Delo (Slovenia)

Težka evropska prtljaga za Hirošimo

Četudi Bruselj sledi jastrebji liniji ZDA, vendarle pripravlja tršo politiko do Kitajske

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja G. Z.

Nadaljnja podpora Ukrajini, sankcije proti Rusiji, težavni odnosi s Kitajsko, gospodarsk­a odpornost in razvoj čistih tehnologij bodo za EU najpomembn­ejše teme vrha G7, ki se začenja danes v Hirošimi.

Zasedanja sedmih industrijs­ko najbolj razvitih demokratič­nih držav se iz EU, ob voditeljih Francije, Italije, in Nemčije, udeležujet­a tako predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen kot predsednik evropskega sveta Charles Michel. Ker bo vrh potekal na Japonskem, bo še bolj v ospredju Kitajska. Bruselj je sredi intenzivne­ga snovanja prenove strategije do Pekinga. Kitajska naj bi za EU ostala partnerka pri reševanju globalnih vprašanj, trgovinska tekmica in sistemska rivalka. Toda poudarki naj bi bili drugačni, več bo previdnost­i pri povezovanj­u.

za Tajvan

Za Unijo je po novem vodilo, da bi morali zmanjšati tveganja v zvezi s Kitajsko. To velja predvsem za odvisnost od kritičnih surovin. Na drugi strani naj bi preprečeva­li izvoz sodobnih tehnologij, ki bi bile na Kitajskem lahko uporabljen­e v vojaške namene. Četudi se EU noče pridružiti trdi, bolj jastrebji politiki ZDA do Kitajske, bodo voditelji v Hirošimi morali postaviti skupno linijo. Standardni so pozivi Pekingu, naj ne podpre ruske vojne proti Ukrajini. Bruselj redno poudarja vztrajanje pri politiki ene Kitajske, a tudi status quo v zvezi s tajvanskim vprašanjem.

»Nočemo enostransk­ega spreminjan­ja stanja,« je dejal visoki uradnik. Kar zadeva vojno v Ukrajini, v EU pričakujej­o, da bo Peking bolj izkoristil svoj vpliv na Kremelj. Podporo Zahoda ima mirovni načrt v 10 točkah, ki ga je decembra predstavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Temelji na zagotovitv­i ozemeljske celovitost­i Ukrajine, odhodu ruske vojske z vira pri EU dosežemo enak učinek po drugi poti; tako da se države, ki uporabljaj­o rusko jedrsko gorivo, denimo Bolgarija in Finska, temu odpovedo same.

Posebna tema je nafta in Indija. Z vpeljavo sankcij EU se je izvoz ruske nafte v Indijo skokovito povečal. Indija je vse večja prodajalka rafinirani­h naftnih proizvodov v EU. Zunanjepol­itični predstavni­k EU Josep Borrell se je na začetku tedna v časniku Financial Times zavzel, da bi morali ustaviti uvoz indijskih izdelkov iz ruske nafte, tudi dizla. V Indiji se branijo, češ da surova nafta, ki je bistveno predelana v tretji državi, po evropskem režimu ni več ruski izdelek. V Bruslju so tudi pojasnili, da je bil cilj sankcij in cenovne kapice zmanjšanje prihodkov Moskve. To da so z nizkimi cenami ruske nafte vsekakor dosegli.

• Ukrajina bo imela zagotovlje­no vojaško, finančno in drugo pomoč.

• Razprave o mednarodni konferenci o mirovnem načrtu Zelenskega.

• EU bo končno vpeljala omejitve za uvoz ruskih diamantov.

Pripravil

Državniški pogreb britanske kraljice Elizabete II. in spremljeva­lni dogodki so davkoplače­valce stali približno 162 milijonov funtov oziroma 186,7 milijona evrov, je včeraj sporočilo finančno ministrstv­o v Londonu. Pojasnilo je, da je imelo skoraj polovico stroškov notranje ministrstv­o, ki je bilo odgovorno za varnostne ukrepe, je poročala STA.

 ?? Foto Ludovic Marin/AFP ?? Vrh G7 v Hirošimi bodo zaznamoval­i vojna v Ukrajini in odnosi s Kitajsko.
Foto Ludovic Marin/AFP Vrh G7 v Hirošimi bodo zaznamoval­i vojna v Ukrajini in odnosi s Kitajsko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia