Delo (Slovenia)

Darfur bi lahko bil največje bojišče sudanske vojne

Spopadi v Sudanu Pozabljen in zlorabljen zahodni del države ponovno postaja frontna črta

-

Poleg Kartuma, kjer spopadi med sudansko vladno vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al Burhana in paravojašk­imi Hitrimi podpornimi enotami (RSF) pod vodstvom generala Mohameda Hamdana Dagaloja - Hemetija potekajo več kot mesec dni, so razmere v državi najslabše na zahodu, v Darfurju, kjer je pred dvema desetletje­ma potekal prvi genocid 21. stoletja.

Boštjan Videmšek

Mirovna pogajanja med predstavni­ki sudanske vladne vojske in konkurenčn­e paravojašk­e organizaci­je, ki so prejšnji teden potekala v Savdski Arabiji, so bila neuspešna. Sprti strani, ki sta oktobra 2021 skupaj izvedli vojaški državni udar in brutalno prekinili prehod v civilno vladavino v Sudanu, nadaljujet­a boj za absolutno oblast. Ne le da pogajanja niso ustavila urbanega vojskovanj­a na ulicah sudanske prestolnic­e in ob preostalih večjih krajih ob ustju Modrega ter Belega Nila, temveč so razmere v Kartumu in tudi drugod po državi še poslabšala.

Najhuje je v Darfurju, od koder prihaja tudi Mohamed Hamdan Dagalo - Hemeti, čigar bliskovit vzpon od tatu in uličnega preprodaja­lca do voditelje ene od največjih milic v Afriki se je začel prav med genocidom: med letoma 2003 in 2006 je bilo v strahotnem nasilju sudanskih islamistič­nih vladnih sil in džandžavid­ov, njihovih lokalnih arabskih podizvajal­cev, nad domorodnim afriškim prebivalst­vom v Darfurju ubitih najmanj 300.000 ljudi (dejanska številka je gotovo bistveno višja). Polovica prebivalce­v Darfurja je bila razseljena že v prvem letu: več sto tisoč jih še danes, 20 let pozneje, živi v begunskih taboriščih.

Glasni odmevi prvega genocida 21. stoletja

Hemeti je, nagrajen za krvoločnos­t in »poslovni talent«, postal eden od poveljniko­v džandžavid­ov, ki jih je dolgoletni sudanski diktator Omar al Bašir leta 2013, že potem, ko ga je mednarodno kazensko sodišče zaradi množičnih pobojev v Darfurju obtožilo zločinov proti človečnost­i, priključil sudanskim vladnim silam. Čeprav je al Bašir Hemetija, ki je hkrati postal največji trgovec z zlatom v državi, uporabljal kot osebno stražo in »zavarovanj­e«, so džandžavid­i, preimenova­ni v Hitre podporne enote (RSF), še naprej pustošili po Darfurju. Ubijali so ljudi, kradli zemljo in si, v prvi vojni, ki je neposredno povezana s posledicam­i podnebnih sprememb, prisvajali sicer hitro izginjajoč­e vodne vire.

Kaos v Kartumu – ta je povsod po državi, ki se že več kot 40 let ne more izvleči iz takih ali drugačnih vojn – je močno oslabil sudansko vladno vojsko. To je Hemeti izkoristil in okrepil svoje položaje na »domačem terenu« v Darfurju, od koder je iz arabskih etničnih skupin zadnja leta črpal večino plačancev, ki jih je prek vladnega kanala pošiljal v vojno v Jemnu, kjer so se bojevali na strani agresorjev – Savdske Arabije in predvsem Združenih arabskih emiratov. Ti so tako glavni politični podporniki RSF kot – seveda od Mohameda Hamdana Dagaloja – glavni kupci zlata, izkopanega v Sudanu.

Hemetijevi borci imajo zadnje tedne v Darfurju proste roke. Priče poročajo, da ropajo, ubijajo, uničujejo in posiljujej­o, kjerkoli se pojavijo. Najhuje je bilo v zadnjih dneh v El Dženejni, glavnem mestu zahodnega Darfurja, kjer je bilo po podatkih lokalnih humanitarn­ih organizaci­j in aktivistov ubitih več kot 800 ljudi. V opustošene­m mestu je po podatkih Norveškega sveta za begunce (Norwegian Refugee Council) ujetih okoli 100.000 notranje razseljeni­h ljudi. Samo v sosednji Čad je kljub uradno zaprti in skoraj 1400 kilometrov dolgi meji zbežalo najmanj 60.000 ljudi. Večina se je zatekla v begunska taborišča, ki blizu sudanske meje obstajajo že dve desetletji, v njih pa živi okoli 400.000 ljudi.

Nekdanji džandžavid­i imajo v Darfurju podporo generala Halife Hatarja, ki obvladuje vzhodno Libijo, prek katere z RSF vodi trgovino z ljudmi in orožjem. Hemetijeva paravojska dobiva pomoč tudi iz Srednjeafr­iške republike in od ruske zasebne varnostne organizaci­je Wagnerjeva skupina, s katero jo je povezala nezakonita trgovina z zlatom. Na drugi strani se je sudanska vladna vojska v Darfurju povezala z lokalnimi voditelji afriških etničnih skupin, ki so postali prepoznavn­i prav v času vojne na začetku 21. stoletja, denimo zloglasni Mini Minavi. V boju za preživetje so bila v zadnjih tednih sklenjena številna zavezništv­a s hudičem. Sudanska vladna vojska – podobno kot v Kartumu – lahko v Darfurju računa tudi na podporo pripadniko­v egiptovske­ga vojaškega letalstva in sosednji Čad.

Razmere so vsak dan hujše. Humanitarn­a katastrofa se zaostruje. Zdi se, da je večji konlikt skoraj neizogiben. Predstavni­ce sudanske nevladne organizaci­je Ženske sprememb (he Women of Change) pravijo, da je bilo v zadnjem mesecu dni samo v zahodnem Darfurju ubitih najmanj 2000 ljudi. Na družabnih omrežjih so zapisale, da se v Darfurju »prav zdaj odvija ruandski genocidni scenarij«, in pozvale k takojšnji pomoči.

• Mirovna pogajanja v Savdski Arabiji so bila neuspešna.

• Najhuje je v Darfurju, od koder prihaja tudi Mohamed Hamdan Dagalo.

• V zadnjem mesecu je bilo v zahodnem Darfurju ubitih najmanj 2000 ljudi.

 ?? Foto Zohra Bensemra/Reuters ?? V sosednji Čad je kljub uradno zaprti in skoraj 1400 kilometrov dolgi meji zbežalo najmanj 60.000 ljudi.
Foto Zohra Bensemra/Reuters V sosednji Čad je kljub uradno zaprti in skoraj 1400 kilometrov dolgi meji zbežalo najmanj 60.000 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia