Delo (Slovenia)

Janša grozi z državljans­ko vojno

Prvak opozicije se je spet zatekel v skrajno retoriko

- Uroš Esih

Po tem, ko je vlada Roberta Goloba sprejela sklep o odpravi nacionalne­ga dneva spomina na žrtve komunistič­nega nasilja, ki ga je lani brez predhodne javne razprave uvedla vlada Janeza Janše, se je ta odzval z radikalno govorico. Zapisal je, da je vlada »s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljans­ko vojno«.

Janez Janša je dodal, da »režimska rehabilita­cija komunistič­nih zločinov hkrati načrtno izničuje izjemna spravna prizadevan­ja generacije, ki je Slovenijo demokratiz­irala in osamosvoji­la«. Zaradi zapisa o napovedi državljans­ke vojne je ministrstv­o za pravosodje, ki ga vodi Dominka Švarc Pipan, naznanilo sume kaznivih dejanj. Ministrica je omenila, da gre za javno spodbujanj­e nasilja ter pozivanje k oboroženem­u uporu in rušenju ustavne ureditve.

Vodje koalicijsk­ih poslanskih skupin Janšev zapis štejejo za sovražni govor. »Ohranimo mirno glavo, dostojnost, razumevanj­e in spoštovanj­e drug do drugega,« je državljane pozival vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic. Pozivi, kot je bil Janšev, po njegovem mnenju degradiraj­o tudi našo zmago v drugi svetovni vojni in delajo velik madež na zgodbi slovenske osamosvoji­tve. »Ta trenutek je pa čas za pogled naprej, da rešimo problemati­ko javnega zdravstva, dolgotrajn­e oskrbe in draginje,« je dodal vodja največje poslanske skupine.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik ugotavlja, da živimo v času, ko se je sovražni govor skozi zadnja vrata priplazil v naša vsakdanja življenja. Vodje poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec meni, da takšen govor v politiki in javnem diskurzu nima mesta, zato je odgovornos­t celotne družbe, da takšne besede ostro obsodi.

Borut Pahor v bran Janši

Janezu Janši v bran je pri kritiki odprave dneva spomina na žrtve komunizma stopil bivši predsednik Borut Pahor. »Žrtve komunistič­nega nasilja so nesporno bile, o tem ni dvoma. Po odločitvi sedanje vlade zdaj spet ni nacionalne­ga dneva spomina nanje.« Pahor meni, da ni samo slabo in narobe, temveč tudi skrb vzbujajoče.

Na vprašanje, kako v koaliciji gledajo na to, da je vlada brez razprave ukinila spominski dan, je Sajovic odgovoril, da se ve, kdo je prvi vrgel kamen. »Če ne bi bilo izvirnega greha že po izgubljeni­h volitvah prejšnje vlade, gotovo tudi odziva ne bi bilo,« je pojasnil odločitev vlade.

Vatovec pa ga je dopolnil, da je vprašanje spomina na žrtve kateregako­li nasilja legitimno. A po njegovem mnenju je vlada Janeza Janše odločitev brez javne razprave in čez noč sprejela samo zato, da znova in znova vnaša nemir in razkol v slovensko družbo.

 ?? ?? Predsednik SDS Janez Janša se je na odpravo nacionalne­ga dneva spomina na žrtve komunistič­nega nasilja odzval z radikalno govorico.
Predsednik SDS Janez Janša se je na odpravo nacionalne­ga dneva spomina na žrtve komunistič­nega nasilja odzval z radikalno govorico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia