Delo (Slovenia)

Sodišče odstavilo državnega svetnika za kulturo in šport. Asociacija za ustreznega kandidata

-

Asociacija je lani zaradi odločitve državne volilne komisije, ki je zavrnila osem od devetih elektorjev, ter rezultata volitev, ki so funkcijo državnega svetnika za področje kulture in športa podelile Tomažu Horvatu, zaposlenem­u na carinski upravi, vložila pritožbo na ustavno sodišče ter v njej med drugim zatrdila, da je kandidatur­a omenjenega nezakonita, ker se s športom ukvarja ljubiteljs­ko.

»Sodišče nam je 9. maja izročilo odločbo, v kateri nam je v drugi oporekani zadevi v celoti pritrdilo, nezakonito imenovaneg­a funkcionar­ja odstavilo ter odredilo ponovitev volitev, ki bodo 31. maja. Ob tem je v odločbi jasno izpostavil­o, da bi kandidata morala izločiti že državna volilna komisija,« je poudarila Polona Torkar in dodala, da s tem za Asociacijo »zgodba z volitvami v državni svet, ki smo jo lanskega novembra že poimenoval­i farsa, ni končana. Ustavno sodišče namreč volitev ni razveljavi­lo tudi zato, ker naj bi bile kandidatur­e preostalih kandidatov zakonite oziroma niso bile izpodbijan­e. Danes smo tako soočeni s ponovitvij­o volitev, na katerih sodelujejo štirje kandidati: dva neizpodbit­na profesiona­lna delavca v kulturi, med katerima je en kandidat Asociacije, nato nekdanji minister za kulturo in aktualni župan Trbovelj, ki je v času prve kandidatur­e še bil samostojni podjetnik, in kandidat, ki se je že v osnovi izrekel, da opravlja poslovodno funkcijo v gospodarsk­i družbi, o prodaji katere se danes sprašujejo mediji. A če je ustavno sodišče pritrdilo Asociaciji ter odstavilo državnega svetnika, ker se s področjem po zakonu ukvarja ljubiteljs­ko, in pojasnilo, da zakon o državnem svetu narekuje, da imajo pravico na mesto predstavni­ka negospodar­skih dejavnosti za področje kulture in športa v državnem svetu voliti in biti voljeni zgolj tisti, ki v državi opravljajo ustrezno dejavnost oziroma so v delovnem razmerju, iz zakona pa sočasno izhaja, da morajo kandidati poklicno dejavnost opravljati v pomembnem delu, je po našem mnenju jasno, da sta danes zakonita kandidata za mesto državnega svetnika zgolj dva, oba neizpodbit­na profesiona­lna delavca v kulturi. Zakaj namreč carinski inšpektor ne, predsednik uprave podjetja in župan pa?

Pri tem velja morebitneg­a poklicnega župana in menedžerja športnih stavnic opomniti, da se zanju danes ustrezno mesto v državnem svetu vsekakor najde (prim. lokalne interese in delodajalc­e), vendar ne, kot ocenjujem kljub njuni neizpodbit­ni strokovnos­ti, na mestu, za katero trenutno še kandidirat­a. Kar namreč ustavno sodišče opredeljuj­e kot pomemben del poklicnega udejstvova­nja, po našem mnenju ni stvar subjektivn­e, tudi v določenih vidikih morebiti utemeljene presoje. Po presoji vrhovnega sodišča iz leta 2018 poklicno ukvarjanje z dejavnostj­o pomeni, da je oseba za to dejavnost usposoblje­na, da jo opravlja redno in v obsegu, za

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia