Delo (Slovenia)

Napetosti med Brusljem in Londonom le še slab spomin

Rešitev severnoirs­kega vprašanja je odprla pot utrjevanju vezi med EU in nekdanjo članico na več področjih

- Jure Kosec

Odnosi med Evropsko unijo in Združenim kraljestvo­m, dolgo obremenjen­i z brexitom, od začetka leta doživljajo preporod. Ta teden sta Bruselj in London napovedala sklenitev sporazuma o povečanem sodelovanj­u na področju inančnih storitev in dogovora o izmenjavi obveščeval­nih podatkov, ekspertize in osebja pri nadzoru migracij v Rokavskem prelivu. Na oba je mogoče gledati kot na neposredno posledico rešitve severnoirs­kega vprašanja, ki je predolgo obremenjev­alo tako britansko kot evropsko stran.

Ko sta predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak februarja sklenila windsorski okvir, je bilo jasno, da z njim ne rešujeta samo težav, ki jih je nova trgovinska ureditev po brexitu povzročila na Severnem Irskem, ampak postavljat­a tudi temelje za normalizac­ijo odnosov med EU in njeno nekdanjo članico. Njun kompromis ni zadovoljil vseh: na severu irskega otoka še vedno buri duhove, kar je bilo razvidno tudi na včerajšnji­h lokalnih volitvah, ki jih je največja probritans­ka stranka poskušala spremeniti v referendum o tri mesece starem dogovoru. Toda pod črto se je ta pokazal za uspešnega, predvsem zato, ker je tako Londonu kot Bruslju ponudil priložnost, da travmatičn­o obdobje zadnjih let dokončno pustita za seboj.

Test iz kompetentn­osti

Od normalizac­ije odnosov si večje koristi nedvomno obetata britanska vlada oziroma Rishi Sunak, ki je potreboval dogovor z EU tudi zato, da je začrtal jasno ločnico med sabo in svojima predhodnik­oma na položaju ministrske­ga predsednik­a, Borisom Johnsonom in Liz Truss, ki v interakcij­ah z EU zagovarjat­a bolj brezkompro­misen pristop. Rešitev severnoirs­kega vprašanja je bila za premiera test iz kompetentn­osti, s katerim si je povečal tudi ugled v očeh sogovornik­ov z druge strani Rokavskega preliva. Hkrati je bila pogoj za poglobitev britanskeg­a sodelovanj­a z EU na najmanj dveh področjih; pri inančnih storitvah in urejanju migracij.

Napetosti v odnosih so dve leti preprečeva­le, da bi britanska vlada in evropska komisija formalizir­ali sodelovanj­e pri nadzoru inančnih institucij. Premik se je zgodil šele ta teden, ko je evropska komisarka za inančne storitve Mairead McGuinness potrdila, da so pri komisiji pripravili osnutek memorandum­a o razumevanj­u, s katerim bo ustanovlje­n forum, ki bo omogočal izmenjave pogledov evropskih in britanskih inančnih regulatorj­ev. Njegova ustanovite­v ne bo vplivala na dostop britanskih inančnih družb do skupnega evropskega trga, ki je od brexita omejen, in vendar so ga v londonskem Cityju pozdravili kot korak v pravo smer.

Migracije v ospredju

Za Sunakovo vlado je bil windsorski okvir tudi pogoj za krepitev sodelovanj­a z EU na področju boja proti nezakoniti­m migracijam, enega od glavnih notranjepo­litičnih vprašanj na Otoku, od katerega bodo v marsičem odvisne tudi možnosti ponovne izvolitve torijcev na oblast na prihodnjih parlamenta­rnih volitvah.

Ursula von der Leyen in Rishi Sunak sta ta teden med srečanjem ob robu vrha voditeljev držav in vlad Sveta Evrope v Reykjaviku napovedala dogovor o izmenjavi obveščeval­nih podatkov, ekspertize in osebja pri nadzoru migracij v Rokavskem prelivu, prek katerega je lani na malih čolnih s pomočjo tihotapski­h mrež v Združeno kraljestvo nezakonito prispelo rekordnih 45.000 ljudi. Britanski premier je marca dosegel dvostransk­i dogovor o urejanju migracij s francoskim predsednik­om Emmanuelom Macronom, z napovedjo sodelovanj­a z evropsko agencijo Frontex pa je London po oceni Financial Timesa implicitno priznal, da problema ne more rešiti sam.

Britanska vlada je v zadnjem času sprejela vrsto kontroverz­nih ukrepov za omejitev nezakoniti­h migracij in s predlogom nove azilne zakonodaje nakazala, da je pripravlje­na ignorirati odločbe evropskega sodišča za človekove pravice pri deportacij­ah ljudi, ki nezakonito vstopijo v državo. Spodkopava­nje sodišča v Strasbourg­u bi lahko v najslabšem primeru odprlo novo fronto z EU; ta se spoprijema s podobnimi težavami, a je kljub temu močno zadržana do načina, na katerega se je London lotil reševanja migrantske problemati­ke.

• Windsorski okvir je omogočil začetek normalizac­ije odnosov.

• Britanski organi bodo sodelovali s Frontexom.

• Bruselj skeptičen do nove britanske azilne zakonodaje.

 ?? Foto Dan Kitwood/Reuters ?? Britanski premier Rishi Sunak in predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen med februarski­m srečanjem v Windsorju
Foto Dan Kitwood/Reuters Britanski premier Rishi Sunak in predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen med februarski­m srečanjem v Windsorju

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia