Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Odgovor na Stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko o predlogu zakona o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja

Na stališče komisije, objavljeno v Delu 6. maja na 12. strani, odgovarjam­o avtorji predloga omenjenega zakona (ZPPKŽ) pod okriljem Društva Srebrna nit, združenja za dostojno starost.

1. V uvodu Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (komisija) ugotovi, da je predlog zakona o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja (zakon) »dobronamer­en«.

Tega spoznanja smo zelo veseli. Predlog zakona je od objave prvega osnutka (oktober 2021) do končnega predloga v procesu razprave namreč doživel vrsto sprememb. Zlasti pomembne so spremembe, ki so se oblikovale na podlagi pripomb in pomislekov zdravniški­h organizaci­j. Pomembna novost je razbremeni­tev izbranega ali lečečega zdravnika glede sodelovanj­a v postopkih pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja (PPKŽ). Tu je še izključite­v bolnikov z duševnimi boleznimi iz kroga upravičenc­ev do PPKŽ, kar je komisija v svojem stališču povsem spregledal­a, ter obvezna vključitev psihiatra in notarja v postopek PPKŽ. Upamo, da je komisija kot dobronamer­no prepoznala tudi osnovno namero zakona, da okrepi pacientovo avtonomijo in samostojno odločanje v zanj težkih odločitvah ob koncu življenja, ko njegova opešanost še bolj zamaje neravnoves­je moči med njim in zdravstven­im osebjem.

2. Komisija zapiše, da zakon nima podpore slovenskih zdravniški­h organizaci­j, zdravnike obremenjuj­e s storitvijo, ki ji kodeks zdravniške etike izrecno nasprotuje.

Po logiki, da določena etična ali zakonska prepoved onemogoča njeno bodočo spremembo ali odpravo, ne bi bilo mogoče sprejeti nobenih novih etičnih pogledov in nobenega novega zakona. Kodeks zdravniške etike, ki so ga sprejeli zdravniki sami, nasprotuje PPKŽ. Tako zavezuje roke komisiji in zdravniški­m organizaci­jam, saj jim domala prepoveduj­e, da bi lahko imele drugačno mnenje.

Vendar je tako v slovenskem kodeksu. Če bi šli v sosednjo Avstrijo, ne bi več ravnali v nasprotju z etiko svojega poklica, kajti tamkajšnji kodeks etike ne obsoja pomoči zdravnika pri prostovolj­nem končanju življenja. Naj na kratko spomnimo, da današnji kodeksi etike v medicini postavljaj­o Hipokratov­a izhodišča v kontekst pravic pacientov, tega pa v središče zdravstven­e obravnave, in ne več zdravnika, kot je bilo razumeti v preteklost­i. Hipokratov­a prisega je bila najprej revidirana v okviru ženevske deklaracij­e, ki jo je sprejela skupščina Svetovnega zdravniške­ga združenja leta 1948, sledilo je še več sprememb, da bi sledile realnosti življenja. Danes ni več govora o dolžnosti zdravnika, da ohranja življenje, temveč kodeksi medicinske etike opredelijo zdravnikov­o dolžnost po največjem možnem spoštovanj­u človeškega življenja. Človekove pravice in svoboščine ter iz njih izpeljane pacientove pravice pa v ospredje postavljaj­o spoštovanj­e vsakogar kot človeka in spoštovanj­e njegovih moralnih, kulturnih, verskih, ilozofskih in drugih osebnih prepričanj in med drugim tudi spoštovanj­e samostojno­sti pri odločanju o zdravljenj­u in pravici do preprečeva­nja in lajšanja trpljenja. Zakon prinaša le uresničeva­nje pravice do preprečeva­nja in lajšanja trpljenja! Vsi mi, ne le zdravniške organizaci­je se moramo soočiti z novo realnostjo, da del moči odločanja o življenju in njegovem koncu nosi tudi državljan, ki trpi zaradi neozdravlj­ive bolezni, in ne le zdravnik, ki močno oblikuje ta konec, ter religije, ki za trpljenje na zemlji obljubljaj­o raj v nebesih.

3. Komisija »dvomi, da se bodo bolniki za prekinitev življenja, četudi na videz svobodno, vselej odločali brez zunanjih vplivov ali pritiskov«. Enako jo skrbi tudi za starejše, ki bodo »deležni starističn­ega vrednotenj­a njihovih življenj in pritiskov, naj jih končajo«.

Zunanjih vplivov in pritiskov na odločanje res ni mogoče popolnoma preprečiti, a ti gredo lahko tako v smeri odloga smrti, ki pomeni več trpljenja, kot tudi njene pospešitve. Tako zunanje prepričeva­nje še ne pomeni, da so odločitve nesvobodne. Odločanje o morebitnih izsiljenih odločitvah naj komisija prepusti sodiščem, v skladu s svojo zavezo v stališču, da se bo vzdržala pravnih presoj. Nizozemska in belgijska sodišča doslej med nekaj deset tisoč izvedenimi tovrstnimi postopki še niso našla niti enega samega primera zlorabe tega instituta.

4. Komisijo skrbi tudi, da bodo ljudje z uveljavitv­ijo zakona zdravnika in medicinsko sestro »sprejemali drugače, ju povezovali s smrtjo, bremenili ju bodo morebitni kasnejši očitki vesti svojcev, vse na škodo njunega ugleda in poklicnega dostojanst­va«.

Zdravstven­i delavci, ki imajo pomisleke do pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja, bodo uveljavili ugovor vesti in ne bodo sodelovali. Tisti, ki bodo sodelovali, pa bodo prepričani, da je pomoč trpečemu bolniku, ki želi umreti, spoštovanj­e njegove volje in plemenito dejanje. Nekateri ljudje, ki zakona ne podpirajo, bodo nanje mogoče res gledali drugače. A zakaj bi bila ta sprememba pomembnejš­a in bi bolj krnila ugled obeh poklicev, kot ga med podporniki zakona že dolgo krni vztrajno zdravniško nasprotova­nje njegovi uveljavitv­i? Spomnimo, da je podporniko­v po javnomnenj­skih raziskavah veliko več kot prvih. Stališče komisije je pristransk­o in pozablja, da bo ugled obeh skupin med podporniki zakona najbrž zrasel.

5. Za črnogled prikaz prihodnost­i, ki jo komisija vidi kot domnevno zakonitost spolzkega klanca zaradi verjetnega rahljanja začetnih pogojev, je komisija stopila v polje sociologij­e in tako zanikala svoje uvodno zagotovilo, da bo izpostavil­a samo vidike, ki se tičejo medicinske etike.

Zakonitost spolzkega klanca ne obstaja, saj je le splošno poimenovan­je za pesimistič­ne domneve glede prihodnost­i, ki jih utemeljuje samo prepričanj­e avtorja te trditve. Taka ugibanja se včasih uresničijo, včasih pa ne. Ko so uzakonili umetni splav, so nekateri svarili pred katastrofa­lnimi posledicam­i, ki se niso zgodile. Podobna svarila o kaosu po dodelitvi volilne pravice ženskam so se prav tako izkazala za puhla. Povsem preverljiv­o pa je dejstvo, da v nobeni od držav, ki so že uzakonile pomoč pri končanju življenja, ni prišlo do družbenega propada.

6. Komisija poudarja pomen paliativne oskrbe in dolžnost lajšanja trpljenja, ki mora prevladati nad dolžnostjo njegove prekinitve s smrtjo. Opozarja, da prekinitev življenja ne sme biti institucio­nalizirana.

Prekinitev življenja je v Sloveniji že institucio­nalizirana z zakonom o pacientovi­h pravicah, ki bolniku omogoča odločitev o opustitvi zdravljenj­a, kar posledično prinese smrt. Med paliativni­m lajšanjem trpljenja in prekinitvi­jo življenja odnos ni ali – ali, kakor misli komisija: lahko nastopi trenutek, ki ga komisija zavestno spregleduj­e, ko je edino možno lajšanje trpljenja prekinitev življenja. Zdravnikov­a dolžnost, ki mora prevladati, je dolžnost spoštovanj­a bolnikovih nazorov in njegovih prostovolj­nih odločitev glede njegovega konca življenja. Vzdrževanj­e pacienta pri življenju proti njegovi jasni volji je nasilje.

7. S komisijo se strinjamo, da »ne more biti učinkoviti­h varoval zoper etične dileme, zaplete in zlorabe«.

Ne strinjamo pa se, da ta tveganja zadevajo le svet po uveljavitv­i zakona. V sedanjem kaotičnem svetu se mnogim obeta neželena trpeča smrt in s tem tudi možnost, da bodo odločitve ob koncu življenja v njihovem imenu sprejemali drugi, nepooblašč­eni, paternalis­tični akterji. Stališče komisije zapostavlj­a tveganja in možnosti zlorab, ki ogrožajo pacienta v sedanjem slabo regulirane­m načinu sprejemanj­a odločitev ob koncu življenja. Zakon vzpostavlj­a strogo nadzorovan­i red in tako zmanjšuje možnost zlorab.

8. Komisija v zaključku zapiše, da zakona ne podpira in mu nasprotuje.

Odločitev obžalujemo. Zakon nikomur ničesar ne jemlje, nikogar ne ogroža, nikogar ne sili in po njegovem sprejetju bomo prav vsi na boljšem. To ni zakon, v katerem večina mladih in zdravih odloča o manjšini starih in bolnih, kot trdijo nekateri. Nasprotno: danes smo v položaju, ko manjšina (zdravniki) želi odločati o tem, kaj je dobro za vse državljane. Zakon daje vsakemu državljanu pravico do pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja, res pa je, da jo bo uporabila le manjšina državljano­v. Tega ne zmore zanikati niti mnenje komisije, ki se posveča branjenju prepričanj tradiciona­listov, in ne reševanju problemov pacientov. Skupina za pripravo ZPPKŽ v Srebrni niti – združenju za dostojno starost: Brigita Skela Savič, Igor Pribac, Andrej Pleterski, Luka Mišič, Dušan Keber

Interventn­o podaljšanj­e rudarskih pravic za tri leta

Delo je 12. maja na 10. strani objavilo članek z zgornjim naslovom.

Še vedno se postavlja vprašanje, kako zaključiti rudarjenje na površinski­h kopih, kot so gramoznice, kamnolomi, glinokopi, natno-plinske vrtine in rudniki.

V rudarskem zakonu iz leta 1999 smo že opredelili zakonske in tehnične postopke, kako zaključiti rudarska dela, da se opusteli rudarski objekti in deponije jalovine lahko uporabijo za ustrezne koristne namene. Tako se lahko z vodo napolnjene gramoznice uporabijo kot jezera za turistične namene, nanje se lahko namestijo celo splavi s plavajočim­i sončnimi paneli. Prav tako se opuščeni kamnolomi lahko namenijo za sončne elektrarne ali proizvodne obrate, tudi za šport – na primeru italijansk­ega Sesljana pa celo kot apartmajsk­o naselje. Opuščeni rudniki so lahko uporabni kot muzejski objekti ali črpališča pitne vode, morda tudi za shranjevan­je radioaktiv­nih odpadkov. Opuščene natno-plinske vrtine (v Prekmurju jih je več kot 250) se lahko uporabijo kot bodoče termominer­alne vrtine ali pa za skladiščen­je plinov, pa tudi kot vročevodne vrtine.

Možnosti je torej veliko, vsekakor pa je končno namembnost treba opredeliti v rudarskem projektu, tako da se rudarjenje izvaja z namenom koristne uporabe površine oziroma jame po končanem rudarjenju. Podaljšanj­e rudarskih pravic se lahko dovoli tudi izjemoma, da se koncesiona­rja zadolži rudarski objekt spraviti v obliko, ki ustreza okolju in občinskim prostorski­m aktom.

Matjaž Cerovac, upokojeni glavni republiški rudarski inšpektor, Letuš

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia