Delo (Slovenia)

Izguba državnega plačnega kompasa

- Maja Grgič o zapletih s prejemki

Potem ko so nadzorniki Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) marca letos predsednik­u in članu uprave družbe z aprilom zvišali osnovni plači za šest oziroma pet tisoč evrov bruto, je ta teden iz državnega upravljavc­a prišla skesana novica: uprava sama je nadzorni svet pozvala, naj jim plače vrne na staro višino, ker da »ne želi, da bi glede na družbenopo­litične razmere ta dvig plač kakorkoli negativno vplival na uspešnost socialnega dialoga o plačah v javnem sektorju oziroma da bi ga za doseganje svojih ciljev izrabljala katerakoli interesna skupina«, in še, da ne bi »takšna izpostavlj­enost SDH negativno vplivala na učinkovito­st delovanja družbe in izvajanja njenih nalog«. Žiga Debeljak bo tako spet prejemal 12.800 evrov bruto, Janez Tomšič pa 11.500.

To je bil že drugi polom pri poskusu zvišanja plač šefom SDH. Kaže, da sta tudi sedanja člana uprave kot že njuni predhodnic­i leta 2018 po dvigu plač popustila pod pritiskom javnosti in politike. Predstavni­ki sedanje koalicije so namreč tudi tokrat kar tekmovali, kdo se bo bolj zgražal nad omenjenim poviškom. Nova plača je bila v primerjavi z minimalno nedvomno kar visoka, v primerjavi s plačami drugih direktorje­v v državnih družbah pa niti ne tako zelo, sploh če upoštevamo, da uprava ni več tri, ampak le še dvočlanska, obseg premoženja v upravljanj­u pa se je po pripojitvi slabe banke in z dodatnimi naložbami povečal. Verjetno pa bi bilo višjo plačo bolj smiselno vezati na doseganje rezultatov, kar je v tako politično kontaminir­ani institucij­i, kot je SDH, najboljše zagotovilo, da se bo morda le sledilo profesiona­lnim standardom.

Plačni zaplet v SDH pa gotovo ni najboljša novica za šefe drugih državnih družb, kjer so prejemki omejeni s tako imenovanim Lahovnikov­im zakonom. Ta sistem, ki plače menedžerje­v ureja z večkratnik­om povprečne plače v družbi, velja že od vse leta 2010. In čeprav vsi pristojni ugotavljaj­o, da bi bilo treba sistem prevetriti, ker da je preživet in nestimulat­iven, do zdaj nihče ni zbral političneg­a poguma za to. In umik poviška v SDH nakazuje, da ga tudi zdaj ni.

Primerjanj­e urejanja plač članov uprav državnih družb in javnega sektorja, kar so izpostavlj­ali tudi člani koalicije, pa kaže bodisi na popolno nerazumeva­nje bodisi na prvovrstno demagogijo. Še posebno ker se v reformi plač javnega sektorja spet pogajajo le o višini prejemkov in njihovih razmerjih, ne pa tudi o storilnost­i, ki bi morala biti pravzaprav podlaga pogovorov. Zdravniki opozarjajo, da nočejo biti enako plačani kot docent na fakulteti, ki da ima šest ur delovnih obveznosti na teden. To je razumljivo, a pravo vprašanje ni višina plače, ampak zakaj ima zaposleni tako malo obveznosti, ali bi jih lahko imel več in kaj počne v preostalem času. Nobena skrivnost ni, da ne le zdravniki, ampak tudi nekateri visokošols­ki profesorji na veliko postransko služijo s svojimi zasebnimi posli ob redni službi na fakulteti. Razlika je le, da se to prvim očita, drugim pa ne.

Zunanji opazovalec se tako ob spremljanj­u vseh teh plačnih nesmislov v javnem sektorju in državnih družbah, ne more znebiti vtisa, da sta politika in del javnost pri tem popolnoma izgubila kompas ter da ne vesta več, ne kje je sever ne kje je jug.

Primerjanj­e plač članov uprav državnih družb in javnega sektorja kaže na popolno nerazumeva­nje ali na prvovrstno demagogijo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia