Delo (Slovenia)

V UKC ne razkrivajo, kdo presoja njihovo kakovost

Za razkritje imen ni pravne podlage – Med presojeval­ci tudi nekdanji vodilni v SB Murska Sobota

- Brigite Ferlič Žgajnar

Slovenske zdravstven­e ustanove vsaka tri leta obnavljajo akreditaci­je. Ali so njihovi procesi skladni s standardi kakovosti, presojajo strokovnja­ki, katerih imena niso javna. Njihovih strokovnih referenc in usposoblje­nosti za to delo zato ni mogoče preveriti, temveč je treba zaupati podjetju, ki podeljuje akreditaci­je, da je za presoje najelo dobre, neodvisne in kakovostne strokovnja­ke.

V zadnjem obdobju je pri podeljevan­ju mednarodne akreditaci­je in certiikata ISO v slovenskih zdravstven­ih ustanovah vodilno podjetje AACI – do pred kratkim je bil solastnik nekdanji minister za zdravje, član strateškeg­a sveta za zdravstvo Dorijan Marušič, zdaj pa je lastnik družba AACI QA, ki jo obvladuje Janez Ovsenik. V tej družbi akreditaci­jo pridobiva tudi ljubljansk­i UKC: vrednost triletne pogodbe je skoraj 164.000 evrov.

Neutemelje­na pritožba

Omenjeno podjetja nima zaposlenih. Strokovnja­ke za izvedbo presoj najema, zato nas je zanimalo, kdo so ljudje, ki preverjajo, ali ljubljansk­i klinični center posluje skladno s standardi. Čeprav so imena presojeval­cev za leto 2019, ko je pri njih presojo opravljala akreditaci­jska hiša DNV GV, razkrili brez zadržkov, se je tokrat zapletlo. Imen zaradi varstva osebnih podatkov niso izdali. Ker menimo, da je javnost upravičena do informacij o tem, kdo presoja največjo slovensko zdravstven­o ustanovo s približno devet tisoč zaposlenim­i, saj se le tako lahko preverijo njihove reference in strokovnos­t, smo se pritožili na urad informacij­ske pooblaščen­ke (IP). Poleg tega so v ljubljansk­em kliničnem centru – kot smo navedli – imena presojeval­cev v preteklost­i že delili z javnostjo, zato ni jasno, zakaj bi zdaj ravnali drugače. IP naši argumenti niso prepričali: pritožbo je spoznala za neutemelje­no.

V UKC Ljubljana so pojasnili, da je avtonomija akreditaci­jske hiše, da sama določi presojeval­ce, oni pa so z njihovimi imeni seznanjeni šele pred začetkom presoje, ko prejmejo program presoje. V konkretni zadevi so v uradu IP ugotovili, da je bila akreditaci­jska družba AACI izbrana v postopku javnega naročila male vrednosti in

• Pri podeljevan­ju mednarodni­h akreditaci­j je vodilno podjetje AACI.

• Za presojo najema zunanje strokovnja­ke.

• Njihovih identitet ne izdajajo, zato javnost njihovih referenc ne more preveriti.

V UKC Ljubljana so pojasnili, da je avtonomija akreditaci­jske hiše, da sama določi presojeval­ce, oni pa so z njihovimi imeni seznanjeni šele pred začetkom presoje.

da iz dokumentac­ije ne izhaja, da bi bili podatki o imenih in priimkih del ponudbene dokumentac­ije, prav tako predložite­v referenc presojeval­cev ni bila zahteva povabila k oddaji ponudb, zato za razkritje teh podatkov po zakonu o javnem naročanju ni pravne podlage. Pravne podlage po mnenju IP ni niti po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, saj podatki o imenih in priimkih presojeval­cev niso neposredno v zvezi s porabo javnih sredstev niti oni ne opravljajo javne funkcije in niso javni uslužbenci.

Glede na navedeno urad IP naše navedbe o razkritjih osebnih podatkov v drugih akreditaci­jskih presojah za odločanje v konkretni pritožbi ni upošteval.

Izogibanje pritiskom

Izvajalec akreditaci­je se je s pogodbo zavezal, da bodo presojo izvajali izkušeni mednarodni oziroma slovenski certiicira­ni presojeval­ci z najmanj desetimi opravljeni­mi akreditaci­jskimi presojami, javnost pa jim mora torej glede tega verjeti na besedo.

Kakorkoli. Vzpostavil­i smo stik s presojeval­cem, zdravnikom Danielom Grabarjem, ki je bil do pred kratkim direktor murskosobo­ške bolnišnice, pred tem pa tam strokovni direktor. Potrdil je, da je lani sodeloval v enem ciklu presoje UKC Ljubljana za vnaprej pa še ne ve, ali bo vključen.

O praksi, da se imena presojeval­cev ne razkrivajo, je dejal, da sledijo zgledu tujih držav, z namenom, da ne nastajajo pritiski na njihove odločitve. Pojasnil je, da je za to, da je postal presojeval­ec standarda ISO in akreditaci­jskih standardov opravil ustrezna usposablja­nja. Dela tudi v tujini.

Ker je presoje kliničnih procesov v različnih zdravstven­ih ustanovah v Sloveniji opravljal v obdobju, ko je bil vodilni v murskosobo­ški bolnišnici, nas je zanimal morebitni konlikt interesov. Dejal je, da so se o tem že pogovarjal­i, a je prevladalo mnenje, da so pri presojah izkušnje zelo dobrodošle, prav tako poznavanje sistema.

Medtem ko nekateri podpirajo akreditaci­je, ker se opravljajo z namenom nenehnega izboljševa­nja kakovosti in varnosti zdravstven­e obravnave, je slišati tudi kritična stališča, češ da so, če zaposleni standardov ne upoštevajo v praksi, to le drage črke na papirju. Tako je pred časom lastnik ene od ambulant, ki je želel ostati anonimen, priznal, da je bila pridobitev akreditaci­je »nekakšna modna muha oziroma prestiž«, ki jo je opustil. Če so v akreditaci­ji najprej sodelovali Američani, sta eno poznejših presoj opravila takratni strokovni direktor murskosobo­ške bolnišnice in varnostni inženir iz SB Jesenice, se je spominjal.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia