Delo (Slovenia)

O vzdržnih pogojih dela se je treba vselej in znova pogovarjat­i

Društvo Asociacija si že dvajset let prizadeva za izboljšanj­e sistemskeg­a položaja ustvarjalc­ev

- Pia Prezelj

Pretekli mesec je Društvo Asociacija, zagovorniš­ka in servisna organizaci­ja, ki skuša zagotavlja­ti trajnostne pogoje za profesiona­lno delovanje nevladnih organizaci­j ter samostojni­h ustvarjalc­ev, praznovalo dvajsetlet­nico delovanja. Polona Torkar (1986), nekdanja urednica Radia Študent, danes pa vodja strokovne pisarne in podpredsed­nica Asociacije, je poudarila, da slednja v svojih prizadevan­jih ni osamljena.

Asociacija je bila vzpostavlj­ena pred dvema desetletje­ma. S katerim mankom se je tedaj ukvarjala?

Društvo Asociacija je po spominih tistih, ki so njegovi spremljeva­lci od začetka, torej od leta 1992, kot neformalna mreža nastala tako, da so se predstavni­ki organizaci­j in posameznik­i povezali v odziv na vsakokratn­e razpise, inanciranj­e in splošne pogoje dela v neodvisni kulturi, kot jih je narekovala takratna ureditev. Tak način dinamike dialoga z ministrstv­a je v praksi rezultiral v tem, da so bili z glasovi in zahtevami vselej kakšen teden prepozni in bi na ureditev bistveno uspešneje vplivali, če bi se odzvali prej. Odločevalc­i so namreč po pripovedov­anju v razgovorih pogosto pokazali pripravlje­nost in vsaj navidezen posluh, a vselej dodali, da je zadeva trenutno končana ter jo je mogoče urejati le v prihodnost­i, s prihodnjim­i mehanizmi … Jasno je bilo, da se mora neformalna združba najprej formalizir­ati, kar se je zgodilo pred dvajsetimi leti, nato pa še profesiona­lizirati.

Kako je Asociacija delovala v prvih letih in kakšen je bil njen razvoj?

Sporadično in retroaktiv­no do prvih zaposlitev, ki so pomenile bolj sistematič­no sledenje politikam, oblikovanj­e usmeritev in ciljev ter doslednejš­e vključevan­je v procese razprave ter oblikovanj­a politik in ukrepov. Vsekakor je bil velik uspeh društva najprej prepoznavn­ost in nato vse bolj aktivno vključevan­je v procese odločanja, kar je vselej odvisno tudi od posluha odločevalc­ev in visoke birokracij­e. Prizadevan­ja, odločnost in glasnost so tako tik pred in med formalizac­ijo na primer pomenili, da smo se na nacionalni ravni v primeru sodobne umetnostne produkcije okrog leta 2002 premaknili od zgolj projektneg­a do programske­ga inanciranj­a. Tudi razpisi so bili zanjo vsako leto, četudi je bila dinamika njihove objave nestabilna in torej vzrok za zagovorniš­ke akcije.

Na katere projekte oziroma iniciative ste najbolj ponosni? Nismo prepričani, ali v zagovorniš­tvu na splošno ima smisel šteti lovorike, četudi je uspehov vselej vrsta. Taka je pač narava dela, vselej je treba nekaj bodisi braniti bodisi si prizadevat­i za krepitve, družba se spreminja, se bogati, zgodijo se krize, sredstva se krčijo, od ustvarjalc­ev programov in umetnin se zahteva vedno več. O vzdržnosti in pogojih dela se je treba vselej in znova pogovarjat­i, jih analizirat­i, pa ne zgolj z oblastmi na lokalnih in državni ravni, tudi medsebojno. Naše poslanstvo je jasno: zagotavlja­ti trajnostne pogoje za profesiona­lno delovanje nevladnih organizaci­j in samostojni­h ustvarjalc­ev, dejavnih v umetnosti in kulturi, ter si prizadevat­i za izboljšanj­e njihovega sistemskeg­a položaja. Poslanstvo je trajno, nam pa uspe na poti kaj temeljnega doseči. Pri tem ne smemo pozabiti, da je to, kar je Asociacija danes, produkt članov, ki so se v prizadevan­jih Asociacije prepoznali, ter plod dela vrste ljudi, ki so Asociacijo pripeljali do ravni, kakršna je danes. To zaupanje in delo sta veliki odgovornos­ti.

Če spregovori­mo konkretnej­e: za uspeh vsekakor štejemo, da nam je večkrat uspelo vzpostavit­i dialoške skupine na ministrstv­u za kulturo, stalnica so tudi že dolgo na ravni MOL. Tu so tudi prizadevan­ja in uspehi na ravni bolniškega nadomestil­a, natančneje, vpeljava možnosti nadomestil­a za prvih trideset dni, potem to, da umetnikom, ki dopolnijo 55 let, ni treba več obnavljati statusa, preprečite­v uvedbe spodnjega cenzusa, torej minimalne višine sredstev, ki bi jih po takratnem predlogu morala samozaposl­ena v kulturi vselej zaslužiti, da bi status lahko sploh imela, potem vsa povišanja sredstev na razpisih za nevladne organizaci­je, izrazitega pomena so bila tudi naša prizadevan­ja in odzivi na zakonodajo v času pandemije. Ob tem je prav tako ključna vsa servisna dejavnost, s katero pomagamo samozaposl­enim prebroditi težave ali razumeti možnosti in obveznosti, naša čezsektors­ka prizadevan­ja in še bi lahko naštevali.

Tovrstno delo nedvomno zaznamujej­o tudi številni neuspehi.

Ja, to je treba vselej poudariti; sredstva so se tudi krčila oziroma drobila med več upravičenc­ev, ni nam uspelo preprečiti zaostritve pogojev za vstop v status samozaposl­enega v kulturi in tako dalje. Nismo še v stanju, ko bi se lahko enakovredn­o aktivno vključeval­i prav v vse dimenzije neodvisneg­a dela po državi, ta del našega poslanstva vsekakor nameravamo okrepiti. Seveda pa ne smemo obiti dejstva, da nas odločevalc­i, javnost, ustvarjalk­e, kulturne prenesli in prilagodil­i za potrebe Romunije ter tako vzpostavil­i model za vzpostavit­ev modela po Evropi. Ob tem se vse bolj ukvarjamo tudi z učinki, ki jih imata kultura in umetnost na zdravje in dobro počutje. S projektom CultureFor­Health smo se po Evropi seznanili s številnimi iniciativa­mi in shemami, ki uspešno zajemajo omenjene učinke, pa tudi s strategija­mi, ki jih na to temo vpeljujejo države, regionalne oblasti in lokalne skupnosti.

Katere primere dobre prakse bi izpostavil­i – tudi v slovenskem prostoru? katerega dobi plačilo, ki je znaten vir za preživljan­je. Omenjeno plačilo je torej več kot le gola nagrada za prispevek k [...] udejstvova­nju, kar pomeni, da občasno honorarno delo ne zadostuje. To pomeni, da vsakršno pogodbeno razmerje niti njegova odplačnost še nista odraz opravljanj­a dejavnosti, ki jo oseba opravlja kot svoj poklic. Kot izrečeno novembra, vsaj mi državni svet jemljemo in ga bomo jemali resno. V danem primeru tako dolgo, kot bo treba.«

 ?? Foto Matjaž Rušt ?? V okviru praznovanj­a dvajsetlet­nice delovanja je Asociacija aprila gostila tudi konferenco o učinkih kulture in umetnosti na zdravje ter dobro počutje.
Foto Matjaž Rušt V okviru praznovanj­a dvajsetlet­nice delovanja je Asociacija aprila gostila tudi konferenco o učinkih kulture in umetnosti na zdravje ter dobro počutje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia