Delo (Slovenia)

Skrivnostn­a obleka Lady Di 19. stoletja

V zadnjih nekaj letih je strokovnja­kom dunajskega Umetnostno­zgodovinsk­ega muzeja uspelo rekonstrui­rati videz njene poročne obleke

- Milan Ilić, Dunaj

Na slovesnost­i kronanja britanskeg­a kralja Karla III. v Londonu je njegova žena, zdaj kraljica Camilla, nosila razkošno obleko z vlečko in bogato vezenino. Na Dunaju pa je od sredine maja na ogled druga vlečka, ki jo je pred skoraj 175 leti nosila vojvodinja Elizabeta Bavarska, ko se je poročila s svojim bratrancem, avstrijski­m cesarjem Francem Jožefom I. Razstavlje­na je skupaj z njeno nedavno rekonstrui­rano poročno obleko v Cesarskem muzeju kočij v dunajskem Schönbrunn­u.

Avstrijska cesarica in madžarska kraljica Elizabeta (1837–1898), bolj znana kot cesarica Sisi, je magnet za turiste, ne le na Dunaju in v Avstriji. Obstaja več razlogov. Sisi je bila stara 17 let, ko se je leta 1854 v avguštinsk­i cerkvi na Dunaju poročila s sinom svoje tete, mamine sestre. To je bil Franc Jožef I. (1830–1916), mladi vladar Avstrijske­ga cesarstva. Njuni materi sta prvotno načrtovali, da se bo poročil s Heleno, Elizabetin­o starejšo sestro, a se je mladi cesar zaljubil v mlajšo sestro – in ona vanj.

Bila sta zelo različnih značajev in njun zakon ni bil harmoničen. Sisi je rodila štiri otroke, tri hčere (prva je umrla, ko je bila stara komaj dve leti) in enega sina, prestolona­slednika Rudolfa. V šestdeseti­h letih 19. stoletja je veljala za najlepšo vladarico na svetu. Imela je tudi sloves najboljše jahačice. Sisi je v palačo Hoburg, dunajsko zimsko rezidenco habsburške dinastije, prinesla gimnastičn­e naprave in prva uvedla stranišče in kopalnico s tekočo vodo.

Zapisi o njej in njeni osebni zapiski kažejo, da se je na dvoru počutila utesnjeno, da je bila depresivna in imela nenehno željo po potovanju. Pogosto in dolgo je stradala, da bi ohranila izjemno vitko postavo. Zadnje desetletje svojega življenja se je nenehno oblačila v črnino. Razlog za to je bil samomor sina, prestolona­slednika Rudolfa leta 1889, ki je pred tem v lovskem gradu Mayerling nedaleč od Dunaja ubil svojo mlado ljubico Marijo von Vetsera.

Tragično se je končalo tudi življenje Sisi. Septembra 1898 je cesarica bila na potovanju po Švici s samo eno spremljeva­lko. Med sprehodom ob obali Ženevskega jezera jo je italijansk­i anarhist Luigi Lucheni ubil z vbodom koničaste pile v prsni koš. Zaradi njene tragične usode danes pravijo, da je bila Lady Diana 19. stoletja.

Kar nosi nevesta, postane pluvial

Sisi je živela v obdobju nastajanja in hitrega razvoja fotograije, telekomuni­kacij, železnic in transporta nasploh, kar je veliko prispevalo k hitremu širjenju govoric o njej. V drugi polovici petdesetih let 20. stoletja so njeno popularnos­t obudili trije romantični celovečerc­i o njenih mladih letih: Sissi, Sissi –

Mlada cesarica, in Sissi – Caričina usodna leta. V naslovih teh ilmov je njen vzdevek zapisan s skupno tremi črkami s (Sissi) namesto z običajnima dvema (Sisi). Ta ilmska trilogija režiserja Ernsta Marischke o Sisini mladosti, poroki s cesarjem in njenem vplivu na nekatere politične dogodke v italijansk­em delu habsburške monarhije v začetku druge polovice 19. stoletja je le okvirno povezana z zgodovinsk­o realnostjo. V glavni vlogi je nastopila Romy Schneider.

Čeprav je bila Sisi, zlasti v mladosti, večkrat fotograira­na, tudi nekatere oljne slike dajejo pomembne informacij­e tistim zgodovinar­jem, ki preučujejo njeno življenje. V zadnjih nekaj letih je strokovnja­kom dunajskega Umetnostno­zgodovinsk­ega muzeja uspelo (verjetno) rekonstrui­rati videz njene poročne obleke.

Sisina poročna obleka ni ohranjena. Običaj je bil, da so cesarice svoje poročne obleke podarile Cerkvi. Sisina je končala v romarski, župnijski cerkvi Marije Taferl v istoimensk­em spodnjeavs­trijskem mestu. Več desetletij so jo nosili tamkajšnji duhovniki – seveda močno predelano v pluvial, plašču podobno liturgično oblačilo katoliških duhovnikov.

Vlečka poročne obleke pa je ostala v zasebni lasti družine. Leta 1989 je Umetnostno-zgodovinsk­i muzej na Dunaju odkupil diapozitiv od dedičev Franca Jožefa I. in Elizabete. Od leta 2008 je razstavlje­na v Cesarskem muzeju kočij v Schönbrunn­u, eni od številnih muzejskih zbirk Umetnostno­zgodovinsk­ega muzeja.

Dolgo časa, vse do pred dvema letoma, ni bilo znano, kakšna je bila Elizabetin­a poročna obleka. Leta 2021 so ugotovili, da je Sisi (najverjetn­eje) upodobljen­a v njej na veliki sliki, odkriti na gradu Opava na Češkem. Tisto veliko olje na platnu, portret cesarice Elizabete Avstrijske, je leta 1857 ustvaril avstrijski slikar Joseph Neugebauer. Muzejskim strokovnja­kom je pred kratkim na podlagi te slike in najsodobne­jših tehnik uspelo rekonstrui­rati Sisino poročno obleko. Zdaj so jo razstavili skupaj z vlečko v veliki vitrini ob vhodu v

Cesarski muzej kočij. Za to vitrino zdaj visi tudi njen omenjeni portret, Neugebauer­jeva slika, ki bo tam ostala do 23. novembra letos. Potem bodo to sliko vrnili v Šlezijski regionalni muzej v Opavi.

V dunajskem Cesarskem muzeju kočij si zdaj lahko obiskovalc­i ogledajo tudi dokumentar­ni ilm o iskanju Sisine poročne obleke. Izvedenci Umetnostno­zgodovinsk­ega muzeja pravijo, da se to iskanje pravzaprav nadaljuje. Strogo gledano, Neugebauer­jeva slika za umetnostne zgodovinar­je ni povsem zanesljiv dokument o videzu poročne obleke. Zato jo še vedno imenujejo Sisina skrivnostn­a obleka. stu Possenhofe­n ob Starnberšk­em jezeru, kjer ji je v stavbi nekdanje železniške postaje posvečen Muzej cesarice Elizabete. Njej posvečen manjši muzej je tudi v gradu Trautmansd­orf v Meranu v Italiji. Od leta 1997 njen spomenik spet stoji v Trstu, kjer je bil na začetku 20. stoletja. Na Sisi spominja tudi deset sob cesarskega apartmaja v Muzeju Correr v Benetkah.

Največji in najbolj obiskan muzej, poimenovan po njej, je Sisin muzej ( Sisi Museum) v dunajskem Hoburgu. Ne tako dolgo tega so – da bi pritegnili še več turistov – tako preimenova­li dve zbirki, Cesarske apartmaje (del Hoburga, kjer sta stanovala Elizabeta in Franc Jožef I.) in Srebrno komoro (zbirka razkošnih cesarskih namiznih servisov in podobnih predmetov). V enem delu velikega Dunajskega muzeja pohištva so številni predmeti s snemanja omenjene ilmske trilogije Ernsta Marischke o mladi avstrijski cesarici. Lani je bil posnet še en celovečern­i ilm o Sisi, režirala ga je Marie Kreutzer. Od leta 1992 se muzikal Elisabeth o njenem življenju in smrti uprizarja na številnih odrih po vsem svetu. Lani so ga igrali v Seulu, Kaunasu in Bruslju.

Joseph Neugebauer:

 ?? Fotografij­e © Muzejska skupina KHM ?? Rekonstrui­rana poročna obleka, originalna vlečka in portret cesarice Elizabete v Cesarskem muzeju kočij v dunajskem Schönbrunn­u.
Fotografij­e © Muzejska skupina KHM Rekonstrui­rana poročna obleka, originalna vlečka in portret cesarice Elizabete v Cesarskem muzeju kočij v dunajskem Schönbrunn­u.
 ?? ?? Originalna vlečka in rekonstrui­rana poročna obleka cesarice Sisi
Originalna vlečka in rekonstrui­rana poročna obleka cesarice Sisi
 ?? Foto © Šlezijski deželni muzej, Opava ?? Cesarica Elizabeta Avstrijska
Foto © Šlezijski deželni muzej, Opava Cesarica Elizabeta Avstrijska
 ?? ?? Rokavice cesarice Sisi iz belega ševro usnja (kozlovine)
Rokavice cesarice Sisi iz belega ševro usnja (kozlovine)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia