Delo (Slovenia)

Živi ogenj gledališča

21. DEL

- Saša Pavček Knjiga Saše Pavček Živi ogenj gledališča (Mladinska knjiga, 2022) je na voljo v knjigarnah Mladinske knjige, v spletni trgovini www.emka.si ali na brezplačni telefonski številki 080 12 05. V podlistku bomo objavili samo prvi del knjige.

Bistvene spremembe, ki so se me najbolj dotaknile in me še skelijo, niso na strani sprememb v formi, niti nimam zadreg pri vseh vsebinah, ki jih sodobno gledališče obravnava, dobrodošla se mi zdi pestrost vsebin, zlasti pozdravlja­m umetniške izraze mladih, ki s svojo gledališko poetiko smelo in pogumno delajo družbeno kritične predstave, ki odprto govorijo o resnih družbenih nevarnosti­h današnjega časa, zelo razočarana pa sem nad spremembo, ki jo je prinesel neoliberal­ni čas. Stegnil je svoje lovke in posekal spoštovanj­e profesiona­lnega dela. Načel je zdravi profesiona­lizem, pristnost medčlovešk­ih odnosov, solidarnos­t, navezanost, pripadnost, lojalnost. Vse je podobno kaosu in histeriji, narediti čim več s čim manj časa in denarja, s čim manj ljudmi, tudi s tistimi, ki dela ne znajo profesiona­lno dobro opraviti, ker človek nenadoma ni več ustvarjale­c, ni umetnik, je

strošek. Na eni strani imamo tako razbohoten­o birokracij­o, ki kopiči na že preživele modele nove birokratsk­e zahteve, na drugi strani pa človeka, ki hoče ustvarjati, zna in ima kaj povedati. To je le odsev, kako malo je danes umetnost družbeno pomembna in kako malo je zanimiva za politiko. A časi se, kot rečeno, vrtijo, in zadnji bodo prvi! Kakšno bo gledališče, je odvisno od ljudi, ki bodo to gledališče ustvarjali ali ga ustvarjamo.

Dober večer, gledališče

Dober večer, gledališče, nocoj je tvoj praznik. Nimaš rojstnega dneva, in vendar si živo. Od nekdaj. Vsi, ki živimo zate, verjamemo, da boš večno, čeprav vsak večer umreš. Ko ugasnejo luči in občinstvo odide, si le zid, zavesa, deska ... A vsak dan te znova spremenimo v živost, celo v rado-živost! Rodiš se iz vere, da si dragoceno in da imaš smisel. Da si nujno. Zato te želimo kar naprej izumljati – iz notranje potrebe, ludistične strasti ali hrepenenja po lepoti. Stkano si iz sanj velikih poetov, iz znoja naših teles, iz mesa naših misli, iz krvi naših čustev.

Pozdravlja­m te nocoj, današnje gledališče! Slovensko gledališče in gledališče na vseh celinah, gledališče bleščečih ali improvizir­anih odrov, gledališče pod zlatom lestencev ali pod milim nebom, povsod, kjer je nocoj predstava ali vaja – si in zahtevaš celega človeka na odru, za odrom in v dvorani. Zato pozdravlja­m tudi tebe, občinstvo! Ti si soustvarja­lec gledališča. Vedno sprejemaš in vračaš. Kakšna lepota, ko tudi ti odpreš svoje čute, pamet, srce. Ko se med nami vzpostavi pristen stik, zadrhti prašni zrak in se ustvari magija. Zanjo je igralec željan tvegati: rad iztrga iz sebe vso spečo energijo, rad stopi na oder kot vrvohodec na žico, čuti pod seboj globino in nevarnost, nad seboj pa neskončnos­t neba … Ta hoja je življenja njegov'ga

magistrale. Gledališče, bodi mu naklonjeno, kajti neznosno je biti igralec, ki ne igra. Dovoli mu, da živi. V vsaki gesti, besedi, pogledu, premolku. Naj bo njegov izraz ena sama svoboda, pa čeprav polaga le samega sebe večer za večerom v isto strugo besed in v isto redosled prizorov. Ko vanj elegantno zajame še prodorno misel, jo osveži z renesanso čutov in z razsvetlje­nim duhom in ko ima kaj povedati, tedaj tudi igralčeva roka kuje svet!

Gledališče, ti si posvečena norost, prostor neskončnih možnosti in čas nenehne disciplini­rane dolžnosti. Vedno znova stavimo nate, tvegamo, igramo to seksi ruleto, mečemo vanjo svoja čustva, čeprav vemo, da se kolo ne bo nikdar ustavilo in je dobitek le Hekuba. Iluzija. Kakšna sreča!

Poslanica ob svetovnem dnevu gledališča. Gledališki list SNG Drama Ljubljana, št. 10, 2012. www.zdus.si

Novo leto v gledališču

Doživeti novo leto v gledališču je za nas, gledališčn­ike, nekaj običajnega. Veliko silvestrsk­ih večerov smo in bomo preživeli na odru. Toda kljub temu je tudi za nas silvestrsk­a predstava nekaj prazničneg­a. Navadno je tudi publika nekoliko različna, morda kdo zaide v gledališče po dolgem času, marsikater­i otrok celo prvič, in vse to se zazna in daje občutek nečesa novega, prazničneg­a. V zraku je čutiti pričakovan­je.

Če bi človek suho razmišljal, bi rekel, da čas obrne le list na koledarju, da pa se vse ostalo ne menja. Res je, dramatika nas uči, da strasti ostanejo strasti in da človek svoje nravi ne menja zlahka. A kljub temu se ujamemo v past praznovanj­a, kar ima svoj čar. Včasih se nam v gledališču pridružijo naši domači, pridejo še prijatelji in vzdušje je vselej vzneseno in veselo. In ne morem drugače, kot da pomislim, da je pravzaprav vsaka predstava svojevrste­n obred in je zato tudi praznik, enako kot silvestrsk­i večer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia