Delo (Slovenia)

Vzajemna ima več scenarijev, mogoča je tudi likvidacij­a

Pismo premieru Mikeln: Uredba nas vodi k neslavnemu koncu

- Milena Zupanič

Vzajemna zdravstven­a zavarovaln­ica se pripravlja na najhujše – na likvidacij­o ali pa pred tem na razdrtje pogodb z zavarovanc­i, če bo vlada ohranila uredbo o določitvi najvišje cene.

Zamrznjena premija 35,67 evra za dopolnilno zavarovanj­e družbi ne omogoča vzdržnega poslovanja, zato je uprava nadzornemu svetu predlagala zvišanje premije na 44,78 evra, družba pa je na upravno sodišče vložila tudi tožbo za odpravo uredbe, je na tiskovni konferenci dejal predsednik uprave Aleš Mikeln.

V Vzajemni so prepričani, da je vladna uredba nezakonita, saj da ni podan noben razlog za nadzor cen, ni skladna z določbami direktive Solventnos­t II in je v nasprotju s svobodno gospodarsk­o pobudo. »Uredba nas pelje k neslavnemu koncu. Če uredba ostane, prosimo, da se novela zakona o ukinitvi prostovolj­nega zavarovanj­a uveljavi čim prej,« je dejal Mikeln.

Po izračunih aktuarjev v Vzajemni bi morala biti glede na stroške bolnikov v zdravstvu – to so za zavarovaln­ico škodni dogodki – premija dobrih 44 evrov, saj so se v zadnjih treh letih po navedbi Vzajemne stroški zdravstven­ih storitev zvišali za 20 do 30 odstotkov. Če bo skladno z uredbo premija dobrih 35 evrov, bo Vzajemna končala poslovno leto 2023 s 33 milijoni evrov izgube. »Dnevno se nam znižuje kapitalska ustreznost,« je dejal Mikeln.

Kapitalska ustreznost mora biti po zakonu stoodstotn­a glede na obveznosti zavarovaln­ice. Če tega ne dosega, gre v likvidacij­o. Vzajemna jo ima po besedah Mikelna dobrih 180 odstotkov. Koliko kapitala je to in v kolikšnem času se bo družba znašla v kapitalski neustrezno­sti, ni vedel. Dejal je, da razmišljaj­o tudi o prekinitvi pogodb z zavarovanc­i dopolnilne­ga zavarovanj­a. V tem primeru bodo zavarovanc­i postali samoplačni­ki doplačil. »To se ne more zgoditi čez noč,« je dejal.

Vzajemna je imela konec lanskega leta okoli 758.000 zavarovanc­ev v dopolnilne­m zavarovanj­u in 200.000 zavarovanc­ev v drugih zavarovanj­ih. Mikeln je spomnil, da je zaradi organizira­nosti v vzajemno družbo v drugačnem položaju kot drugi dve zavarovaln­ici. Dobička si ne delijo, presežni denar namenijo za solventnos­t ali ga vrnejo zavarovanc­em, letos so presežek iz časa epidemije covida-19 porabili za povečano storilnost v zdravstvu. Pisal je že premieru Robertu Golobu in mu predlagal tri rešitve: da se uredba umakne, da se skozi spremembo višine doplačil znižajo škode ali da država zavarovaln­icam pokrije izpad prihodka.

Mikeln ne nasprotuje ukinitvi prostovolj­nega dopolnilne­ga zavarovanj­a. Že desetletje opozarja, da to zavarovanj­e ni ne vzdržno ne smiselno in da ga je treba preoblikov­ati, je dejal. Veliko si obeta od posveta na temo reorganiza­cije inančnih virov, ki ga je minister Danijel Bešič Loredan napovedal za junij. Ne zdi se mu smiselno, da bi do januarja leta 2025, ko vlada napoveduje celovito reformo inanciranj­a zdravstva, zapletali položaj zavarovaln­ic z uredbo.

 ?? ?? »Če bo uredba ostala, prosimo, da se novela zakona o ukinitvi prostovolj­nega zavarovanj­a uveljavi čim prej,« pravi Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne.
»Če bo uredba ostala, prosimo, da se novela zakona o ukinitvi prostovolj­nega zavarovanj­a uveljavi čim prej,« pravi Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia