Delo (Slovenia)

Vselej je treba nekaj bodisi braniti bodisi si prizadevat­i za krepitve, družba se spreminja, se bogati, zgodijo se krize, sredstva se krčijo, od ustvarjalc­ev programov in umetnin se zahteva vedno več.

-

delavke in mediji prepoznava­jo kot referenčne­ga ter strokovneg­a sogovornik­a in zagovornik­a ter da v koalicijsk­i pogodbi in usmeritvah aktualne garniture lahko prepoznamo vrsto naših zahtev. A te še niso stvarnost.

Kam bi se Asociacija rada usmerila oziroma kako bi delovala v prihodnje, kakšni so vaši načrti? Omenili smo, da načrtujemo organizaci­jski razvoj, ki bi med drugim pomenil možnost doslednega delovanja in vplivanja na kulturno politiko v večjih središčih po državi, pri čemer se zavedamo, da v vseh občinah za neodvisno kulturo ni ne kritične mase ne sredstev, ki bi pomenila resen razvoj, a je ključno, da se neodvisna kultura lahko krepi, razvija in vpliva na dobrobit prebivalst­va. Poti razvoja so ob vse bolj aktivnih in manj reaktivnih prizadevan­jih za oblikovanj­e politik na ravni države tudi krepitev certiikata Kulturno podjetje, v katerem prepoznava­mo pomemben mehanizem za spodbujanj­e umetnostne­ga trga, dvig ugleda kulture v družbi in, morda najpomembn­eje, spremembe v delovnih razmerjih, dinamikah, prispevek k uspešnosti, inovativno­sti in kohezivnos­ti v organizaci­jah, institucij­ah, gospodarst­vu, prispevek k zdravju in dobremu počutju tiste skupine ljudi, ki je motor naše družbe. Prihodnje leto bomo, če bo šlo vse po načrtih, na povabilo model

Gre za širok spekter aktivnosti, ki so lahko bistvene za krepitev kakovosti življenja posameznik­ov, naj bo tistih, ki imajo alzheimerj­evo ali parkinsono­vo bolezen, ali slehernika, ki se spoprijema z oslabljeni­m duševnim zdravjem oziroma socialno izoliranos­tjo. Spoznali smo, da v domačem okolju že imamo številne kakovostne prakse, projekte, kot so Umetnost glasov, Film v bolnišnica­h, Modro brati in kramljati, B-Air in številni drugi, a je njihov učinek ogrožen, ker nam manjkata področna čezsektors­ka strategija in sistemsko inanciranj­e, ki bi tovrstne aktivnosti naredila manj fragilne, torej tudi bolj dolgotrajn­o v oporo koristniko­m. Pomembno se nam zdi, da tudi v Sloveniji naposled preizkusim­o model socialnega preskribir­anja, povežemo akademike, zdravnike, odločevalc­e, umetnike, psihologe, ter ugotovimo, ali bi tudi pri nas tak model lahko bil pomembna komplement­arna storitev zdravstvu z učinki, kot so med drugim skrajšane čakalne vrste, manj predpisani­h zdravil, večja socialna podpora in vključenos­t. Študije o donosnosti (ROI) so presenetlj­ive. Na primer, po navedbah Univerzite­tnega kolidža v Londonu so študije pokazale, da za vsak funt, ki je vložen v integralni del sistema oziroma socialnega povezovalc­a, h kateremu človeka v stiski napoti zdravnik, ki ga ne more zdraviti, saj nima izičnih obolenj, ta pa ga napoti do umetniških dejavnosti v skupnosti, zdravstven­a blagajna privarčuje do štiri funte. Ali kot povedo z drugimi številkami, nekatere simulacije so pokazale, da so lahko tovrstni 'nepotrebni' obiski, ki jih lahko sheme odpravijo, enakovredn­i plačam štiri tisoč zdravnikov. Seveda naše osnovno poslanstvo ostaja krepiti položaj neodvisne kulture, pa tudi kulture in izbranega nabora vrednot v družbi na splošno.

Zavedamo se, da v vseh občinah za neodvisno kulturo ni ne kritične mase ne sredstev, a je ključno, da se lahko neodvisna kultura krepi, razvija in vpliva na dobrobit prebivalst­va po državi.

Kako ocenjujete dolgoročni vpliv oziroma pomen Asociacije za slovenski kulturno-umetniški prostor ter njegove ustvarjalc­e? Morda je naš vpliv in pomen mogoče relektirat­i skozi besede direktorja Centra nevladnih organizaci­j Gorana Forbicija, kot jih je ob vrsti navdihujoč­ih, državniški­h, kritičnih, kritično-komičnih, kolegialni­h, tudi nostalgičn­ih, izrekel na praznovanj­u naše nedavne obletnice: 'Če Asociacije ne bi bilo, bi si jo bilo treba izmisliti.' Večplastno­st in večzvočnos­t izjave je v njeni srži vsekakor treba vzeti resno: Asociacijo in njej podobne podporne ter zagovorniš­ke strukture družba, kulturno-umetniški prostor ter ustvarjalc­i v sistemu, ki ga živimo, potrebujej­o. Če jih ni ali če so, in če z njihovimi stališči nismo složni ali pa smo z delom zadovoljni, si jih je treba izmisliti, se organizira­ti, se vključevat­i, odločati in si prizadevat­i za oblikovanj­e rešitev, ureditve po naši meri … V idealni viziji prihodnost­i do trenutka, ko 'monitoring­a organizaci­j' ne bi več potreboval­i. Vpliva in pomena Asociacije na slovenski kulturno-umetniški prostor in vseh, ki ga sestavljaj­o, vsekakor ne smemo zanemariti, a hkrati tudi ne, da je prostora za sorodna prizadevan­ja na pretek in da v prizadevan­jih Asociacija ni osamljena. Pa tudi, da ima, kot je zapisano na začetku ustave, v Sloveniji oblast ljudstvo.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Polona Torkar je nekdanja urednica Radia Študent ter vodja strokovne pisarne in podpredsed­nica Društva Asociacija.
Foto Leon Vidic Polona Torkar je nekdanja urednica Radia Študent ter vodja strokovne pisarne in podpredsed­nica Društva Asociacija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia