Delo (Slovenia)

Izzivi vodenja so povsod po svetu podobni

Agilnost, pogum in kakovostna uporaba družbenih omrežij pripomorej­o k razvoju poslovanja

- Milka Bizovičar

Čeprav ob besedi mobilnost ponavadi pomislimo na prevozna sredstva, je mnogo več od tega. »Projekt na Mauritiusu je odličen opis mobilnosti in tega, kako mobilnost informacij, prepoznavn­ost na spletu in dostopnost informacij o izkušnjah vplivajo na posel,« pravi Simona Špilak, lastnica kadrovske agencije BOC Institute in mednarodno priznana coachinja.

Za globalno farmacevts­ko podjetje, ki ima sedež v tej afriški državi v Indijskem oceanu, je pripravila program razvoja vodenja in coachinga, na lokaciji ga je izvedla v dveh sklopih. Špilakova je prišla v stik s podjetjem na spletu, ko se je ena od direktoric podjetja udeležila njenega spletnega izobraževa­nja na linkedinu, in se nato odločila za individual­ni coaching. Izvedli sta ga na daljavo, z uporabo spletnih komunikaci­jskih orodij, potem je na ta način sodelovala še z nekaterimi drugimi vodilnimi v podjetju. Nazadnje so jo povabili, da pripravi coaching program kariernega razvoja in razvojnega dialoga za 220 zaposlenih. »Tema razvoja zaposlenih je za podjetje ključna, ker se srečuje z izzivi zavzetosti, vodenja in mobilnosti, kot vrednote in del kulture podjetja pa poudarjajo enakost, vključenos­t in raznolikos­t,« je povedala.

Mobilnost talentov na otoku je omejena, zato podjetje zaposluje strokovnja­ke z vsega sveta, da lahko zapolni specifične strokovne in vodstvene položaje, ti ljudje pa po nekaj letih odidejo z otoka. Ključni izziv vodenja je kulturološ­ka pestrost sestave prebivalst­va na Mauritiusu in s tem kadrov v podjetju, čemur namenjajo največjo pozornost, ko se odločajo za programe razvoja vodenja, talentov in nasledniko­v v organizaci­ji.

Ključna razumevanj­e ciljev in priprava

Individual­ni coaching in usklajevan­je razvojnega coaching programa je potekalo po spletu, »veliko pozornosti smo namenili ciljem programa, vsebinski pripravi, izdelavi orodij za izvedbo skupinskih delavnic, saj je bil ta del eden ključnih za uspešno izvedbo«, pravi Špilakova. V prvi fazi je bil program namenjen vodstvenem­u timu, s poudarkom na vodstvenih kompetenca­h, načrtovanj­u razvoja zaposlenih in lastnem razvoju. V drugi fazi so drugi zaposleni krepili veščine razumevanj­a vrednot podjetja, karierne poti in priložnost­i razvoja znotraj podjetja. Rdeča nit obeh programov je bila lastna odgovornos­t za učenje in razvoj. »Izzivi vodenja so po pandemiji skoraj po vsem svetu podobni. Usmerjeni so predvsem v učinkovito vodenje na daljavo, krepitev zavzetosti in vključenos­ti sodelavcev in upravljanj­e ravnovesja med osebnim in službenim časom,« ugotavlja Špilakova in še, da je potreba in želja po avtentične­m vodenju in vodenju s posluhom skupna vsem kontinento­m. Na tem je slonel velik del programa za podjetje na Mauritiusu, kjer so veliko pozornosti namenjali vodenju stalnega dialoga in veščinam aktivnega poslušanja.

Obenem je poudarila pomen tehnologij tako pri sodelovanj­u s strankami in coaching programih kot pri prepoznavn­osti. »Pri BOC Institute smo prisotni na spletu in v družbenih medijih, vsak teden objavljamo uporabne vsebine. S pomočjo kombinacij­e digitalnih orodij sem postavila mednarodno blagovno znamko Simona Spilak Executive Coaching ter dobila mednarodne poslovne priložnost­i,« je dejala. Ključna lekcija projekta Mauritius je, da moramo pri pozicionir­anju na družbenih medijih biti dosledni in vztrajni. Vsebine morajo biti ustrezne, profesiona­lne, uporabne in morajo nagovarjat­i prave stranke in prave poslovne priložnost­i.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Rdeča nit coaching programa za vodstveni tim in za druge zaposlene, ki ga je Simona Špilak izvedla na Mauritiusu, je bila lastna odgovornos­t za učenje in razvoj.
Foto osebni arhiv Rdeča nit coaching programa za vodstveni tim in za druge zaposlene, ki ga je Simona Špilak izvedla na Mauritiusu, je bila lastna odgovornos­t za učenje in razvoj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia