanje uprava. Prihodki od prodaje izdelkov in storitev so se medletno zmanjšali za šest odstotkov in dosegli 1,83 milijarde evrov. Zaradi ponovne uvedbe regulacije cen pa se je kosmata marža, ki predstavlj­a razliko med prodajno ceno in nabavno vrednostjo prodanega blaga, zmanjšala za 31 odstotkov in dosegla 112 milijonov evrov.

Nadzorniki so se seznanili tudi s poslovanje­m Luke Koper v prvih treh mesecih letos. Rezultati so precej nad načrtovani­mi, ker so bili pri načrtovanj­u poslovanja za leto 2023 v Luki ob napovedih recesije v svetu zelo zadržani. Ustvarjeni čisti prihodki v vrednosti 80 milijonov evrov so za 13 odstotkov višji kot v lanskem prvem četrtletju, čisti poslovni izid pa je s 16,5 milijona evrov podoben lanskemu, ko je bil rekorden.

Dolenjski farmacevt Krka je v prvem četrtletju ustvaril 458 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v istem obdobju lani. Vendar pa je čisti dobiček za dva odstotka zaostal za lanskim dosežkom in po treh mesecih znašal 89 milijonov evrov.

Manjši čisti dobiček je posledica vpliva gibanja tečajev tujih valut in izvedenih instrument­ov, s katerimi se družba ščiti pred tovrstnimi tveganji. To je poslabšalo inančni del poslovanja, kjer je Krka letos utrpela 13,6 milijona evrov izgube, lani v istem obdobju pa je izguba znašala 1,7 milijona evrov. Poleg tega je imel dolenjski farmacevt letos višje tudi davčne obveznosti.

Krka je lani močno povečala dobiček prav zaradi ugodnega gibanja tečajev, kar se je še močneje poznalo v nadaljevan­ju leta. V začetku lanskega leta pa je dober rezultat ustvarila zaradi kopičenja zalog ob izbruhu vojne v Ukrajini. Ti dejavniki nekoliko otežujejo primerjavo.

Dobiček iz poslovanja je po treh mesecih znašal 120 milijonov evrov, kar je 12-odstotna medletna rast. Lani je v prvem četrtletju Krka dosegla skoraj desetodsto­tno rast prodaje in 16-odstotno rast dobička iz poslovanja. Vendar se je ta učinek izničil že v drugem četrtletju, ko so kupci uravnali zaloge.

Krka sicer letos načrtuje približno dvoodstotn­o rast prodaje in 18 odstotkov manjši dobiček kot lani. Po načrtih družbe bo dobiček letos znašal 300 milijonov evrov, pri čemer je upad predvsem posledica manj ugodnih gibanj deviznih tečajev. Največji vpliv na inančni del poslovanja ima gibanje tečaja ruskega rublja.

Zastoj prodaje v Ukrajini

Krka je v prvem četrtletju edini upad prodaje doživela v vzhodni Evropi, kjer je v prvih treh mesecih prodala za 143 milijonov evrov izdelkov, kar je dva odstotka manj kot v istem lanskem odboju. Vzrok je kar 60-odstotni upad prodaje izdelkov v Ukrajini, kjer so izredne razmere in ukrepi distribute­rjev pri upravljanj­u zalog povzročili krčenje trga zdravil, pojasnjuje­jo v družbi. V Krki ocenjujejo, da je padec začasen in da se bo prodaja v nadaljevan­ju leta izboljšala. Pri prodaji v Rusiji, ki je največji posamezni trg farmacevta, so prihodki v prvem četrtletju dosegli 88 milijonov evrov, kar je pet odstotkov več kot v tem času lani.

V srednji Evropi so se prihodki medletno povečali za 11 odstotkov in dosegli 110 milijonov evrov. Prodaja v jugovzhodn­i Evropi je večja

• Krka je edini upad prodaje doživela v vzhodni Evropi.

• Močna rast v Sloveniji je delno posledica večje prodaje zdravilišk­oturističn­ih storitev.

• Skupščina Krke bo v začetku julija.

Letos načrtujejo okoli dvoodstotn­o rast prodaje in 18 odstotkov manjši dobiček kot lani.

za pet odstotkov, v zahodni Evropi pa je Krka prodala osem odstotkov več izdelkov kot lani. Prodaja v Sloveniji in na trgih zunaj Evrope je poskočila za petino, pri čemer je zanimivo, da je na Kitajskem dosegla manj kot polovico lanske. Močna rast v Sloveniji je delno posledica tudi kar 24 odstotkov večje prodaje zdravilišk­o turistični­h storitev.

Cerar namesto Jamnika

Krka je sklicala tudi skupščino delničarje­v, ki bo v začetku julija. Kot je bilo objavljeno že prej, družba predlaga delničarje­m, da se za dividende razdeli 204 milijone evrov, kar prinaša 6,60 evra bruto dividende na delnico.

Če bodo delničarji predlog podprli, bo za dividende razdeljena dobra polovica (56 odstotkov) lanskega čistega dobička skupine. Družba predlaga še nov program odkupa lastnih delnic. Po odstopu Boruta Jamnika bodo delničarji izbirali tudi člana nadzornega sveta. Obstoječi nadzorniki predlagajo Luko Cerarja. Cerar je vodja inanc v družbi Albaugh TKI. Družba iz Rač je del skupine Albaugh, ki je eden večjih proizvajal­cev izdelkov za zaščito kmetijskih pridelkov. Cerar je bil sicer med letoma 2001 in 2019 zaposlen v Novartisov­ih družbah v Sloveniji.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Uprava Krke, ki jo vodi Jože Colarič, ima letos drugačne izzive kot lani.
Foto Tomi Lombar Uprava Krke, ki jo vodi Jože Colarič, ima letos drugačne izzive kot lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia