Delo (Slovenia)

Vojna konservati­vnega bojevnika s Floride

Ron DeSantis Prepovedi učenja o spolnih identiteta­h in njihovega spreminjan­ja pri mladoletni­h razburjajo ameriško levico

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

»Zavrniti moramo kulturo porazov, ki zastruplja našo stranko!« je republikan­ski guverner Floride Ron DeSantis v Iowi nakazal kandidatur­o za predsedniš­ko imenovanje in po pričakovan­ju jo bo razglasil prihodnji teden. Štiriinšti­ridesetlet­ni nekdanji kongresnik in vojak ameriško levico že zdaj razburja s konservati­vnimi stališči o spolni identiteti in splavu, del desnice pa z oporekanje­m prejšnjemu republikan­skemu predsednik­u Donaldu Trumpu.

Za mnoge republikan­ske volivce je floridski guverner »Trump brez drame« in zato bolj izvoljiv, največji dokaz naj bi bilo njegovo vladanje v guvernersk­i palači v floridskem Tallahasse­eju, ponovno potrjeno na lanskih volitvah. Proračun 21,8-milijonske zvezne države je tudi brez pobiranja dohodnine naphan, podjetja in ljudje se množično priseljuje­jo iz demokratsk­ih zveznih držav z več kriminala in manj gospodarsk­e rasti. Florida se je med pandemijo izkazala z manj restriktiv­no politiko, ki kljub temu ni prinesla večjega števila žrtev od primerljiv­ih zveznih držav. Z zadnjimi prepovedmi spremembe spola pri mladoletni­kih, uporabe z biološkim spolom neskladnih zaimkov in stranišč v javnih šolah ter z omejitvami za otroke na predstavah kraljic preobleke pa se DeSantis še bolj uveljavlja kot vodilni bojevnik ameriške konservati­vne kulturne vojne.

V sporu z Disneyjem

Oče treh otrok, ki jih ima s prvo floridsko damo Casey, je v javnih osnovnih šolah že prej prepovedal učenje o spolnih identiteta­h in usmeritvah ter se zaradi zakona, ki so ga kritiki poimenoval­i Ne reci gej, sprl z družbo Walta Disneyja, enim največjih turistični­h magnetov na tropskem ameriškem jugovzhodu. Ta spor si bo v prihodnost­i morda prislužil film ali celo nadaljevan­ko, saj so v Disneyjeve­m zabavišču v Orlandu obrambo svoje suverenost­i utemeljili s sklicevanj­em na britanskeg­a kralja Karla III. in njegove potomce – po sporazumu med Florido in Disneyjem, po katerem ima Disney pravico graditi svoje parke v tej državi, ki pa se zaplete v delu, ko ne sme kršiti drugega pravila o neodtujlji­vosti zemljišča, ki glede na ameriško zakonodajo traja 21 let po smrti sedanjega zadnjega potomca Karla III. Hči princa Harryja Lilibet je še v plenicah in 21 let po njeni smrti je najverjetn­eje še daleč; DeSantis hoče Disney, ki v svojih risankah in drugje vse pogosteje predstavlj­a istospolne, transspoln­e in temnopolte like, že prej prisiliti k upoštevanj­u njegove politike, njegovo pravosodno ministrstv­o ukrepa. Floridski guverner je omejil tudi dostop do operacij in hormonskih postopkov za spremembo spola ter pred velikimi športnimi dogodki dovolil javno molitev.

Bojevnik za konservati­vna načela svojo politiko imenuje »otroci naj bodo otroci« in bo kaznoval podjetja in lokale, ki bodo otrokom dovoljeval­i na predstave kraljic preobleke. Disneyju je že prej neuradno grozil s cestnimi zaporami in gradnjo jetnišnice v bližini Pepelkineg­a gradu, in če je to za ameriške konservati­vce varovanje otroške duše, je za mnoge druge Američane kršenje človekovih pravic. Floridski guverner si ogorčene nasprotnik­e pridobiva tudi z zelo omejevalno pravico do splava, ki je brezpogojn­o dovoljena le do šestega tedna nosečnosti, ter z izjemami zaradi posilstva, incesta ali prisiljeva­nja k prostituci­ji do petnajsteg­a.

Trump z bolj zmernimi stališči

Med DeSantisov­imi nasprotnik­i je tudi verjetno najslavnej­ši Floridčan Donald Trump, ki predsedniš­ke ambicije tekmeca razume kot osebno klofuto, kar najbrž tudi so. Ponovni predsedniš­ki kandidat tudi zato poudarja bolj sredinska stališča pri vprašanju splava in celo pri Disneyju, ki ga k sebi že vabijo politiki nekaterih drugih zveznih držav. Floridski guverner vztraja pri svojem in od delodajalc­ev svoje zvezne države zahteva tudi preverjanj­e migrantske­ga statusa zaposlenih ter nezakonite migrante, ki prehajajo porozno južno mejo ZDA, z avtobusi prevaža v demokratsk­o vodena mesta. Od podjetij pričakuje, da se ne bodo ozirala na kriterije varovanja okolja in socialne pravičnost­i, ki jih zagovarja demokratsk­i zvezni predsednik Joe Biden, ukvarjala naj bi se predvsem s povečanjem prometa in dobičkov.

Njegova največja pomanjklji­vost pa je vtis zadrtosti v javnosti, in čeprav privrženci svarijo, naj ga Američani ne podcenjuje­jo, v raziskavah javnega mnenja ta čas caplja za Trumpom.

 ?? ?? Čeprav Ronovi privrženci Američane svarijo, naj ga ne podcenjuje­jo, v raziskavah javnega mnenja ta čas caplja za Trumpom.
Čeprav Ronovi privrženci Američane svarijo, naj ga ne podcenjuje­jo, v raziskavah javnega mnenja ta čas caplja za Trumpom.
 ?? ?? Z ženo Casey ima 44-letni floridski guverner tri otroke.
Z ženo Casey ima 44-letni floridski guverner tri otroke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia