Delo (Slovenia)

Rojevanje novega kriznega žarišča

Zavrelo bi lahko v še eni evroskepti­čni regiji te nekdanje sovjetske republike

- Boris Čibej

Vojna v Ukrajini je privedla tudi do zaostritve notranjepo­litičnih razmer v sosednji Moldaviji. Najprej je postalo vroče v »separatist­ičnem« Pridnestrj­u, po odzivu osrednjih oblasti na nedavne regionalne volitve v avtonomni pokrajini Gagauzija pa bi lahko zavrelo tudi med tamkajšnji­m »proruskim prebivalst­vom«.

Pravi politični boj v Gagauziji se je začel šele po koncu volitev novega voditelja regije, ki so potekale minulo nedeljo. Razlog je vmešavanje osrednjih oblasti, ki bi lahko volitve razveljavi­le. Zmagala je 36-letna Evghenia Guțul, za katero je še pred dobrim mesecem tudi v Moldaviji redkokdo slišal. Novi »baškan« (po gagauzijsk­o »başkan«), kakor uradno imenujejo voditelja te avtonomije, je postala kandidatka »proruske« stranke Șor, ki jo vodi v Izraelu rojeni in zdaj tja tudi prebegli oligarh Ilan Șor. Ta se v Moldavijo ne more vrniti, saj so ga tam pred dobrim mesecem zaradi bančnih goljuij, ki so državni proračun »olajšale« za približno osmino državnega DBP, v odsotnosti obsodili na 15 let zapora. Lani so ga ZDA obtožile sodelovanj­a z ruskimi oblastmi in proti njemu uvedle sankcije. Zdaj v Kišinjevu odločajo, ali bodo prepovedal­i njegovo stranko, ki je zadnje leto pripravlja­la množične protivladn­e proteste, na katerih so ljudje protestira­li zaradi inlacije, draginje in padanja življenjsk­ega standarda.

Razglasite­v prepovedi je lani jeseni z utemeljitv­ijo, da se stranka oligarha, ki iz tujine pripravlja demonstrac­ije in ostro napada vlado, zavzema za interese tuje države ter ogroža neodvisnos­t in suverenost Moldavije, od ustavnega sodišča zahteval moldavski parlament.

Zmaga Evghenie Guțul v avtonomni pokrajini, v kateri živijo pripadniki turkmenist­anskega naroda Gagauzi, je bila presenečen­je, saj se kandidatka skorajda ni pojavljala pred kamerami, novinarjem se še zdaj izogiba. Hkrati je njen uspeh potrdil domneve moldavskih osrednjih oblasti, da je bilo z volitvami nekaj narobe. Že med volitvami so provladni moldavski mediji poročali, da v Gagauziji za kampanjo trošijo rekordne zneske, največ pa da zapravlja stranka Șor, predstavni­ki moldavske osrednje oblasti so javno govorili o podkupovan­ju volivcev in ponarejanj­u pri štetju glasovnic, predsednik vlade Dorin Recean pa je po koncu glasovanja izjavil, da bi morali volitve razveljavi­ti.

Še en glavobol za Kišinjev

»Prozahodne« osrednje oblasti v Kišinjevu imajo dovolj težav že s »prorusko opozicijo«, ki bi v tem trenutku najbrž celo zmagala na parlamenta­rnih volitvah, in »ozemljem zamrznjene­ga konlikta« na drugi strani reke Dnester, kjer so nastanjeni pripadniki ruskih mirovnih sil, zdaj pa se je pojavil še gagauzijsk­i problem. »Baškan« je namreč po moldavski zakonodaji avtomatičn­o član vlade, ki ima tako kot drugi ministri poleg vsega še dostop do zaupnih državnih dokumentov. Oblasti so počakale, da je volilna komisija opravila delo in predala glasovnice višjemu sodi

• Zaradi vmešavanja osrednjih oblasti v Gagauziji so napovedali proteste.

• Tamkajšnji prebivalci bi se raje odcepili, kot vstopili v EU.

• V Gagauziji so nekoč že razglasili neodvisnos­t.

Na volitvah za regionalne­ga voditelja je zmagala kandidatka »proruske stranke«, ki jo vodi v Moldaviji obsojeni in v Izrael prebegli oligarh Ilan Șor.

šču v regijski prestolnic­i Comrat, potem pa so se tja v spremstvu policije pripeljali sodelavci nacionalne­ga centra za boj proti korupciji in vse pobrali.

Prihod pravosodni­h organov iz Kišinjeva je razjezil lokalno prebivalst­vo, ki je takoj šlo na ulice. Razburili so se tudi njihovi politični predstavni­ki, ki so na izrednem zasedanju predstavni­kov lokalne oblasti sprejeli izjavo, v kateri so ostro obsodili »nezaslišan­i napad na narod Gagauzije in njegovo volilno pravico«. O tem, kako se bodo na ta »napad« odzvali, se bodo župani in drugi regionalni voditelji dogovorili konec meseca, že to nedeljo pa so v Gagauziji napovedali najmanj tri protestne mitinge, ki jih pripravlja stranka prebeglega oligarha. Na teh ne bodo demonstrir­ali le zaradi vmešavanja osrednjih oblasti v avtonomijo regije, ki je nekoč že razglasila neodvisnos­t in samostojno­st, a tam ni bilo vojne tako kot v Pridnestrj­u, saj so bili v Kišinjevu dovolj modri, da so Gagauzijce­m dali dovolj veliko avtonomijo. Tamkajšnji prebivalci nasprotuje­jo tudi odločitvi osrednjih oblasti, da bodo Moldavijo izključile iz Skupnosti neodvisnih držav. Referendum, ki so ga v regiji pripravili 2. februarja 2014, je pokazal, da si 98 odstotkov prebivalce­v želi povezav z vzhodom, ne z zahodom, zato bi raje živeli v neodvisni Gagauziji kakor Moldaviji, ki bi bila del Evropske unije.

 ?? ?? Zmaga Evghenie Guțul v avtonomni pokrajini, v kateri živijo pripadniki turkmenist­anskega naroda Gagauzi, je bila presenečen­je.
Zmaga Evghenie Guțul v avtonomni pokrajini, v kateri živijo pripadniki turkmenist­anskega naroda Gagauzi, je bila presenečen­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia