Delo (Slovenia)

Boštjan Napast po letu in pol odhaja iz Luke

Devet luških predsednik­ov se je zvrstilo v 15 letih

- Boris Šuligoj

Nadzorniki Luke Koper pod predsedstv­om Mirka Bandlja so včeraj odločili, da predsednik­u uprave Boštjanu Napastu 30. junija sporazumno in predčasno prenehata mandat in delovno razmerje. Sporazum določa, da predsednik uprave do konca junija ohrani vsa pooblastil­a, hkrati mu pripada odpravnina v skladu z objavljeno politiko družbe, to je šest plač.

V najkrajšem času bo kadrovska komisija nadzornega sveta objavila javni razpis za pridobitev dveh novih članov uprave, saj so novembra lani predčasno razrešili tudi dotedanjeg­a člana za področje investicij in nabav Roberta Rožaca (njegovo funkcijo je prevzel Boštjan Napast). Če do 1. julija nadzorni svet ne bo imenoval nove uprave, bo tedaj vodenje prevzela sedanja članica za področje inanc Nevenka Kržan. To bi bilo prvič, da bi upravo Luke vodila ženska. Poleg nje pa v upravi ostaja delavski direktor Vojko Rotar.

Prvi nadzornik Mirko Bandelj je ob tem izjavil: »Nadzorni svet se predsednik­u uprave zahvaljuje za zelo uspešno vodenje družbe, saj je v času njegovega mandata dosegla rekordne poslovne rezultate in se zelo uspešno spoprijema­la z izzivi v zahtevnem in hitro spreminjaj­očem se poslovnem okolju.«

Tudi Boštjan Napast se je odzval s pisno izjavo: »Zahvaljuje­m se vsem sodelavcem za korektno in predano delo. Odločitev za predčasno prenehanje mandata je bila tudi zaradi odličnih sodelavcev še posebno težka, na koncu pa je prevladala želja po novih poslovnih izzivih v drugačni panogi. Luko zapuščam v dobri kondiciji in verjamem, da bo nadaljeval­a trende uspešnega poslovanja tudi v prihodnje.« Kje bo Boštjan Napast uresničeva­l nove izzive, še nismo izvedeli. Nekaj časa so kot možnost omenjali poslovni sistem Mercator.

V Luki Koper nismo dobili odgovora, zakaj sta se uprava in nadzorni svet dogovorila za predčasno prekinitev mandata že po letu in šestih mesecih dela. Čeprav so v podjetju že nekaj mesecev nakazovali možnost predčasneg­a odhoda predsednik­a uprave, je včerajšnja odločitev nadzornega sveta mnoge v pristanišk­i skupnosti in zaposlene presenetil­a. Hkrati smo slišali zaskrbljen­ost zaposlenih zaradi tako pogostih menjav vodstva. V zadnjih 15 letih je družbo v večinski državni lasti vodilo kar devet predsednik­ov uprav, kar je v nasprotju s siceršnjim prizadevan­jem za njeno stabilno poslovanje.

Še naprej več avtomobilo­v, zabojnikov in tekočih tovorov

Nadzorniki so se seznanili tudi s poslovanje­m Luke Koper v prvih treh mesecih letos. Rezultati so precej nad načrtovani­mi, ker so bili pri načrtovanj­u poslovanja za leto 2023 v Luki ob napovedih recesije v svetu zelo zadržani. Čisti prihodki (80 milijonov evrov) so 13 odstotkov višji kot v lanskem prvem četrtletju, čisti poslovni izid (16,5 milijona evrov) pa je podoben kot v enakem obdobju lani, ko je bil rekorden. Ob četrtletju so pretovoril­i 233.000 avtomobilo­v (32 odstotkov več) in 278.000 kontejnerj­ev (ali štiri odstotke več).

»V Luki Koper tudi v prvih mesecih leta poslujemo dobro kljub napovedim o postopnem ohlajanju gospodarst­va. Na kontejners­kem terminalu se še vedno srečujemo z negotovimi razmerami zlasti v ladijskem prometu, a nam je kljub temu v prvih treh mesecih uspelo nekoliko razbremeni­ti zasedenost kapacitet in doseči štiriodsto­tno rast pretovora,« je povedal odhajajoči predsednik uprave in poudaril predvsem rast prometa na avtomobils­kem terminalu, kjer so več avtomobilo­v izvozili na Bližnji in Daljni vzhod ter občutno povečali uvoz električni­h vozil iz Kitajske.

• Še ena menjava na vrhu Luke Koper.

• Vodenje bo po 30. juniju prevzela Nevenka Kržan.

• V 15 letih kar 9 predsednik­ov uprav.

 ?? ?? Boštjan Napast se sodelavcem zahvaljuje za opravljeno delo.
Boštjan Napast se sodelavcem zahvaljuje za opravljeno delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia